Spausdinti šį puslapį

Šlapimo nelaikymas apsunkina gyvenimą

Šlapimo nelaikymas apsunkina gyvenimą Šlapimo nelaikymas apsunkina gyvenimą

SVALBONO KLINIKA, UAB

Šlapimo nelaikymas tampa vis dažnesne problema suaugusiesiems. Šiaulių „Svalbono“ klinikos urologas medicinos mokslų daktaras, docentas Darijus Skaudickas sako, kad kai kurie žmonės nedrįsta apie šią problemą pasisakyti gydytojui, kiti šlapimo nutekėjimą laiko normaliu reiškiniu.

Kenčia gyvenimo kokybė

„Vyresnio amžiaus moteris, kuriai netyčia nuteka šlapimas, galvoja, kad taip turi būti dėl senatvinių pakitimų, ligų, tačiau moteris, nors ir vyresnė, turi šlapintis normaliai,“ – sako gydytojas.

Anot D. Skaudicko, turint šią problemą, nukenčia gyvenimo kokybė – atsiranda negeras kvapas, reikia kažką įsidėti į kelnaites, vilkėti tamsesnį rūbą, dažnai šlapintis, riboti lankytis susibūrimuose.

Moterys serga dažniau

D. Skaudickas aiškina, kad šlapimo nelaikymas kelis kartus dažniau vargina moteris negu vyrus. Jis išskiria dvi pagrindines šlapimo nelaikymo rūšis.

Pirmoji, kai šlapimas nesulaikomas fizinio krūvio metu. Šlapimas nevalingai nuteka čiaudint, kosint, juokiantis, keliant sunkų daiktą. Šlapimo nelaikymas fizinio krūvio metu gali būti susijęs su amžiumi. Susilpnėja mažojo dubens raumenynas, gimda, šlapimo pūslė pasislenka į apačią.

Šlapinimuisi įtakos gali turėti ir įvairios šlapimo takų infekcijos. Neigiamai paveikti šlapinimąsi gali ir anksčiau negydytas šlapimo pūslės uždegimas. Anot gydytojo, šlapimo nelaikymas gali atsirasti dėl daug nėštumų, gimdymų, įvairių mažojo dubens operacijų. Dėl šių priežasčių į apačią pakrenta gimda, šlapimo pūslė, išsilygina šlapimo pūslės kaklelis, lieka tarpelis, pro kurį išteka šlapimas.

Problemą iššaukia dirglumas

Kita šlapimo nelaikymo rūšis – kuomet žmogus šlapinasi dėl dirglios šlapimo pūslės. Jį dažnai varo šlapintis, nors šlapimo pūslė yra tuščia. Žmogus nesuspėja nueiti į tualetą ir netyčia pasišlapina.

D. Skaudickas aiškina, kad dirglią šlapimo pūslę gali lemti įvairios neurologinės ligos. Urologas mano, kad svarbu atkreipti dėmesį į žmogaus psichologinį statusą.

„Žmonėms, kurie yra ramūs, gyvenantys be streso, dirgli šlapimo pūslė, šlapimo nelaikymas pasitaiko rečiau. Dažniau jis pasitaiko įsitempusiems, aktyviems žmonėms. Kai žmogus dirglus, ir jo organų funkcija būna itin aktyvi ir dirgli, kraujospūdis aukštas“, -aiškina D. Skaudickas.

Kada pūslė laikoma dirglia?

Gydytojo teigimu, kai šlapinamasi aštuonis ir daugiau kartų per dieną. Normalu, kai 3-4 kartus per dieną. Skysčių vartojimas turi šiek tiek įtakos, bet nelemia dvigubai dažnesnio šlapinimosi.

Urologas siūlo operaciją

D. Skaudickas sako, kad šios dvi priežastys skirtingai diagnozuojamos ir gydomos. Pastebėjus pirmuosius simptomus urologas pataria apsilankyti pas gydytoją. Dirgli šlapimo pūslė gydoma vaistais.

Fizinio krūvio šlapimo nelaikymas dažniausiai gydomas operaciniu būdu. Kuomet šlapimas nelaikomas dėl pasislinkusių į apačią organų, atliekama operacija. D. Skaudickas, vienas iš nedaugelio gydytojų Lietuvoje, kuris atlieka modernią TVT-O operaciją. Jos metu įdedamas mini tinklelis ir pakeliamas šlapimo pūslės kaklelis. Operacija nesudėtinga ir efektyvi, atliekama per vieną dieną. Kitą dieną pacientas išvyksta sausas į namus.

Giedrė Vainoriūte. Jono TAMULIO nuotr. Šiaulių kraštas. Sveikata. 2013-03-12

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio