visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Braškių daigai – apie kokybę

Elitiniai, frigo braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui Elitiniai, frigo braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

Modernus ūkis

www.modernusukis.lt

Lietuvoje yra neblogos sąlygos auginti braškes – dėl to braškių uogos turi senas vartojimo tradicijas ir yra ypatingai vertinamos dėl ankstyvumo ir skanumo. Sėkmingą braškių auginimo verslą galima sukurti ir palyginus nedideliame plote. Didele dalimi šio verslo sėkmę lemia aukšta braškių daigų kokybė.

Deja, bet Lietuvoje palankių sąlygų užauginti kokybiškus daigus nėra, nes vegetacijos periodas yra tik 5-6 mėnesiai. Palyginimui, Olandijoje yra žymiai geresnės galimybės užauginti stipresnius daigus, nes šioje šalyje vegetacijos sezonas trunka nuo kovo iki gruodžio mėn., o Lietuvoje nuo gegužės iki rugsėjo vidurio. Vegetacija trunka 9 mėn.

Kaip atskirti kokybišką braškių daigą nuo nekokybiško?

Pirmiausia tai turi būti Elitinis daigas, užaugintas pagal Elito sistemą, ketvirtas atselis nuo motininio daigo, vadinamo K (Candidate). Įsigyti dauginamosios medžiagos (K ,SE1, SE2, EE) ir dauginti licencijuotų veislių braškių daigus gali tik tie ūkiai, kurie turi įsigiję licencijas iš veislės savininkų. Veislių savininkai parduoda licencijas tik gerai užsirekomendavusioms, žinomoms kompanijoms – Lietuvoje tokių kol kas nėra. Tik ketvirta karta, išauginta iš motininio (K) daigo, yra laikoma elitiniais daigais. Daigai, išauginti iš E klasės (elitinio) daigo, nebesiskaito elitiniai. Dauginti ir pardavinėti licencijuotų veislių daigus, išaugintus iš E klasės (elitinių) daigų, yra nelegalu. Kai dauginama nekvalifikuotai, paprasčiausiai yra gadinamas vienos ar kitos veislės vardas.

Žmonės, nusipirkę surogatą, įprastai nusivilia veisle

Lietuvoje nesąžiningi augintojai dažnai bando pasinaudoti žmonių nežinojimu ir skelbiasi parduodantys „elitinius braškių daigus“ iš elitinio braškyno. Tai geriausiu atveju bus iš E elitinio daigo išauginti ūsai, kas jau nebėra elito klasės daigai ir nėra jokių garantijų, kad tie daigai nebus su ligomis ir kenkėjais, nes Lietuvoje nelabai kas tikrina pardavėjų produkciją.

Ką reiškia braškių daigai iš sertifikuoto ūkio?

Tai reiškia, kad ūkininkas, įsigijęs Elitinius daigus iš kokios nors rimtos Olandijos kompanijos (pavyzdžiui, „Henselmans“) kreipiasi į tam tikrą instituciją Lietuvoje, kuri išduoda sertifikatus. Ūkininkas parodo įsigijimo dokumentus ir gauna sertifikatą, kad tame ūkyje auginamos tam tikros veislės braškės.

Tame ūkyje ūkininkas pradeda nelegaliai auginti ūsus iš elitinio daigo ir skelbiasi pardavinėjantis sertifikuotus daigus iš elitinio braškyno. Taip atsiranda pilna Lietuva prastos kokybės daigų, nieko bendro neturinčių su Elito klasės daigais.

Elitinio daigo ūsai nebesiskaito Elitiniais daigais

Dažnu atveju tai gali būti ir trečius ar penktus metus augančio braškyno sergantys daigai, neturintys nieko bendro su tikraisiais elitiniais braškių daigais. Prieš perkant tam tikros braškių veislės daigus, žmonėms iš pardavėjų reikėtų reikalauti parodyti licenciją, kuri yra skirta šios veislės daigams dauginti – licencijas išduoda veislių savininkai, kurie gali būti olandai, prancūzai, anglai ar italai. Olandijos kompanija „Henselmans“ Lietuvoje siūlo įsigyti elitinius braškių daigus tiesiogiai, iš pirmų rankų.

Ką reiškia frigo daigai?

Dažniausiai tai būna iš Olandijos atvežti užšaldyti elitiniai braškių daigai. Tačiau paskutiniu metu Lietuvos braškių augintojai įsigudrina užsišaldyti savo braškyno ūsus ir pardavinėti žmonėms, kurie galvoja, kad frigo – tai būtinai elitinis daigas. Frigo – tai reiškia šaldytas. Galima užšaldyti ir prasčiausios kokybės daigą ir jis vadinsis frigo. Bet tai tikrai bus ne Elitinis frigo daigas.

Patyrę braškių augintojai dažniausiai perka braškių daigus iš Olandijos, kuri visada yra pasaulyje tarp lyderių žemės ūkio srityje. Patirtis, klimatinės sąlygos ir naujos technologijos leidžia olandams išvedinėti naujas veisles ir pasiekti geriausius rezultatus braškių auginime.

Kompanija „Henselmans“ atidirbo sistemą, be vienų, papildomų braškių daigų sodinimo laukuose metų, o tai reiškia vienais metais arčiau (K) motininio daigo, sveikesni, aukštesnės kokybės braškių daigai. Daugelis„Henselmans“kompanijos parduodamų braškių daigų yra (EE) klasės, tai reiškia geresni, nei įprastai Olandijoje parduodami (E) braškių daigai.

Kompanija „Henselmans“ yra viena iš dviejų Olandijos braškių daigų augintojų kompanijų, kurios augina braškių daigus pagal naują Olandijos Elite braškių auginimo sistemą. Tai reiškia, kad „Henselmans“ kompanija laikosi daugiau higienos reikalavimų, kompanijos braškių daigų laukai tikrinami dažniau, o tai reiškia dar sveikesni ir aukštesnės kokybės braškių daigai, nei kitų Olandijos kompanijų užauginti braškių daigai.

Lietuvoje tikrų olandiškų elitinių frigo braškių daigų iš pirmų rankų galima įsigyti įmonėje „Modernus ūkis“, kuri yra oficiali olandų kompanijos „Henselmans“ atstovė
Lietuvoje ir Latvijoje: modernusukis.lt

Olandijos braškių daigų augintojas „Henselmans“ šia veikla užsiima daugiau nei 60 metų. Didelė patirtis šiai kompanijai leidžia įsisavinti daigų auginimo technologiją bei prisitaikyti prie besikeičiančių braškių augintojų poreikių.

Braškių daigų auginimas

„Henselmans“ daigus augina 25 ha plote, ypač švarioje nuo ligų dirvoje, buvusiame jūros dugne. Šis ūkis savo veikloje naudojasi šiais principais:

  • Motininiai daigai turi būti pačios aukščiausios kokybės.
  • Pastovi dirvos kontrolė dėl kenkėjų ir ligų.
  • Motininiai daigai yra apdorojami specialiomis dujų kombinacijomis, kad išvengti erkių.
  • Dirbama maksimaliai užtikrinant higienos normas, augalų purškimas nuo ligų.
  • Kasdienė asmeninė savininkų Joep ir Joost Henselmanų laukų priežiūra.

Braškių daigų elito sistema

Dėl griežtos braškių daigų auginimo priežiūros „Henselmans“ pirmąją daigų partiją perka tik iš inspekcijos tarnybos. Tai šimtu procentų sveika sodinamoji medžiaga, vadinama Candidate plant (K). Daigai yra sodinami į sterilius šiltnamius ir duoda apie 200 (SE1) klasės daigų – Super Elite. Antraisiais metais daigai taip pat dauginami steriliuose šiltnamiuose ir duoda SE2 derlių. Trečiaisiais metais daigai yra sodinami laukuose, kur duoda Elite Elite (EE) klasės daigus. Iš EE klasės daigų užauga Elite klasės daigai, kuriuos dažniausiai ir perka sėkmingi Lietuvos ūkininkai.

Braškių daigų augintojai anksčiau laukuose pagal elito sistemą daigus augino dvejus metus. „Henselmans“ sukūrė technologiją, leidžiančią daigus laukuose auginti vienerius metus – taip gaunami aukštesnės kokybės ir sveikesni daigai. Tarpueiliuose išaugę EE daigai liepos mėnesį visiškai užpildo tarpueilius ir yra atskiriami nuo motininio augalo. Motininis augalas pašalinamas. Augimo metu daigai purškiami trąšomis su mikroelementais bei specialiomis priemonėmis, kurios skatina natūralią augalo apsaugą nuo ligų.

Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

Elitinių frigo braškių daigų auginimas „Henselmans“ ūkyje

Daigai, auginami net ir toje pačioje lysvėje, gali žymiai skirtis dėl dirvožemio, laistymo, tręšimo ir kitų ypatybių. Daigai pagal savo išsivystymą, kuris yra vertinamas karūnėlės skersmeniu milimetrais, yra skirstomi į įvairias kategorijas, pagal kurias galima prognozuoti derlių:

  • B kategorija: karūnėlė 6-8 mm, subrandina 1 žiedkotį, tikėtinos kelios uogos tą patį sezoną; sodinama kitų metų geram derliui;
  • A kategorija: 9-14 mm, subrandina 1 - 2 žiedkočius, galima tikėtis iki 100-150 g nuo daigo;
  • A+ kategorija: 15-18 mm, 2 - 3 žiedkočiai, galima tikėtis 200-250 g uogų;
  • A++ kategorija: 18 mm;, 3-4  žiedkočiai, 250-350 g uogų.

Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

Suaugę Super elite (SE1) braškių daigai

Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

SE2 braškių daigai antraisiais metais auginami didesniuose šiltnamiuose

Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

SE2 braškų daigai lauke sodinami kovo pradžioje, patręšiami kontroliuojamo išsiskyrimo trąšomis

„Henselmans“ kompanija augina ir aukštesnės kategorijos daigus, kurie profesionaliems braškių augintojams jau pirmaisiais metais duoda 350-1000 g uogų derlių.

 

Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

Kovo pradžioje EE klasės braškių daigai sodinami specialia technika. Po pasodinimo daigai patręšiami kontroliuojamo išsiskyrimo trąšomis trąšomis „Mivena Field-Cote CRF“

Žemės paruošimas braškynui

Žemės paruošimas braškių auginimui gali būti skirstomas į intensyvų bei beveik natūrinį. Intensyvus auginimas pasižymi tuo, kad naudojamos pažangios cheminės priemonės, o tai leidžia žemę braškynui paruošti ypač greitai. Paskutinėmis vasaros dienomis augalai būna nupurškiami herbicidais – šis procesas pakartojamas po kelių savaičių.

Rudenį į dirvą galima įterpti mėšlo, tai turi savu pliusų, bet turi ir minusų. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad mėšlas – tai nekontroliuojama trąša. Neaišku, kurio elemento atsiras per daug, o kurio trūks. Mėšlas gali padidinti žolėtumą dėl jame esančių piktžolių sėklų, taip pat padidinti puvinių dauginimąsi, mėšle būna gausu įvairių kenkėjų  kiaušinėlių ir lervų. Vietoje mėšlo geriau yra naudoti granuliuotą mėšlą ir jį skaidančias mikrobiologines trąšas Bio Composter.

Sudėtingai išnaikinamų žolių kiekiams sumažinti lauke gali būti purškiami herbicidai,bet jų geriau stengtis nenaudoti, nes niekas be pasekmių nepraeina: kaupiasi dirvoje, uogose. Atėjus pavasariui, dirva yra paruošiama braškių sodinimui. Jei naudojote mažiau cheminių priemonių dirvai, ją gali tekti ruošti šiek tiek ilgiau. Dirvos ruošimą rekomenduojama pradėti pavasarį. Suartoje žemėje būna įsėjami augalai, kurie valo žemę nuo piktžolių – tai seradėlės, rapsai, garstyčios bei vikių-miežių mišiniai.

Kai augalai pasiekia butonizacijos stadiją, jie būna susmulkinami, nupurškiami su BioComposter, kuris greičiau skaido augalų liekanas dirvoje ir po to užariami. Šį veiksmą galima atlikti kelis kartus. Auginant braškes geriausiai naudoti aukštos kokybės, gerai subalansuotas, būtent braškių auginimui, kontroliuojamo išsiskyrimo naujos kartos mineralines trąšas, tokias kaip olandų kompanijos „Mivena Field-Cote CRF“ (atvirame grunte), „Horti-Cote CRF“ (šiltnamiams), „Granusol WSF“ (vandenyje tirpios), taip pat bio aktyvatorių, antistresantą, šaknų stimuliatorių Pireco Stimuter.

Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

Vienam hektarui naujo braškyno įveisti rekomenduojama naudoti apie 30 000-50 000 daigų.

Produktyviam braškių verslui specialistai siūlo rinktis tik Elite klasės frigo daigus. Iš jų galima tikėtis braškių derliaus jau po 7-8 savaičių. Frigo daigai yra sodinami:

  • A+ ir A++ kategorijos į šiltnamius, tunelius kovo-balandžio mėnesiais, ankstyvam derliui gauti.
  • A ir A+ kategorijos į laukus, balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje, įprastinis sodinimas.
  • A ir A+ kategorijos į laukus, gegužės gale – birželio pradžioje, vėlyvam derliui gauti.
  • B ir A kategorijos į laukus, liepos-rugsėjo mėn. kitų metų derliui.

Norint gauti vėlyvesnį derlių galima auginti remontantinių veislių braškes.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus