visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Automobiliai pasitinka techninę pažangą

Automobiliai pasitinka techninę pažangą Automobiliai pasitinka techninę pažangą

Gyvename išties įdomiais laikais, o technologijos įvairiuose sektoriuose tobulėja tiesiog ne dienomis, o valandomis. Puikus to pavyzdys – transportas.

Dar XIX amžiaus pabaigoje bene pagrindinė transporto priemonė buvo arkliais traukiamas vežimas. O viename esminių dabartinio pasaulio miestų Pekine (Kinija) vežimus dar prieš mažiau nei šimtmetį traukdavo... jaučiai.

Dabar gyvenimas jau visai kitas – reta šeima save mato be automobilio, o transporto priemonių įvairovė yra itin gausi. Tiesa, nepaisant to viskas jau neužilgo gali keistis tiesiog kardinaliai.

Avarijų problema kol kas neišspręsta

Taip, dabar mes turime kone tobulų, maksimalų komfortą garantuojančių automobilių. Nepaisant to, dauguma vairuotojų per gyvenimą yra papuolę bent į vieną eismo įvykį. Dažniausiai jie būna neskausmingi, tačiau nutinka visko. Nepaisant to, kad dabar automobiliai siekia maksimalaus saugumo, pasitaiko ir mirtimis pasibaigiančių avarijų.

Tai, žinoma, lemia žmogiškieji faktoriai. Automobilis gali būti nepriekaištingas, tačiau kai jį vairuoja žmogus, tikrai gali įvykti daug kas. Deja, bet žmonės už vairo gali sėsti ir išgėrę, taip pat jie skubėdami dažnai viršija greitį. Tokie dalykai tik padidina įvairių incidentų rizikos galimybę.

Auto išrastas jau senokai, bet šios problemos neišsisprendė, todėl natūralu, kad mokslininkai ieško alternatyvių sprendimų.

Įsigalės dirbtinis intelektas

Situacija iš esmės keičiasi jau dabar. Lietuvoje mes su tuo dar nesusiduriame, tačiau tokios korporacijos kaip „Google“ ar „Tesla“ sparčiai dirba ta linkme, kad automobiliai važiuotų tiesiog patys. Tobulėjimas šioje srityje greitas ir stabilus it zloto kursas.

Taip, supratote visiškai teisingai. Ateityje tokios profesijos kaip vairuotojas greičiausiai tiesiog neliks.

Dauguma „Simpsons“ serialo gerbėjų turėtų puikiai prisiminti seriją, kai Homeris tapo vilkiko vairuotoju, o, kaip paaiškėjo, vilkikas puikiai važiavo ir pats. Panašu, kad garsusis animacinis filmas eilinį sykį atspėjo realybę.

Kol kas automobiliai patys nevažiuoja vien todėl, kad pasaulyje nėra tobulus GPS sistemos. Tačiau neabejojama, kad tai laiko klausimas ir greičiausiai jau po keliolikos, o gal net ir po kelių metų teisių laikytis nebereikės.

Pamirškime apie benziną ar dyzeliną

Dar vienas pokytis transporto sektoriuje – kuras. Įprasta, jog dabar žmonės naudoja benzino, dyzeliu ar dujomis varomus automobilius. Visgi, laikai keičiasi ir viršų ima elekotromobiliai.

Dar prieš kelis metus tai atrodė didelė prabanga ir egzotika, o dabar įvairių modelių elektromobilių vis dažniau galima pamatyti ir Lietuvos gatvėse.

Mūsų šalis kol kas neturi automobilių ribojimų, tuo tarpu Vakarų Europos valstybės jau yra paskelbusios datas iki kada būtina atsisakyti dyzeliu vartomų automobilių. Be to, perkantiems elektromobilius valstybės dažnai sudaro palankias sąlygas ar net kompensuoja dalį sumos.

Taigi, akivaizdu, kad transporto sektorius nestovi vietoje. Kasdien gatvėse matome vis naujesnius automobilių modelius, tačiau panašu, kad jau netrukus matysime ne tik juos, bet ir visiškai kitas technologijas.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus