visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Ar kilus gaisrui visus pastatus suspėtume saugiai apleisti?

Ar kilus gaisrui visus pastatus suspėtume saugiai apleisti? Ar kilus gaisrui visus pastatus suspėtume saugiai apleisti?

SAINT-GOBAIN STATYBOS GAMINIAI, UAB

Greitai plintanti ugnis, patalpas staigiai užpildantys troškūs dūmai ir nukentėję žmonės – tai skaudžiausias galimo gaisro scenarijus. Nors priešgaisrinių ir dūmų šalinimo ortakių izoliacija yra labai svarbi pastatuose montuojamų priešgaisrinių sistemų dalis, toli gražu ne visur ji įrengta tinkamai, todėl kyla pavojus, kad susidūrę su ugnimi ne visuomet turėtume pakankamai laiko saugiai evakuacijai.

Reikalavo vieno, montavo kitką

„Priešgaisriniai ir dūmų šalinimo ortakiai turi atitikti Reglamentuojamų statybos produktų sąraše nurodytus reikalavimus. Šie reikalavimai buvo ir yra griežti. Problema ta, kad ilgą laiką mūsų šalyje niekas negalėjo pasiūlyti juos atitinkančių sprendimų, todėl buvo naudojamos „kažkokios priemonės“. Daugumą rinkos dalyvių tai iš dalies tenkino, tokia situacija buvo toleruojama ir pamažu tapo įprasta“, – sakė bendrovės „Saint-Gobain statybos gaminiai“ techninis vadovas Raimundas Šlekys.

Pasak jo, priešgaisrinių ir dūmų šalinimo ortakių įrengimas nėra kažkuo nepaprastas darbas – norint jį atlikti teisingai, tereikia laikytis instrukcijų. Tačiau pastatų projektuotojai ir sistemų montuotojai neretai daro esminę klaidą: šie du kanalai sutapatinami, nors tai yra skirtingos sistemos.

Anot specialisto, projektuotojai dažnai daro klaidą nurodydami tik izoliacijos storį, tačiau neatkreipiama dėmesio į tai, kad skirtingų gamintojų siūlomi ortakių sprendimai yra skirtingi, todėl ir izoliacijos storis bei jai naudojama medžiaga turi būti parenkama pagal tai, kokia sistema bus montuojama.

Tinka ne visos nedegios medžiagos

Priešgaisriniai ortakiai šiuolaikiniuose pastatuose dažniausiai įrengiami pagal galiojančius reikalavimus, tačiau situacija su dūmų šalinimo kanalais yra kur kas prastesnė. Pasak R. Šlekio, reikalavimus atitinkantys sprendimai pradėti naudoti tik šiemet.

„Nedegios mineralinės vatos izoliacinės medžiagos kartais sutapatinamos su priešgaisriniams ortakiams skirtomis medžiagomis, tačiau tikrai ne visa nedegi mineralinė vata tam tinka. Viskas priklauso nuo montuojamos sistemos. Sertifikuoti produktai Lietuvoje šiuo metu yra tik su ULTIMATE Protect mineralinės vatos gaminiais“, – pasakojo bendrovės „Saint-Gobain statybos gaminiai“ techninis vadovas.

Ar kilus gaisrui visus pastatus suspėtume saugiai apleisti?

Gali suteikti iki dviejų valandų saugiai evakuacijai

Priešgaisriniai ir dūmų šalinimo ortakiai skirti tam, kad gaisro atveju žmonės spėtų saugiai palikti pastatą. Skirtingais atvejais tokie ortakiai nuo ugnies ir dūmų išplitimo gali apsaugoti nuo 15 iki 120 minučių. Pagal galiojančius teisės aktus reikalaujama, kad ortakiai suteiktų bent 30-60 minučių saugiai palikti pastatą, kuriame kilo gaisras.

„Visgi situacija pamažu taisosi. Tiek projektuotojai, tiek sistemų montuotojai jaučia didesnę atsakomybę už pastate esančių žmonių saugumą, be to, griežtėja ir kontrolė. Tiesa, daliai jų dar trūksta žinių, tačiau noro padaryti geriau ženkliai daugėja. Tai matome ir rengdami seminarus bei specializuotas konsultacijas projektuotojams, rangovams, užsakovams ar kitiems suinteresuotiems asmenis“, – pabrėžė R. Šlekys.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus