Spausdinti šį puslapį

Projekto SKAIDRI GAMYBA rizikingiausių įmonių sąraše – per 300 gamybos įmonių

Projekto „Skaidri gamyba“ rizikingiausių įmonių sąraše – per 300 gamybos įmonių Projekto „Skaidri gamyba“ rizikingiausių įmonių sąraše – per 300 gamybos įmonių

Projekto „Skaidri gamyba“ rizikingiausių įmonių sąraše – per 300 gamybos įmonių. Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) informuoja, kad startavo naujas projektas „Skaidri gamyba" (toliau – Projektas),  juo siekiama išaiškinti apdirbamosios gamybos sektoriaus įmones, kurios galimai slepia pridėtinės vertės ir pelno mokesčius (toliau – PVM, PM) neapskaitydamos dalies gautų pajamų ar kitais būdais mažindamos pardavimų vertę. Šiuo metu VMI tikrina maisto produktų, chemikalų ir chemijos, guminių ir plastikinių gaminių gamybos įmones -  per šiuos ir ateinančius metus iš viso atliks per 300 rizikingiausių gamybos įmonių patikrinimų.

„Į projektą buvo įtraukta ir vertinta 5,5 tūkst. apdirbamosios gamybos sektoriaus įmonių. Įvertinus jų deklaruojamų pardavimų ir pirkimų santykį bei kitus duomenis, nustatyta, kad penktadalio  rodikliai kelia tam tikrų įtarimų, o daugiau nei 300 reikalauja išskirtinio mokesčių administratoriaus dėmesio dėl itin žemų veiklos rezultatų. Daugiausia abejonių sukėlė maisto, chemikalų bei chemijos produktų gamybos įmonių rodikliai, aukšta rizika taip pat išsiskiria guminių bei plastikinių gaminių gamybos,  medienos gaminių, baldų ir kamštienos gaminių sekcijos", - sako Vilniaus AVMI MPD direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Almantas, projekto „Skaidri gamyba" vadovas.

Pasak M. Almanto, tos įmonės, kurių rodikliai kelia daugiausiai įtarimų, jau artimiausiu metu sulauks mokesčių inspektorių, o likusiųjų veiklos rezultatai bus atidžiai stebimi. Žemesni nei kitų tos šakos įmonių rodikliai kelia pagrįstų įtarimų, kad siekdamos mokestinės naudos įmonės galimai nedeklaruoja visų gautų pajamų, nepagrįstai susimažina mokėtiną PVM ar taiko kitas mokesčių vengimo schemas. Mokestinių tyrimų metu nustačius reikšmingų mokestinių pažeidimų ir tais atvejais, kai per mokesčių administratoriaus nurodytą terminą įmonės geranoriškai nepašalins nurodytų trūkumų, bus imamasi griežtesnių kontrolės veiksmų.

Projekto tikslai, pagrindiniai jo įgyvendinimo principai bei bendradarbiavimo galimybės  buvo aptartos susitikimuose su asociacijos „Lietuvos maisto pramonė", Lietuvos mėsos perdirbėjų  bei Respublikinės langų ir durų gamintojų asociacijų vadovais, ateityje planuojama susitikti su kitomis apdirbamosios gamybos sekcijų įmones vienijančiomis organizacijomis. Susitikimuose dalyvavusių asociacijų vadovų pastebėjimu, konkurencinio pranašumo gamintojai neretai siekia ir netoleruotinais būdais, taip kenkdami kitiems rinkos dalyviams ir netiesiogiai skatindami nusižengti kitus, todėl tokie kontrolės projektai drausmina ir yra naudingi pačiam skaidrumo principais besivadovaujančiam verslui.

Gamybos įmonėse kontrolės metu VMI nustatė atvejų, kai bendrovės, siekdamos išvengti PVM ir PM, gamybai „nurašydavo" kur kas didesnius nei sunaudota žaliavų kiekius. Pvz., viena Panevėžio konditerijos gaminių įmonė kūčiukams iškepti „naudojo" kone dvigubai daugiau miltų, cukraus, kt. žaliavos nei šią produkciją gaminusios kitos įmonės. Kaip nustatė patikrinimą atlikusi Panevėžio AVMI,  „imlūs" žaliavai buvo ir kiti bendrovės kepiniai.

Kitais atvejais bendrovės nuslėpė įsigijusios žaliavos ir gavusios pajamų už parduotą (dažniausiai turgavietėse) iš jos pagamintą produkciją. Kauno AVMI išaiškino įmonę, kuri neapskaitė per 0,6 mln. Lt pajamų, gautų realizavus paukštienos produkciją – tai paaiškėjo apskaičiavus, kiek žaliavos buvo įsigyta ir kiek produkcijos realizuota. Klaipėdos AVMI išaiškinta bendrovė neapskaitė 53 tonų lenkiškos skerdienos už beveik 375 tūkst. Lt, atitinkamai pardavus produkciją nebuvo apskaičiuoti ir sumokėti mokesčiai. Dėl šios įmonės veiklos vyko ikiteisminis tyrimas.

Mokesčių inspekcija šiemet vykdo 7 projektus: be naujų - „Skaidri gamyba", „Atsakinga statyba", „Nuostolinga įmonė", „Ratai", „Šou be šešėlių", tęsiami 2013 metais vykdyti projektai „Būstas be mokesčių" ir „Baltieji chalatai".

VMI primena, kad gyventojai apie neapskaitomas pajamas, kitus galimus mokestinius pažeidimus gali pranešti paskambinę pasitikėjimo telefonu 1882, pasinaudodami išmaniųjų telefonų programėle „Pranešk", užpildę anketą interneto svetainėje www.vmi.lt arba apsilankę Mokesčių inspekcijoje.

Išsamesnė informacija žiniasklaidai: Laima Domarkienė, Projekto komunikatorė; tel.: +370 46 469249, +370 698 33096, faks. +370 46 412 404, el. p.: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

2014-06-19. VALSTYBINĖ MOKESČIŲ INSPEKCIJA. Projekto „Skaidri gamyba“ rizikingiausių įmonių sąraše – per 300 gamybos įmonių www.vmi.lt

 

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio