visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Atraminių automobilio amortizatorių guolių dėvėjimosi veiksniai ir keitimas

Atraminių automobilio amortizatorių guolių dėvėjimosi veiksniai ir keitimas Atraminių automobilio amortizatorių guolių dėvėjimosi veiksniai ir keitimas

Kodėl svarbu laiku pastebėti gedimą ir pirkti tinkamus? Kokie veiksniai atraminiams amortizatoriaus guoliams daro neigiamą įtaką?

Atraminiai amortizatoriaus guoliai – svarbi automobilio dalis. Jie mažina trintį tarp judančių pakabos dalių. Guoliai, priklausomai nuo savo vietos automobilyje, yra kelių rūšių. Įprasta amortizatoriaus atraminių guolių vieta – McPherson‘o kolonos viršutinė dalis. Amortizatorius prie kėbulo tvirtinasi būtent per guolį, todėl amortizatoriaus atraminiai guoliai turi įtakos ir vairui – jį pasukti lengviau.

Kas perspėja apie susidėvėjusį amortizatoriaus atraminį guolį?

Atraminių amortizatoriaus guolių susidėvėjimo laikas priklauso nuo važiavimo sąlygų. Jei nuolat tenka vairuoti esant nepalankioms gamtos sąlygoms, važiuoti prasta kelio danga, amortizatoriaus atraminiai guoliai dėvėsis greičiau.

Neįprasti garsai sukant vairą arba važiuojant per kelio nelygumus perspėja apie atraminių amortizatoriaus guolių gedimą. Vienas iš simptomų, perspėjančių apie gedimą, gali būti ir sunkiau besisukantis vairas. Tačiau vairo stiprintuvas neretai neleidžia pajusti šio gedimo. Kai guoliai sugenda visiškai, automobilio spyruoklė trinasi tvirtinimo lizduose ir dėl to, kai sukamas vairas, girdisi girgždesys arba net dunksėjimas.

Galinio balkio rutulinių guolių gedimas pasireiškia dunksėjimu bei cypimu galinėje automobilio dalyje, ypač, jei važiuojama nelygiu keliu. 

Amortizatoriaus atraminių guolių keitimas

Keičiant atraminį amortizatoriaus guolį, reikia numontuoti visą automobilio stebulę. Ją nuėmus, pabandyti pasukti amortizatorių. Jeigu tai reikalauja daug pastangų arba sukimasis stringa, tuomet guolis susidėvėjo ir reikia jį pakeisti.

Vertėtų numontuoti ir atraminį guolį – apžiūrėti, ar nėra įtrūkimų ar deformacijų. Jei jis įtrūkęs ar deformuotas, reikia keisti atraminę gumą.

Jeigu keičiate amortizatorių ar spyruokles, patikrinkite ir atraminių amortizatoriaus guolių būklę. Dažniausiai, siekiant apsaugoti automobilį, keičiant amortizatorius ar spyruokles, reiktų keisti ir guolius bei gumas.
Keičiant amortizatoriaus atraminius guolius, geriausia pakeisti ir kitus susijusius elementus. Keičiant reikėtų vadovautis gamintojo nurodymais.

Susidėvėjusių amortizatoriaus atraminių guolių įtaka automobiliui

Atraminių amortizatoriaus guolių gedimas turi neigiamos įtakos vairo stiprintuvui bei spyruoklėms. Retais atvejais tai gali sukelti pakabos deformaciją. Kai susidėvi galinio balkio guoliai, gali pakisti galinių ratų pakabos geometrija – ratai išvirsta ir trinasi į kėbulą.

Kai amortizatoriaus atraminiai guoliai susidėvi, ypač esant kelio nelygumams, prarandama automobilio kontrolė ir sąlytis su kelio danga.

Todėl atraminius amortizatoriaus guolius svarbu pakeisti laiku.Priklausomai nuo vairavimo sąlygų guolius reiktų keisti nuvažiavus 75–100 tūkst. km. Jų kokybė ir ilgaamžiškumas tiesiogiai susijęs su amortizatoriaus atraminių guolių kaina. Todėl
nevertėtų pernelyg taupyti bei susidėvėjusius atraminius amortizatoriaus guolius pakeisti kokybiškais naujais.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus