visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

ANGITIA vaikų odontologai padeda išsaugoti sveikus dantis

ANGITIA vaikų odontologai padeda išsaugoti sveikus dantis ANGITIA vaikų odontologai padeda išsaugoti sveikus dantis

ANGITIA, UAB, odontologijos klinika. Dantų implantavimas, protezavimas ir visos odontologo (stomatologo) paslaugos

angitia.lt

www.dantu-implantai.info

www.dantu-protezavimas.info

www.dantu-implantavimas.info

Nuo pat mažens ugdomi tinkami dantų priežiūros įpročiai padeda apsisaugoti nuo dantų ligų ir ypač – nuo nuožmaus vaikų dantukų priešo – dantų ėduonies. Sparčiai plintantis vaikų dantų ėduonis (kariesas) – tarsi ilgai užsitęsusi šio amžiaus epidemija, su kuria jau susitaikyta ir „susigyventa“. Tačiau dantų ligų profilaktika nuo ankstyvosios vaikystės yra gerokai palankesnė už dantų gydymą: išsaugo vaikų dantis sveikus, tausoja viso organizmo sveikatą, laiką ir asmeninį biudžetą, – įsitikinęs Kauno odontologijos klinikos „Angitia“ vadovas Mindaugas Gaučys.

Dantų ėduonis (kariesas) tai – danties irimas. Susidariusiose apnašose kaupiasi bakterijos ir po truputį silpnina danties emalį. Laiku nepradėtas gydyti dantų ėduonis gali lemti dantų praradimą.

ANGITIA vaikų odontologai padeda išsaugoti sveikus dantis

Užkirsti dantų ligoms kelią yra paprasta šiais būdais:

  • Profilaktinė vaikų dantų apžiūra odontologijos klinikoje.
  • Vos išdygusių krūminių dantų dengimas silantais.
  • Kasdienė dantukų priežiūra, kruopštus valymas ir visavertė mityba.
  • Veiksminga odontologo pagalba gydant dantukus.
  • Vaikų dantų profilaktinė apžiūra.

Vaikų dantų profilaktinė apžiūra yra paprasčiausias, veiksmingiausias ir didelių investicijų nereikalaujantis būdas, siekiant apsisaugoti vaikus nuo dantų ligų, o ypač – nuo dantų ėduonies.

Vaikų dantukus gydančiam odontologui labai svarbu išmanyti ir konkretaus vaiko amžiui būdingą psichologiją. Pavyzdžiui, jei yra tikimybė, kad procedūros metu vaikas gali jausti nors kokį skausmą, jo nereikia apgaudinėti. Jei tėvelių pažadai nepasitvirtins – net nežinos, kuo nepasitikėti: odontologu ar tėvais. Labiausiai tikėtina, kad jausis apgautas abiejų pusių.

Kauno odontologijos klinikoje „Angitia“ su mažaisiais pacientais bendraujama kantriai ir švelniai, atsargiai ir profesionaliai apžiūrimas kiekvienas dantukas. Nepriklausomai nuo vaiko amžiaus, siekiama sukelti pasitikėjimą odontologu.

ANGITIA vaikų odontologai padeda išsaugoti sveikus dantis

Vaikai odontologo kabinete noriai mokosi teisingai valyti dantis

Pirminės profilaktinės apžiūros metu „Angitia“ klinikos vaikų odontologas paaiškina vaikučiui ir jo tėveliams, kaip taisyklingai prižiūrėti ir valyti dantukus, supažindina su odontologo įrankiais, atkreipia tėvelių dėmesį į galimą netaisyklingą dantų dygimą bei žandikaulių vystymąsi. Visa tai svarbu, siekiant laiku užkirsti kelią prasidedančioms vaikų dantų problemoms ir kuo ilgiau išsaugoti vaikų dantukus sveikus.

Nuolatinių krūminių dantų padengimas silantais

Dygstantys nuolatiniai dantys yra mažiau atsparūs rūgščių ir šarmų poveikiui, nei suaugusių žmonių, ir tai padidina dantų ėduonies tikimybę. Patikima šio laikotarpio vaikų krūminių dantų apsauga – jų kramtomojo paviršiaus padengimas dantų silantais.

Silantai – plombinė medžiaga, naudojama profilaktikai prieš dantų ėduonį, arba kariesą. Šia medžiaga, tarsi skysta plomba, kruopščiai padengiami ir užpildomi nuolatinių krūminių dantų kramtomieji paviršiai, turintys vageles ir įdubimus. Padengtų silantais krūminių dantų kramtomasis paviršius tampa lygus, jame taip neužsilaiko nei maistas, nei mikrobai, kaip nelygiame paviršiuje dantų, nepadengtų silantais. Todėl vaikams daug lengviau dantukus valyti ir paprasčiau išugdyti teisingus dantų priežiūros įgūdžius.

Tinkama vaikų dantų priežiūra ir mitybos įpročiai

Odontologo konsultacijų metu išgirstas žinias apie vaikų dantukų priežiūrą svarbu taikyti tėveliams praktiškai ir teisingus dantų priežiūros įgūdžius svarbu ugdyti ankstyvoje vaikystėje:

  • Pratinti po kiekvieno valgymo kruopščiai išskalauti burnytę.
  • Mokyti teisingai valyti dantukus dantų šepetėliu ir tarpdančių siūlu.
  • Mokyti apsaugoti savo dantukus nuo įvairių traumų ir nekramtyti labai kietų daiktų. Vaikai neturėtų įsivaizduoti, kad nuolatiniai dantukai yra amžini ir nepažeidžiami..
  • Maitinti visaverčiu maistu ir aiškinti apie sveiką visavertę mitybą, o ypač, kad dantukų draugai – vaisiai, daržovės ir natūralus, kuo mažiau perdirbtas maistas – be konservantų, dažiklių ir kitų vaiko sveikatai nepalankių priedų; dantukų priešai – įvairūs saldumynai, traškučiai bei saldūs gėrimai. Skonis maistui išugdomas nuo vaikystės, nes organizmas įpranta prie to, ką gauna, ką turi. Už tinkamą, subalansuotą vaiko mitybą atsakingi tėvai.

Vaikų dantų gydymas

Jeigu nutiko taip, kad vaiko dantukai nerodomi reguliariai odontologui profilaktiškai ir sulaukta akivaizdaus dantų ėduonies pažeidimų – tuomet vizitas pas odontologą tampa neišvengiamu. Vaikų pieninius dantukus sugydyti arba atkurti labai svarbu, nes jie turi ženklią įtaką nuolatinių dantų užuomazgų formavimuisi, garsų tarimui, žandikaulio vystymuisi, veido bruožams bei maisto kramtymui ir virškinimui.

Reikėtų, kad mažasis pacientas žinotų, kokiu tikslu vykstama pas odontologą, tuomet visos procedūros vyks sklandžiau ir palieka vaikui teigiamas emocijas.

Kai vaikystėje apsilankymas pas odontologą yra saugus ir draugiškas, tai ir suaugusiajam atrodo visiškai natūralu ir paprasta išsaugoti dantis sveikus, kaip ir bet kurią kitą savo kūno dalį. Tuomet augantis ir suaugęs žmogus puikiai suvokia vizitų pas odontologą svarbą, pasikliauja patyrusiais specialistais ir iki gilios senatvės arba visą gyvenimą išsaugo nuosavus dantis.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus