visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Būsto remontas: nesileiskite būti apgaunami

Būsto remontas: nesileiskite būti apgaunami Būsto remontas: nesileiskite būti apgaunami

VILNIAUS JERUZALĖS DARBO RINKOS MOKYMO CENTRAS, VŠĮ

Kiekvienas, susidūręs su remonto darbais namuose, sutiktų, kad gero darbininko paieškoms tenka sugaišti ypač daug brangaus laiko. Vienus rekomenduoja artimieji, kitais tenka pasikliauti iš komentarų internete. Dažniausiai lieka pasitikėti santechniko, plytelių klojėjo ar statybininko patirtimi ir kompetencija, meldžiantis, kad nebūtų užšokta ant grėblio ir netektų brangiai taisyti grubių darbininko klaidų.

Kiekvienas, susidūręs su remonto darbais namuose, sutiktų, kad gero darbininko paieškoms tenka sugaišti ypač daug brangaus laiko. Vienus rekomenduoja artimieji, kitais tenka pasikliauti iš komentarų internete. Dažniausiai lieka pasitikėti santechniko, plytelių klojėjo ar statybininko patirtimi ir kompetencija, meldžiantis, kad nebūtų užšokta ant grėblio ir netektų brangiai taisyti grubių darbininko klaidų.

Kai kurie daugybę metų dirbantys darbininkai turi savybę dirbti pagal pasenusias technologijas, nesimoko naujovių, o jeigu jas ir įsisavina – vis tiek norės „patobulinti“ savo metodais. Kita dažna problema – sugadinimas ar savavališkas pakeitimas to, kas buvo suprojektuota profesionalių architektų ir projektuotojų. Norint tobulų rezultatų, darbininkai privalo būti atsakingi, kad visi gyventume kokybiškame, aukščiausius standartus ir reikalavimus atitinkančiame būste.

Tačiau atsakingi turime būti visi. Gera žinia ta, kad Lietuva pagaliau žengė didelį žingsnį pirmyn statybų kokybės atžvilgiu. Remiantis Europos Sąjungos direktyvomis, kurios numato griežtesnius pastatų reikalavimus, jau nuo 2016 m. lapkričio 1 d. visi nauji pastatai privalo atitikti A energinio naudingumo klasės reikalavimus. Remiant Europos Komisijai, Lietuvoje buvo įgyvendintas projektas, kurio metu sukurta darbininkų mokymo ir atestavimo schema, pagal kurią darbininkai turi galimybę išmokti naujų įgūdžių, reikalingų A ir aukštesnės energinio naudingumo klasės pastatų statybai, arba tiesiog be mokymo pasitikrinti, kaip jų turimos žinios ir įgūdžiai atitinka naujus reikalavimus. Schema kol kas yra savanoriška, taigi prievolės mokytis ir testuotis nėra, tačiau ji suteikia galimybę atsakingoms statybos įmonėms ir jų darbininkams pasitikrinti savo pasirengimo statyti A energinio naudingumo klasės pastatus lygį.

Darbininkus pagal sukurtą schemą moko ir testuoja specialūs mokymo centrai. Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras (VJDRMC), ruošiantis profesionalius įvairių sričių darbininkus, pradėjo mokyti bei testuoti esamų statybos darbininkų įgūdžius ir supratimą apie energinį efektyvumą. Po kruopštaus testavimo, darbininkai gauna pažymėjimus, liudijančius jų kompetenciją statyti A ir aukštesnės energinio naudingumo klasės pastatus.

„Džiaugiuosi, kad paprastiems vartotojams nereikės kliautis savo nuojauta – užteks pasitikėti jiems parodytu pažymėjimu, kuris paliudys darbininko kompetenciją. Galėsime džiaugtis kokybiškais pastatais ir nepriekaištingai įrengtais būstais. Juk aplaidumo ir įvairiausių klaidų iki šiol pasitaiko ypač daug, o jų ištaisymas kartais kainuoja ir viso remonto kainą“, – įsitikinęs VJDRMC direktorius Mindaugas Černius.

Būsto remontas: nesileiskite būti apgauti

M.Černius ragino vartotojus būti atsakingais ir įsileidus darbininką į savo būstą, reikalauti kompetenciją ir kvalifikaciją patvirtinančių dokumentų, o statant A ir aukštesnės energinio naudingumo klasės pastatus – dar ir tokius įgūdžius patvirtinančio pažymėjimo. Naujos schemos pažymėjimais pasitikėti tikrai galima – darbininkus moko ir testuoja profesionalūs ir kvalifikuoti savo sričių specialistai; norintysis gauti pažymėjimą turi pademonstruoti gebėjimus ir žinių lygį pagal standartų reikalavimus bei naujai parengtus A ir aukštesnės energinio naudingumo klasės technologinius ir kompetencijų aprašus.

VJDRMC jau 59 metus ruošia statybininkus, suvirintojus, mechanikus, elektros energetikos sektoriaus specialistus, vairuotojus, autoremonto specialistus ir kitus ypač šiuo metu paklausių profesijų atstovus. Per šešis dešimtmečius sukaupta patirtis ir užaugusi profesionalių darbuotojų komanda ir toliau vysto savo veiklą, taip pat kuria vietinių ir tarptautinių bendraminčių ratą, diegia inovacijas.

„Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras siekia kelti profesinio mokymo patrauklumą ir prestižą, bei tapti Kompetencijų Centru tam tikrose srityse. Džiaugiamės įgiję nemažai patirties pameistrystės srityje, kuria jau galime dalintis su kitais. Vystome inžinerinės pramonės profesinio orientavimo veiklas – turime įsigiję 17,5 m autobusą, kuriame sumontuota moderni technika: 3D spausdintuvai, tekinimo ir frezavimo staklės, žmogaus fiziologinių savybių testavimo įranga, įvairūs mokomieji stendai. Sudaryta galimybė kompiuterizuotose mokymo vietose išbandyti staklių valdymo bei gamybos ciklo simuliacines programas – moderniais programinio valdymo įrenginiais pasimokyti valdyti tekinimo ir frezavimo stakles, pasigaminti suvenyrą. Su šiuo autobusu lankomės įvairiose Lietuvos vietose ir sudarome galimybę vaikams ir mokiniams susipažinti su inžinerinės pramonės sritimi“, – pasakojo M.Černius.

Gera patirtimi VJDRMC dalinasi ir su kitais. Praėjusiais metais VJDRMC suorganizavo 4 mokytojų kvalifikacijos kėlimo seminarus: pastatų fasadų montavimo, mokymo pameistrystės forma, šiuolaikinių elektrotechnikos automatizavimo sprendimų, bei suvirinimo standartų taikymo suvirintojų mokyme srityse. Mokymuose dalyvavo profesijos mokytojai ir įmonių meistrai iš visos Lietuvos, buvo pasidalinta A ir aukštesnės energinio naudingumo klasės pastatų statybos technologinių aprašų medžiaga, pameistrystės organizavimo patirtimi. Gausus klausytojų dalyvavimas patvirtino patirties tarpusavyje pasikeitimo, mokymosi ir seminarų poreikį bei naudą.

Būsto remontas: nesileiskite būti apgauti

Šaltinis: Lrytas; www.lrytas.lt; Norite gero būsto remonto? Tuomet nesileiskite būti apgaunami.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus