visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Didžiausia šalies aplinkotvarkos bendrovė privertė įrankius „kalbėti“

Didžiausia šalies aplinkotvarkos bendrovė privertė įrankius „kalbėti“ Didžiausia šalies aplinkotvarkos bendrovė privertė įrankius „kalbėti“

Viena didžiausių šalies aplinkos priežiūros bendrovių UAB „Stebulė“ pirmoji Baltijos regione įdiegė išmaniąją sistemą ir visą darbo įrankių valdymą bei priežiūrą perkėlė į kompiuterinius „debesis“. Įmonė tikisi, kad ši investicija leis ženkliai padidinti darbo našumą ir efektyvumą. Aplinkos priežiūros bendrovės vejos priežiūros įrankiuose, tokiuose kaip benzininės krūmapjovės ir traktoriukai, įdiegta švedų bendrovės „Husqvarna“ sukurta skaitmeninė sistema „Husqvarna Fleet Services“, kuri priverčia įrankius „kalbėti“.

Didžiausia šalies aplinkotvarkos bendrovė privertė įrankius „kalbėti“

 

Darbo įrankiai „papasakoja“ apie atliktus darbus

„Nuo šiol beveik 100 Vilniaus žaliąsias zonas prižiūrinčios įmonės darbuotojų išeina į darbą su įrankiais, ant kurių sumontuoti sensoriai, fiksuojantys darbo rezultatus ir perduodantys juos tiesiai į bendrovės kompiuterinę sistemą“, – pasakoja UAB „Stebulė“ direktoriaus pavaduotojas Agnius Grubis.

Didžiausia šalies aplinkotvarkos bendrovė privertė įrankius „kalbėti“


Aplinkos priežiūros bendrovė sensorius sumontavo ant 100 įrenginių – tai beveik visas bendrovės technikos parkas, kurį sudaro „Husqvarna“ vejos traktoriukai, krūmapjovės, žoliapjovės ir kt. Pasak „Stebulės“ atstovo, įdiegta sistema leidžia sumažinti kuro sąnaudas ir padidinti veiklos našumą.

„Tai pirmasis mūsų įgyvendintas projektas Lietuvoje ir vienas didžiausių Europoje. Kompanija sistemą „Husqvarna Fleet Service“ pristatė dar 2014 metais, bet tik šešiose Europos valstybėse“, – sako Aidas Lebeda, bendrovės „Husqvarna“ verslo plėtros vadovas Baltijos ir Skandinavijos šalims.

Didžiausia šalies aplinkotvarkos bendrovė privertė įrankius „kalbėti“



„Husqvarna“ sensoriai gali būti montuojami ant bet kurio gamintojo aplinkos priežiūros technikos. Pats sensoriaus montavimas nėra sudėtingas, tačiau pasiruošimo darbai, dokumentacija bei sistemos įdiegimas šiek tiek užtrunka. Sistemos diegimo darbai bendrovėje „Stebulė“, kai sensoriai buvo montuojami ant beveik šimto gaminių, užtruko tris dienas, - pasakoja Ramūnas Statauskas, „Husqvarna“ atstovo UAB „Technika girioms ir parkams“ direktorius. – Šis projektas yra svarbus mūsų įmonės ir bendrovės „Stebulė“ ilgalaikio bendradarbiavimo rezultatas, kuris padės klientui dar geriau pasirūpinti savo technika.“

Bendrovės „Stebulė“ aplinkos priežiūros įrenginiuose ant gaminių variklių sumontuoti sensoriai – tarsi vadovo akis, leidžia matyti, kaip buvo vykdomas darbas: davikliai nuskaito prietaisų darbo laiką, režimus, fiksuoja variklio sūkius ir temperatūrą, o sukauptą informaciją nusiunčią į įmonės kompiuteriuose įdiegtą „Huqvarna Fleet Services“ programą.  

„Grįžus po darbo dienos ir padėjus įrenginį į jo sandėliavimo vietą, sensoriuje sukaupta informacija automatiškai perduodama į bazinę stotelę, kuri yra prijungta prie interneto. Visa informacija keliauja į „debesis“, ten yra apdorojama ir pateikiama klientui. Šiandien mūsų sistema klientui pasako, kiek laiko buvo užvestas variklis, kiek laiko gaminys naudingai dirbo ir net praneša, kada prietaisą laikas pristatyti į techninio aptarnavimo centrą“, – sako A. Lebeda.

Sistema suteikia galimybę technikos prietaisams „kalbėti“ ir gali pateikti personalizuotą informaciją – tam skirtos kiekvienam darbuotojui išduodamos elektroninės kortelės. Nors sistema veikia ir be darbuotojo kortelės – ji nėra būtina, tačiau tai įmonės vadovams suteikia daugiau papildomos informacijos, pavyzdžiui, parodo, kuris darbuotojas dirbo su konkrečiu įrankiu, kokiais darbo režimais dirbo ir net seka vibracijos lygius.

Didžiausia šalies aplinkotvarkos bendrovė privertė įrankius „kalbėti“



Išmani technologija padėjo įvertinti įmonės veiklos efektyvumą

Svarbiausias naujai įdiegtos sistemos privalumas, pasak bendrovės „Stebulė“ direktoriaus pavaduotojo, yra tai, kad ji leidžia gerokai sumažinti eksploatacijos kaštus, efektyviau išnaudoti turimą parką, stebėti, ar su technika buvo dirbama efektyviai.

„Pernai sensorius buvome sumontavę ant 10 gaminių, gautų duomenų analizė mums atvėrė akis, nes pamatėme, kad darbuotojai su įrankiu maksimaliai per dieną dirba tik apie 3,5–4 valandas, nors darbo užmokestis skaičiuojamas kaip už pilną 8 valandų darbo dieną, – pasakoja A. Grubis. – Išbandę pirmąsias benzinines žoliapjoves su įdiegtais davikliais, pamatėme realų vaizdą, kas pas mus įmonėje vyksta, galėjome palyginti skirtingų brigadų darbą su tais pačiais įrankiais. Iki šiol negalėjome patikrinti, kaip darbuotojas įrenginį eksploatuoja darbo metu. Sistema pateikia duomenis, kurių nepaneigsi. Duomenų analizė leido priimti svarbius sprendimus, davusius apčiuopiamą naudą“, – pažymi A. Grubis.

Pasak A. Grubio, „Husqvarna Fleet Services“ sistema įmonei naudinga ir vykdant darbuotojų darbo saugos priežiūrą. „Kadangi mūsų įmonės specifika – darbas su vibraciją ir triukšmą skleidžiančiais įrenginiais, sistema mums suteikia duomenų, kokį vibracijų kiekį kiekvienas darbuotojas patyrė per dieną, todėl galime koreguoti darbų planus taip, kad apsaugotume darbuotojų sveikatą“, – pažymi A. Grubis.

„Husqvarna Fleet Services“ sistema naudinga trims šalims: darbuotojams, įmonei ir techniką aptarnaujančiam servisui. Naujovė ypač palengvina technikos parko valdymą – administracijos darbuotojams nebereikia pildyti galybės žiniaraščių, tikrinti kiekvieno prietaiso techninio aptarnavimo žurnalų – visus su prietaiso eksploatacija susijusius duomenis apdoroja sistema ir reikiamą informaciją įmonės atstovams pateikia informatyviuose grafikuose bei ataskaitose.

Investicija į tokią sistemą ekonomiškai naudinga įmonėms, kuriose dirba 15 ir daugiau darbuotojų. „Įdiegti „Husqvarna Fleet Services“ sistemą įmonėje, kuri turi, pavyzdžiui, 20 aplinkos tvarkymui skirtų įrenginių, kainuoja nuo 800 iki 2000 eurų (priklausomai nuo paslaugų paketo). Ji atsiperka vidutiniškai per vieną ar du sezonus. Tokioje bendrovėje kaip „Stebulė“, turinčioje daugiau kaip 100 įrenginių parką, sistema kas mėnesį vien tik kuro sąnaudas padeda sumažinti apie 20 proc., todėl jų investicija, prognozuojame, atsipirks greičiau nei per metus“, - sako A. Lebeda.

„Husqvarna Fleet Services“ sistema yra nuolat tobulinama ir dar šį rudenį švedų kompanija ketina išleisti naują programos versiją, kuri leis visus su darbo technika ir darbo aplinka susijusius duomenis matyti realiu laiku ir pateikti dar daugiau svarbios informacijos, kuri padės didinti veiklos efektyvumą ir produktyvumą.    

Iki šiol didžiausias „Husqvarna“ sukurtos aplinkos priežiūros technikos valdymo sistemos projektas įgyvendintas Olandijos mieste Antverpene. „Stebulė“ – pirmoji šią sistemą įdiegusi įmonė Baltijos regione.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus