visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Akvakultūra – žuvininkystės ateitis?

Akvakultūra – žuvininkystės ateitis? Akvakultūra – žuvininkystės ateitis?

Specialistai teigia, kad žuvies produktų gamyba visame pasaulyje 2015 metais siekia 179 milijonus  tonų, o per metus sugaunama apie 95 milijonus tonų per metus. Tai reiškia, kad beveik pusė žuvų yra užauginama akvakultūros įmonėse.

Akvakultūra įgyja vis didesnę reikšmę – tai viena iš ypač greitai augančių pramonės šakų visame pasaulyje. Jūrų žuvies ištekliai artėja arba jau pasiekė savo maksimalią išnaudojimo ribą ir jų augimo galimybės jau išsemtos. Skaičiuojama, kad produkcijos gamyba akvakultūroje turės išaugti apie 500 procentų, kad būtų patenkintas globalinis jūros produktų ir gėlųjų vandenų žuvininkystės poreikis iki 2025 m.  Šiandien beveik pusė (45 proc.) pasaulinės ekologinės akvakultūros produkcijos yra užauginama Europos akvakultūros ūkiuose, antra vieta atitenka Azijai (36 proc.).

Siekiant didinti žuvų išteklius pastaraisiais metais rekonstruojamos  veikiančios ir pradedamos statyti naujos įmonės, gebančios išauginti žuvis rinkai ir žuvivaisai. Taikoma mokslo pažanga, naujos technologijos ir naudojama naujausia įranga skatina didinti darbo našumą, gerinti gyvūnų gerovę, saugoti aplinką.

Pirmadienį, 2015 m. birželio 30 d., Klaipėdos rajone ketinama atidaryti vieną didžiausių Lietuvoje  žuvų auginimo uždarose akvakultūros sistemose įmonę UAB „Nortomas”. Ši įmonė suprojektuota pagal naujausias technologijas ir pastatyta  panaudojus Europos Sąjungos paramą. Naujai atidaroma įmonė „Nortomas“ neturi analogų Lietuvoje. Čia per metus galima bus užauginti 30 tonų eršketų ir upėtakių. Ateityje numatyta įmonės plėtra.

Lietuvos žuvų perdirbėjų ir augintojų asociacija (LŽPAA), kuri taip pat prisidėjo prie UAB „Nortomas“ atsiradimo, jungia 42 narius ir  siekia uždarose akvakultūros sistemose perdirbti ir realizuoti produkciją.  LŽPAA pagrindinį dėmesį skiria eršketų, upėtakių, afrikinių šamų auginimui, o ateityje – ir vėžiagyvių auginimui.

Nuotr. www.zum.lt

2015-06-23. LR ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJA.Akvakultūra – žuvininkystės ateitis? www.zum.lt

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus