visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Fermentuoti maisto produktai – mūsų sveikatos raktas

Fermentuoti maisto produktai – mūsų sveikatos raktas Fermentuoti maisto produktai – mūsų sveikatos raktas

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Ar pastebėjote, kad daugelis vaistų pavadinimų turi priešdėlį „anti-„ pavyzdžiui, antialergenai, antireumatiniai, antidiabetiniai, antihistaminiai ir t.t. Žinomiausi iš tokių yra antibiotikai, kas tiesiogiai išvertus reiškia „prieš gyvybę“. Atsvara antibiotikams yra probiotikai, o juos apibūdinančio žodžio reikšmė yra „už gyvybę“. Štai kas ištiesų yra fermentuoti maisto produktai: juose yra milijardai smulkiausių darinių, vadinamųjų mikroogranizmų, kurie mūsų organizmui yra būtini, jį visapusiškai palaiko. Todėl daugelyje kultūrų fermentuoti produktai vertinami kaip gyvybės eleksyras.

Kas vyksta fermentacijos metu?

Mikroorganizmai taip pakeičia maisto produktus, kad jie ilgiau išsilaiko, paerėja jų skonis bei kvapas. Tai reiškia, kad fermentuoti maisto produktai ilgiau išlieka švieži ir yra apsaugoti nuo puvinio sukelėjo. Be to, rūgdami maisto produktai tarsi „apvirškinami“, todėl lengviau įsisavinami. Juose esančias svarbias maistines, tokias kaip vitaminai, amino rūgštys ir mineralai, organizmas žymiai geriau įsisavina, nes jos yra biologiškai prieinamesnės.

Be to, fermentuose maisto produktuose yra daugiau vitaminų ir jie ilgiau išsilaiko. Pavyzdžiui, jei jogurtą lyginsime su pienu, vitamino B3 (niacino) jame rasime 50 procentų daugiau negu piene. Raugintuose kopūstuose, kurie laikomi ištisus mėnesius, išlieka gausybė vitamino C, net Džeimsas Kukas (1728-1779), keliavęs aplink pasaulį, išplaukdamas į ilgas keliones pasiimdavo raugintų kopūstų, kad jūrininkai nepristigtų vitamino C ir nesusirgtų skorbitu. Be to, mikroorganizmai labai svarbūs tam, kad pasigamintų tam tikros maistinės medžiagos, tokios kaip vitaminai, fermentai ir riebiosios rūgštys.

Visame pasaulyje žmonės jau seniai suprato, kad fermentuoti arba rauginti maisto produktai turi gydomąjį poveikį organizmui, nes juose esantys mikroorganizmai palaiko žarnyno floros pusiausvyrą. Reikia nepamiršti, kad žmogus gyvena kartu (simbiozėje) su bilionu mikroorganizmu. Jie padeda mūsų kūnui įsisavinti gyvybiškai svarbias maistines medžiagas ir kartu su žarnyno paviršiumi suformuoja apsauginį barjerą, kuris tarnauja kaip viso organizmo šarvas. Taip mikroorganizmai saugo mus nuo susirgimų.

Mikroorganizmai susikaupia ant vidinių žarnų sienelių ir neleidžia įsitvirtinti ir kolonizuotis ligas sukeliančioms bakterijoms. Tai ypač svarbu, kai tenka gerti antibiotikus: antibiotikai žudo ne tik ligos sukelėjus, bet, deja, ir nemažai gerųjų žarnyno bakterijų. O mikroorganizmai iš fermentuotų maisto produktų ar probiotinių preparatų (tokiais atvejais rekomenduotina dr. Wolzo „Darmflora plus select“) padeda žarnynui sparčiau atsinaujinti.

Mikroorganizmų, esančių fermentuotose maisto produktuose, imunitetą stiprinančios sąvybės labai priklauso nuo padidėjusio T-limfocitų, taip pat žinomų kaip vėžio ląstelių žudikių, kiekio.

Reguliariai vartojant fermentuotus maisto produktus išlyginama rūgščių ir šarmų pusiausvyra organizme. Fermentuotuose pieno produktuose esančios organinės rūgštys daro organizmui šarminį poveikį. Be to, jos skatina detoksikaciją ir organizmo valymąsi, skaidydamos sunkiuosius metalus ir išvalydamos kūno skysčius, tokius kaip kraują ir limfą.

Fermentuotų maisto produktų pavyzdžiai

Produktas Mikroorganizmai
Pieno produktai
Jogurtas Pieno rūgšties bakterijos
Kefyras/airanas Pieno rūgšties bakterijos + mielės
Kumysas (mongoliškas kumelės pienas) Pieno rūgšties bakterijos
Grietinė Pieno rūgšties bakterijos
Gėrimai
Gira (duonos gėrimas) Pieno rūgšties bakterijos + mielės
Alus Mielės
Vynas Mielės
Sakė (japoniškas ryžių vynas) Mielės
Miso (sojų pasta) Siūliniai grybai + mielės
Tofu (sojų varškė) Siūliniai grybai
Shoyu (sojų padažas) Siūliniai grybai + mielės
Kombucha arbatos gėrimas Mielės + arbatos grybas
Daržovės
Rauginti kopūstai Pieno rūgšties bakterijos
Konservuotos daržovės (daržovių mišiniai, rauginti agurkai) Pieno rūgšties bakterijos + mielės
Komči (korėjietiški rauginti kopūstai) Pieno rūgšties bakterijos + mielės
Duona
Raugas Pieno rūgšties bakterijos + mielės
Injera (etiopiška duona) Pieno rūgšties bakterijos + mielės
Ekstraktai
„Zell Oxygen“® (su fermentinėmis mielių ląstelėmis) Mielės
Actas Acto rūgšties bakterijos


Deja, tradicinių fermentuotų maisto produktų, tokių kaip rauginti kopūstai, vis rečiau pasitaiko šių dienų mūsų valgiaraštyje. Fermentuoti prekybos centruose esantys produktai, pavyzdžiui, pieno produktai ar alus, dažniausiai būna pasterizuoti. Duona nustojo būti kepama su natūraliu raugu – tam naudojamos pramoninės mielės. Kita vertus, mes kovojame su bakterijomis kiek įmanydami – pradedant chloruotu vandeniu bei antibakteriniu muilu ir baigiat perdėtu antibiotikų vartojimu.

Kadangi mūsų organizmas priklausomas nuo simbiozės su natūraliomis bakterijomis, vis svarbiau tampa atkurti bakterinę organizmo pusiausvyrą. Fermentuoti maisto produktai – išbandyta priemonė šiam tikslui pasiekti. Fermentinių mielių ląstelių ekstraktas aprūpina organizmą milijardais šviežių fermentinių ląstelių.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus