visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Granulinis katilas – ekonomiškas ir komfortiškas šildymo būdas

Granulinis katilas – ekonomiškas ir komfortiškas šildymo būdas Granulinis katilas – ekonomiškas ir komfortiškas šildymo būdas

GILĖS INŽINERIJA, UAB

www.gilesinzinerija.com

Granulių katilas yra ženkliai komfortiškesnis nei įprastas kieto kuro katilas, jų automatika yra nuolatos tobulinama, todėl jie yra ženkliai autonomiškesni ir patogesni eksploatuoti. Granulinio katilo darbo efektyvumas, aptarnavimas ir  priežiūra nedaug atsilieka nuo dujinio katilo, bet kuro kaina yra daug mažesnė, artima malkų kainai. Modernūs automatizuoti katilai, kūrenami medžio granulėmis, yra saugūs ir svarbiausia - patogi jų eksploatacija, kai kasdien nereikia rūpintis šildymu.

Esminiai granulinių katilų skirtumai nuo kito kieto kuro katilų yra granulių talpa, granulių sraigtas, kuris gabena kurą į degiklį bei automatinis degimas, t.y  užsidegimas, gesinimas, kuro kiekio reguliavimas pagal šilumos ir karšto vandens poreikį. Degiklio automatika kontroliuoja degimą priklausomai nuo nustatytos temperatūros, degiklio temperatūros daviklis automatiškai įjungia ir išjungia jį, taip išvengiama kuro sąnaudas didinančių temperatūros svyravimų. Integruotas lambda jutiklis nuolat matuoja išmetamąsias dujas, o katilo valdymo sistema atitinkamai reaguoja ir keičia paduodamo kuro kiekį. Lambda jutikliu valdomas oro padavimas, todėl užtikrinamas visiškas kuro sudeginimas net tuomet, kai katilas veikia maža apkrova. Rezultatas - nedidelė kuro išeiga ir mažiausi emisijų kiekiai net kai kuro kokybė nėra vienoda. Jei nėra šilumos poreikio, katilas gali visiškai užgesti ir vėl automatiškai užsikuria atsiradus šilumos poreikiui.

Granulinių katilų rinkoje yra labai daug, kiekvienas pardavėjas stengiasi pabrėžti jų privalumus ir nutylėti trūkumus. „Gilės inžinerija“ dirba su užsakovais iki galutinio rezultato. Įmonės specialistai klientams rekomenduoja tokius katilus, kurie ne tik optimaliai atitiktų poreikius, bet ir būtų be nereikalingų perteklinių funkcijų ir priedų. Tai atitinkamai subalansuoja ir įrangos kainą. „Jeigu kurios nors funkcijos nereikalingos, tai ir nesiūlome nes pilnai automatizuotas granulinis katilas yra nepigus. Toli gražu ne visos galimos funkcijos kiekvienu atveju būtinos", - sako šildymo sistemas įrengiančios įmonės „Gilės inžinerija“ projektų vadovas Darius Šauklys.

„Mes bendradarbiaujame su daugeliu gamintojų ir parenkame katilus, kurie sraigto darbui, degiklio uždegimui, oro kompresoriui, ventiliatoriui naudoja itin mažai elektros energijos. Nedideli katilo gabaritai - irgi privalumas. Atsižvelgiame ir į tai, kad katilą būtų nesudėtinga instaliuoti, jeigu tik pageidauja, tą gali padaryti ir pats užsakovas. Jeigu visa tai pavyksta suderinti viename įrenginyje, manau, kad užsakovui parenkame tinkamiausią variantą. Suprantama, daug priklauso nuo poreikių ir sąlygų - kokios galios reikalingas katilas, kokio tipo kuro padavimas, ar tinkamai įrengta katilinė ir kitų", - sako UAB „Gilės inžinerija" atstovas.

Dar vienas granulinių katilų privalumas - paprastas ir reikalaujantis mažai laiko jų aptarnavimas, dėl nuolatos  atsirandančių naujų technologinių sprendimų. Vienas jų - įranga degimo kameros valymui suspausto oro srautu, prie kurios prijungtas oro kompresorius.

Suspausto oro srovėmis valoma pakura - kuro kokybės problemos sprendimas ir mažiau darbo priežiūrai

Rinkoje yra daug medienos granulių su priemaišomis. Kokybišką kurą  gamintojai stengiasi eksportuoti už didesnę kainą, vietinei rinkai lieka granulės su priemaišomis. Dažnai kuro gamintojai to nė neslepia. O katilų gamintojai, beje, pažymi rekomenduojamų kūrenti granulių standartą. Pas mus oficialių medienos granulių standartų nėra, tad praktiškai kūrenamos bet kokios pasitaikiusios granulės.

Deginant granules su priemaišomis, tenka dažniau valyti degimo kamerą arba pakurą, antraip katilo darbas ims strigti, praranda dalį efektyvumo. Anksčiau pakurą būdavo įmanoma išvalyti tik mechaniniu būdu.

Vakarų Europos katilų gamintojai irgi susiduria su šia problema, tad ėmė ieškoti sprendimo: atsirado judančios pakuros, šalinančios šlaką, tačiau papildomas variklis didina katilo kainą, judančios mechaninės dalys greičiau susidėvi, atsiranda aukštų temperatūrų keliamos grėsmės.

„Mūsų kolegos išbandė įrangą valymui su oro kompresoriumi, mes ją irgi pabandėme įtaisyti į granulinių katilų pakuras ir nenusivylėme. Technologijos esmė ta, kad degimo kameroje yra montuojama įranga veikianti su oro kompresoriumi, kuri nustatytais laiko tarpais pučia suspausto oro gūsius išpūsdama pelenus ir šlaką iš pakuros į pelenų dėžę. Šiuo atveju nereikia stabdyti katilo valymui, valyti tenka rečiau, tik tuos likučius, kurių nepajėgia nupūsti oro srovės. Visiškai nuvalyti oras, aišku, negali, bet apie 90 proc. susikaupusių  pelenų, suodžių ir šlako nupučia.

Švedijoje ši technologija naudojama seniai ir pasiteisino, Vakarų europiečiai ją turi jau apie penketą metų, Lenkijoje ši technologija dar tik atrandama. Esminių kritinių pastabų dėl jos negirdėjau. Tiesa, veikiantis kompresorius šiek tiek ūžia, tačiau jau atsirado nauja jų karta veikianti labai tyliai.

Nauji katilai su aukšto lygio automatika ir integruotu oro apipūtimu kainuoja apie 10 tūkst. eurų, tačiau, sumontavus įrangą valymui su oro kompresoriumi į paprasčiausią granulinį katilą, katilo kaina bus mažesnė 2-3 kartus, bet komfortas iš esmės toks pat - pakurą ir šilumokaitį valyti reikia labai retai, vidutiniškai porą kartų per sezoną.

Mes jau plačiai naudojame šį patobulinimą ir dabar jau nė nemontuojame senos kartos degiklių be valymo įrangos ir oro kompresoriaus. Oro apipūtimą bandėme net su prasčiausios kokybės medienos granulėmis - veikia. Tik reikia nustatyti mažesnį laiko intervalą tarp nupūtimų", - pasakoja „Gilės inžinerija“ projektų vadovas.

„Gilės inžinerija“ buvo viena iš pirmųjų  įmonių, pradėjusi kieto perdarymą į granulinius sumontuojant juose automatika reguliuojamus degiklius. Dabar įmonės specialistai granulinius šildymo katilus sėkmingai patobulina montuodami juose valymo įrangą su suspausto oro kompersoriumi, taip spręsdami kuro kokybės problemą ir mažindami priežiūros darbus. Kuro kokybė yra viena iš dažniausiai pasitaikančių granulinių katilų gedimų ir neefektyvaus darbo priežasčių. Valymo įrangą su oro kompresoriumi galima sumontuoti ir senesnės kartos granuliniuose katiluose.

Granuliniai šildymo katilai

Krosnelė - granulinis katilas

Granuliniai šildymo katilai gali būti naudojami tiek individualaus namo, tiek visuomeninių, komercinių ar gamybinių bei sandėliavimo pastatų šildymui. Rinkoje yra granulinio šildymo katilų, kurie savo išvaizda primena krosneles ar skalbykles - tokiuose visa įranga yra integruota korpuse ir juos galima pastatyti darbo patalpose, kambariuose. Į sistemą integravus pamaišymo vožtuvą, hidroatskyrimo indą arba akumuliacinę talpą, granulinio katilo gaminamą šilumą galima naudoti grindiniam šildymui. Grindinis šildymas su granuliniu katilu, anot D. Šauklio, -  itin optimalus ekonomijos ir komforto variantas.

„Gilės inžinerija“ specialistas pasakoja, kad  įmonė naudoja unikalų sprendimą šildomoms medinėms grindims įrengti: jų pagrindas formuojamas iš kietų ir tvirtų polistireninio putplasčio plokščių, kuriose integruoti mažo skersmens vamzdeliai vandeniui. Mediena ar parketlentės ant plokščių klijuojamos specialiais elestingais klijais, atspariais temperatūros svyravimui. Parketlentės gerai laikosi ir neatšoka, kaip dažnai pasitaiko grindinio šildymo ir medinės dangos atvejais. Tokį grindų „sumuštinį" labai patogu įrengti senamiesčiuose, kur neįmanoma betonuoti grindų, bet ten gyvenantys ir dirbantys žmonės irgi nori komfortiško šildymo. Sumontavus plonas grindinio šildymo plokštes ant jų galima klijuoti medieną ir turėti patogumą nepažeidžiant senamiesčio patalpų autentikos. Tokiose vietose paprastai yra seni kaminai, tad pastačius granulinį katilą ar katilą-krosnelę galima turėti šildymą, kone prilygstantį centralizuotam.

Konteinerinės katilinės

Granulinio katilo katilinėms įrengti greta senų pastatų dažnai naudojami jūriniai konteineriai. Atskirai nuo pastato statomas konteineris (6 m ilgio ir 2,5 pločio bei aukščio), dūmtraukis, granulių sandėlys. Pastarasis gali būti pačiame konteineryje ar šalia jo - ir tai visas konteinerinės katilinės įrengimas. Patogus tuo, jog katilinė yra ne pastate, vadinasi, jokios taršos ir papildomo valymo, be to, patogu tokias katilines įrengti prie eksploatuojamų pastatų. Granules galima supilti per stoge padarytą liuką. Aptarnavimas - maždaug kartą per mėnesį išsemti pelenus ir išvalyti šilumokaitį.

Tad ieškant šildymo sistemos balanso tarp kainos ir patogumo, granuliniai naujos kartos katilai yra puiki išeitis.

Kitas įmonės žingsnis, kuriam dabar rengiasi specialistai  - nuotolinis granulinių katilų reguliavimas, mažos konteinerinės katilinės ant pastatų stogų, kurių įrengimo kaštai turėtų dar labiau sumažėti, nes nebus reikalingas aukštas dūmtraukis. Nuotoliniu būdu valdomos granulinio šildymo sistemos eliminuotų nuolatinės priežiūros būtinybę užmiesčio pastatuose, bet leistų jį patikimai kontroliuoti.

Vienas iš galimų granulinio katilo valdymo būdų - nuotolinis su centriniu valdymo pultu kompiuteryje ar telefone.  Šiuo būdu galima valdyti net ne vieną, o kelis šildymo įrenginius.

Parengta pagal asa.lt; Granuliniai katilai – ekonomiškas šildymas, kuriam reikia vis mažiau priežiūros

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus