visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Elektriko patarimai savarankiškoms moterims arba Ties kuriuo rozetės keitimo etapu jums prireiks specialisto?

Elektriko patarimai savarankiškoms moterims arba Ties kuriuo rozetės keitimo etapu jums prireiks specialisto? Elektriko patarimai savarankiškoms moterims arba Ties kuriuo rozetės keitimo etapu jums prireiks specialisto?

Kibirkščiuojantys, klibantys ar iš sienų tiesiog iškristi grasinantys šviesos jungikliai bei rozetės verčia raudonuoti prieš svečius, o visa tai sutvarkyti galintis vyras – dar tik kažkur pakeliui į jūsų gyvenimą? Specialistai pataria, kokius jungiklių, kištukinių lizdų keitimo darbus moterys gali pasidaryti pačios, o ties kuriais etapais jau teks kviestis elektrikus.

Išsirinkti jungiklius – kaip naujus batelius

Tik jei pastaraisiais džiaugsitės sezoną arba du, tai patikimi ir kokybiški jungikliai turėtų veikti mažiausiai dešimtmečius.

Beje, priešingų lyčių atstovai į šviesos jungiklius ir kištukinius lizdus žvelgia skirtingai: jei vyrai jungiklius, kištukinius lizdus tvarkys dėl to, kad senieji nebesaugūs, tai moteriai pakanka ir ne tokių „grėsmingų“ ar „praktiškų“ priežasčių. Nes kaip kad drabužiai ar baldai, taip ir jungikliai namuose gali pasenti ne tik fiziškai, bet ir morališkai, t. y. jie aplūžta, išblunka, pagelsta, tampa nebenuvalomi ir apskritai yra sudėti nuo praeitame šimtmetyje bute gyvenusios ir dar dabar kartais pasivaidenančios babos Manios laikų. O iš žurnalų ar interneto puslapių, lyg tyčia, jums šypsosi elegantiški kvadratiniai ar apskriti (retro stiliaus, reguliuojami ratuku), visų vaivorykštės spalvų ir atspalvių ar net rankomis dažyti, šlifuoti, blizgantys ar visiškai matiniai jungikliai, kurie taip ir vilioja ne tik akimis užkliūti, bet ir – paliesti.

Elektriko patarimai

„Nė kiek ne prasčiau už elektriką išsirinksite spalviškai prie jūsų namų interjero labiausiai tinkančius jungiklius“, – sakė automatizuotų namų valdymo sistemų mokymo bei techninės priežiūros centro „Jung Vilnius“ direktorius Raimundas Skurdenis. Mokslo šaltiniai tvirtina, kad moterys spalvas ir atspalvius skiria geriau nei vyrai, todėl jūs labai gerai žinote, kad balta nėra lygu baltai, o štai nusiuntusios net ir geriausią specialistą-vyrą į parduotuvę su prašymu parinkti grietinėlės spalvos jungiklius, tikrai dar gausite tikslinti spalvą telefonu: o jums riebaus ar nugriebto pieno grietinėlės spalvos?.. Į melsvumą ar į gelsvumą? Tai geltonus ar kokius?.. Šampano..?

Ir jei, tikėtina, elektrikas rūpinsis praktine prietaisų dalimi – jų funkcionalumu, patikimumu, taip pat galimybe viską nupirkti iš karto ir taip sutaupyti laiko, tai dažna moteris jungiklius, kaip ir automobilį, rinksis vadovaudamasi estetikos principais ar pojūčiais: nes gražu, nes malonu liesti, nes šita arbatinės rožės vyšninė, viena iš garsaus prancūzų architekto Le Corbusier spalvų, puikiai derės su tos pačios babos Manios laikus siekiančiomis aksominėmis pagalvėlėmis ant sofos.

„Kaip pačioms išsirinkti ne tik gražų gaminį, bet ir kokybišką? Pasitarkite su pardavėju. Taip pat kokybės indikatorius gali būti kilmės vieta, pvz., pagaminta Vokietijoje (vokiečiai savo vardo nesigadins ir tokio sertifikato bet kam neišduoda), arba net – kaina, nes mes juk žinome, kad nemokamų gerų ar labai pigių gerų dalykų tiesiog nėra, nebent – pelėkautuose“, – patarė UAB „Visi projektai“ elektrikas Ernestas Mikėnas. 

Kištukiniai lizdai – tai ne barokinės sienas puošiančios rozetės

Jei mūsų laikais jungikliai gali būti išties gražūs ar net atlikti meno kūrinio funkciją, pvz., ant jų gali būti perkelti jūsų pačių ar jums patinkančio menininko kūriniai, vaiko piešinys ar net jūsų mylimo Murkiaus ausytės, tai kištukiniai lizdai, arba žmonių kalba – rozetės, tebus dailūs rėmeliai, apvadėliai. Ir nors jų reikia itin daug praktiškai kiekvienoje patalpoje, vis dėlto vizualiai jie – ne itin padauginti interjere.

Elektriko patarimai savarankiškoms moterims arba Ties kuriuo rozetės keitimo etapu jums prireiks specialisto?

Tai, apie ką nutuokia reta moteriškė ir ką jai gali patarti padorus elektrikas, tai kad įsirengti kištukinių lizdų (jei, pvz., namie remontas rimtesnis ir laidai išvedami naujai) reikėtų praktiškai ant kiekvienos sienos, tame pačiame aukštyje, ir kuo daugiau. Nes jei sulig kitu gyvenimo etapu jūs perstumdysite baldus, tai rozečių paskui stalą ar televizorių taip lengvai nepatrauksite. Tiesa, ne ant kiekvienos sienos galima įrengti rozetes – jūsų kambario ar net visų namų elektrifikacijos niuansus ir galimybes jums atskleis tik specialistas. Dar viena alternatyva, apie kurią nežino daugelis dailiosios lyties atstovių, gal net dabar žvelgiančių į archeologinius kasinėjimus primenančias rozetes – yra galimybė įsirengti kelių sekcijų kištukinius lizdus, t. y. rėmelis vientisas, o rozečių jame gali būti 2, 3, 4 ir daugiau. O kuo daugiau prietaisų galime sujungti tiesiog į sienas, kuriose gyvena elektra, tuo mažiau prailgintuvų ir laidų raizgalynių, kurios gadina vaizdą ir renka sunkiai išvalomas dulkes, bus jūsų namuose.

Beje, pastaruoju metu paplito mada kištukinius lizdus įrengti praktiškai pažemiui, o tai taip pat sumažina tikimybę, kad, pvz., 16 rozečių kambaryje nuolat kris į akis iki virs stačiakampio formos košmaru.

Dailūs rėmeliai – tik ledkalnio viršūnė

„Užsisakydamos kištukinius lizdus ir jungiklius pagalvokite apie tai, kad šie mechanizmai, skirtingai nei kad matote ant sienų, nebus tokie vientisi. Šviesos jungiklį sudaro į sieną montuojama vidinė dalis, tuomet – jungiklis ir jo rėmelis, dar eina tvirtinimo detalės“, – patarė R. Skurdenis. Beje, jei formos atitinka, rėmeliais ir pačiais jungikliais taip pat galima žaisti interjero dizainerį, nes, pvz., baltą jungiklį galite dėti į juodus ar švelniai pilkus rėmelius, plastiką – į spalvotą stiklą ir t. t.

Elektriko patarimai savarankiškoms moterims arba Ties kuriuo rozetės keitimo etapu jums prireiks specialisto?

„Dar vienas žavus niuansas – kai kurių firmų jungiklių viršų galima gana nesudėtingai pakeisti nekeičiant pačių „vidurių“, t. y. mechanizmo sienoje. Tad jei tikrai nepasisekė su spalva ar ruošiate staigmeną, pvz., gaminate kažkam personalizuotą jungiklį, su užrašytu vardu, dabar galima tai padaryti ir nekeičiant vidinio mechanizmo. Žinoma, su sąlyga, kad prieš tai sudėtas mechanizmas yra to paties gamintojo“, – sakė „Jung Vilnius“ vadovas.

Jei jūsų tėtis – ne elektrikas...

Detalės, tačiau, pavyzdžiui, jei užsakydama keturių dalių rozetę į užsakymą įtrauksite 1 keturgubą rėmelį ir 4 mechanizmus (o ne, pvz., 4 rozetes ar 4 rėmelius ir 4 mechanizmus), tai ne tik kad apsisaugosite nuo netikslaus užsakymo, bet ir sutaupysite ir pinigų (1 keturgubas rėmelis kainuos mažiau nei 4 atskiri), ir laiko, jei sugalvotumėte užsakymą keisti, ir vietos ant sienos, jei vis dėlto nuspręstumėte montuoti viską taip, kaip gavote. Jei užsisakote šviesos jungiklį, pasitikslinkite, iš kiek dalių jis bus – vieno ar dviejų ar net daugiau klavišų, nes tai taip pat keičia reikalą iš esmės. Tad čia elektriko patarimai – itin pageidautini.

Elektriko patarimai savarankiškoms moterims arba Ties kuriuo rozetės keitimo etapu jums prireiks specialisto?

„Elektriko neišvengsite ir kai norėsite jungikliais džiaugtis ne tik laikydamos juos rankose, bet ir naudodamos pagal paskirtį. Ir jungikliai, ir kištukiniai lizdai nėra tik tas dailus jus suviliojęs rėmelis, bet ir vidinis į sieną įvedamas bei su laidais sujungiamas mechanizmas, tad užsiimti tuo pačios galite tik tuo atveju, jei jūsų tėtis yra elektrikas ar šiaip nagingas vyras, visą gyvenimą svajojęs apie sūnų, tačiau jo taip ir nesulaukęs, todėl galiausiai visomis savo žiniomis pasidalijęs su jumis“, – juokėsi „Visi projektai“ specialistas.

Tačiau net jei žinotumėte, kaip reikia sudėti jungiklius ir kištukinius lizdus – tam padaryti reikia ir jėgos, ir specialių instrumentų, o, pavyzdžiui, kai kurių firmų jungikliams sudėti pageidautini net specialūs, būtent tos firmos jungikliams pritaikyti, instrumentai.

Tad nusiteikite mažų mažiausiai vienam elektriko vizitui į namus. Ir tada – jau jokios gėdos prieš Kalėdų senį dėl iš sienų krintančių ir beviltiškai fiziškai ar morališkai susidėvėjusių jungiklių ir rozečių. Ir net tam išsvajotam jūsų gyvenimo vyrui įžengti į namus bus maloniau.

Daugiau informacijos:

Elena Dumpienė

„vipcommunications“ projektų vadovė

Mob. 8 685 535 77

El. p. Elena[eta]vipcommunications.lt

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus