visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Erkių įkandimų ir jų pernešamų ligų pavojus rudenį

Erkių įkandimų ir jų pernešamų ligų pavojus rudenį Erkių įkandimų ir jų pernešamų ligų pavojus rudenį

SYNLAB Lietuva UAB

Ruduo ir prasidėjęs grybų sezonas į miškus vilioja daug gyventojų. Pasak „SYNLAB Lietuva“ medicinos biologės Aistės Baltrušaitytės, rudenį sulaukiama daugiau susirūpinusių žmonių užklausų dėl erkių įkandimų ir jų pernešamų pavojingų ligų. Lietuva priklauso endeminei zonai, taigi tikimybė užsikrėsti tokiomis ligomis išlieka visur.

Laimo liga, kurią sukelia spirocheta Borrelia burgdorferi, – dažniausiai Europoje ir Lietuvoje pasitaikanti erkių pernešama liga. „Praėjusių metų duomenimis, Lietuvoje užfiksuota virš 2800 Laimo ligos ir virš 500 erkinio encefalito užsikrėtimo atvejų. Nuo Laimo ligos skiepų nėra, ja persirgus ilgalaikis imunitetas neįgyjamas, todėl įmanoma užsikrėsti pakartotinai. Erkinio encefalito padariniai taip pat gali būti skausmingi, bet nuo šios ligos galima skiepytis“, – teigia A. Baltrušaitytė.

A. Baltrušaitytė pataria prieš einant į mišką imtis papildomų saugumo priemonių ir taip sumažinti erkės įkandimo riziką. Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į aprangą, dėvėti kiek įmanoma uždaresnius drabužius. Ant šviesių drabužių lengviau pastebėti ropojančią erkę. Grįžus namo būtina rūpestingai apžiūrėti kūną. Patariama gerai išsišukuoti plaukus, nusiprausti po dušu, persirengti kitais rūbais. Tačiau kartais, net ir imantis papildomų saugumo priemonių, erkės įkandimo išvengti nepavyksta, todėl svarbu prisiminti esminius žingsnius, kaip elgtis toliau.

Įkando erkė – ką daryti?

Kai įkanda erkė, ją reikia kuo greičiau ištraukti. A. Baltrušaitytė pataria ją traukti pincetu ar specialiu prietaisu, kurį galima nusipirkti vaistinėse. Erkę reikia suimti kuo arčiau odos, atsargiai pajudinti į šalis, kad ji atsikabintų, ir iš lėto traukti, kol pakilęs odos paviršius sudarys „palapinę“. Keliolika sekundžių išlaikius tokią padėtį, erkę reikia atsargiai ištraukti sukant prieš laikrodžio rodyklę. Po to įkandimo vietą dezinfekuoti spiritiniu tirpalu.

„Jeigu erkė yra labai maža ir bijote, kad galite jos neištraukti, kreipkitės į artimiausią gydymo įstaigą ar laboratoriją. Pastebėjus paraudimą ar kitus simptomus po erkės ištraukimo, būtina kreiptis į gydytoją ar atlikti kraujo tyrimus“, – įspėja A. Baltrušaitytė.

Pirmieji simptomai po 1–2 savaičių

Laimo liga gali pažeisti odą, širdį, sąnarius ir nervų sistemą. Pirmasis požymis, rodantis, kad įkandus erkei užsikrėtėte šia liga – po 1–2 savaičių atsiradusi „taikinio“ formos raudona dėmė, kuri palaipsniui plečiasi. Tačiau tokia dėmė pasireiškia ne visada. Laiku nepradėjus gydymo, vėlesnėse stadijose Laimo liga gali sukelti veido paralyžių (akis neužsimerkia, burnos kamputis pakilęs į viršų ir t.t.), sąnarių uždegimą, galvos smegenų uždegimą arba meningitą.

Erkinio encefalito virusui būdingi į gripą panašūs simptomai, kurie prasideda po inkubacinio periodo praėjus 1–2 savaitėms ir trunka 2–4 dienas. Tai pirmoji ligos stadija. Virusas dauginasi raumenyse, liaukose, kraujodaros sistemos ląstelėse. Kraujyje sumažėja trombocitų ir leukocitų. Po kelių dienų prasideda antroji ligos stadija, lydima centrinės nervų sistemos (CNS) pažeidimų.

Kada pasitikrinti?

Laimo boreliozės antikūnus kraujyje galima nustatyti po užsikrėtimo (įkandus erkei) praėjus 2–3 savaitėms. Pirminio atsako antikūnai (IgM) nustatomi po 2–3 savaičių nuo įkandimo, antrinio imuninio atsako antikūnai IgG – po 4–6 savaičių. Neigiamas rezultatas rodo, kad infekcijos nėra arba kad imuninis atsakas dar nespėjo susiformuoti. Tad, įtarus infekciją, patariama Laimo ligos antikūnų tyrimą pakartoti maždaug po 4 savaičių. Teigiamą rezultatą būtina patikrinti papildomu specifiniu tyrimu – IgG ir IgM imunoblotu, kuris skirtas Borrelia bakterijų antikūnų patvirtinimui kraujyje. Erkinio encefalito IgM antikūnai randami jau esant CNS pakenkimui, po 2–3 savaičių nuo infekcijos, o IgG atsakas prasideda vėliau, po 3–4 savaičių.

Ištraukus erkę, galima patikrinti, ar ji užkrėsta borelijomis ir erkinio encefalito virusui. Tyrimo metu dauginamas borelijos DNR fragmentas. „Teigiamas rezultatas reiškia, kad erkė, kurią atnešėte tyrimui, buvo užsikrėtusi Laimo ligos sukėlėju Borrelia burgdorferi. Jei paaiškėja, kad erkė neužkrėsta, jokių tyrimų atlikti nebereikia“, – paaiškina A. Baltrušaitytė.

Erkių pernešamų ligų tyrimus galite atlikti „SYNLAB“ priėmimo skyriuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Druskininkuose, Utenoje ir partnerių klinikose.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus