Spausdinti šį puslapį

Kelių eismo taisyklės - svarbi informacija vairuotojams

Kelių eismo taisyklės - svarbi informacija vairuotojams Kelių eismo taisyklės - svarbi informacija vairuotojams

Kelių eismo taisyklės - svarbi informacija vairuotojams. Susisiekimo ministerija atkreipia dėmesį, kad artėja metas, kai šalies keliuose bus draudžiama važiuoti su vasarinėmis padangomis. Prašome vairuotoju slaiku pasirūpinti savo ir kitų eismo dalyvių sauga.

Primename, kad Lietuvoje nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. draudžiama eksploatuoti motorines transporto priemones ir priekabas su vasarinėmis padangomis. O nuo lapkričio 1 d. galima naudoti dygliuotas padangas. Naudojant tokias padangas, ant automobilio būtina prisiklijuoti skiriamąjį ženklą, informuojantį apie tai.

Lengvųjų automobilių ir krovininių N1 klasės vairuotojams:

Atkreipiame dėmesį, kad pagal Valstybinės kelių transporto inspekcijos prie Susisiekimo ministerijos viršininko 2014 m. gegužės 9 d. įsakymą Nr. 2B-91 4.7 papunktį motorinių transporto priemonių ir jų priekabų, kurios neatitinka techninių reikalavimų ir kelia grėsmę eismo saugumui, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas panaikinamas, kai techninės būklės patikrinimo metu nustatoma, kad nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. motorinės transporto priemonės, kurios bendroji masė ne didesnė kaip 3,5 t, ir (arba) jos priekaba (jei priekaboje įrengti stabdžiai) eksploatuojama su padangomis, kurios neskirtos važiuoti žiemą (nepažymėtos ženklais „M+S“, „*“ arba užrašu „All seasons“), motorinė transporto priemonė arba jos priekaba nuo balandžio 10 d. iki spalio 31 d. eksploatuojama su dygliuotomis padangomis arba motorinės transporto priemonės arba jos priekabos protektoriaus rašto gylis mažesnis nei nustatyta Techniniuose motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimuose. Juose numatyta, kad naudojamų padangų protektoriaus rašto gylis turi būti ne mažesnis kaip:

1)      M1 klasės - 1,6 mm (nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. - 3,0 mm);

2)      N1 klasės - 1,6 mm (nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. - 3,0 mm);

3)      O1, O2 klasių - 1,6 mm;

Sunkiasvorių automobilių vairuotojams.

Naujosios KET neturės jokios neigiamos įtakos sunkiasvorėms transporto priemonėms, naudojančioms universaliąsias padangas. Atsižvelgiant į Jungtinių Tautų Europos ekonominės komisijos Taisyklės Nr. 54 „Vienodos nuostatos, susijusios su komercinių transporto priemonių ir jų priekabų pneumatinių padangų patvirtinimu“ nuostatas ir padangų gamintojų teikiamą informaciją, sunkiasvorėms komercinėms transporto priemonėms skirtos padangos nėra diferencijuojamos į žiemines ir vasarines, t. y. išskiriamos specialios paskirties, žieminės padangos, taip pat įprastinės (populiariai vadinamos „universaliosiomis“), kurių naudojimo sezoniškumas nenurodomas ir kurios praktikoje naudojamos, bet kuriuo metų laiku. Todėl įprastinės sunkiasvorėms komercinėms transporto priemonėms skirtos padangos negali būti laikomos vasarinėmis padangomis, ir jos gali būti eksploatuojamos Lietuvoje visais metų laikais.

Nepaisant to, krovininio transporto įmonėms norime priminti apie naujuosius reikalavimus Švedijoje ir Norvegijoje dėl privalomo žieminių padangų naudojimo. Tuo pačiu skatiname rūpintis eismo sauga, ir įvertinti, kad atšiauriomis sąlygomis kur kas saugiau eksploatuoti žiemai skirtas specialias krovinių transporto priemonių padangas, ypač varančiosios ašies ratams.

Primename, kad Techniniuose motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimuose numatyta, kad naudojamų padangų protektoriaus rašto gylis visais metų laikais turi būti ne mažesnis kaip:

M2 klasės - 2,0 mm (nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. - 3,0 mm);

M3 klasės - 2,0 mm;

N2 klasės - 1,0 mm.

N3 klasės – 1, 0 mm.

O3, O4 klasių - 1,0 mm.

Motociklų ir mopedų vairuotojams

Pažymėtina, kad anksčiau (iki š. m. spalio 11 d.) galiojusiose Kelių eismo taisyklėse draudimas šaltuoju metų laiku naudoti vasarines padangas buvo taikomas tik automobiliams, kurių didžiausioji leidžiamoji masė ne didesnė kaip 3,5 t. Naujasis reglamentavimas taikomas visoms motorinėms transporto priemonėms ir priekaboms, tuo pačiu ir dviratėms motorinėms transporto priemonėms (motociklams, mopedams).

Informuojame, kad motociklų ir mopedų vairuotojai, norintys eksploatuoti transporto priemones nuo lapkričio 10 d. turėtų pasirūpinti žieminėmis arba universaliosiomis padangomis. Atkreipiame dėmesį, kad nepasirūpinus šaltajam metų laikui skirtomis padangomis motociklų ir mopedų eksploatuoti nebus galima. Tuo pačiu atkreipiame dėmesį, kad net ir su žieminėmis padangomis, motociklų dalyvavimas eisme yra labai rizikingas, todėl prašome būti itin budriais kelyje.

Dviračių vairuotojams

Pastaraisiais metais pastebimai išaugo ir dviratininkų, važinėjančių visą sezoną, įskaitant net ir itin atšiaurias sąlygas, skaičius Lietuvoje. Ši tendencija pastebima visose Šiaurės Europos valstybėse. Nors nemotorinėms dviratėms transporto priemonėms žieminės padangos nėra privalomos, tačiau Susisiekimo ministerija nori paraginti tinkamai pasirengti šaltajam sezonui – ypač jeigu dalis maršruto įveikiama bendrame su automobiliais eisme, tai rekomenduotina pasirūpinti specialiomis žieminėmis dviračių padangomis, tvarkingais stabdžiais, ir, žinoma, būti matomais.

Daugiau informacijos: 2014-10-22; LR susisiekimo ministerija; KELIŲ EISMO TAISYKLIŲ NAUJOVĖS įsigaliojusios nuo 2014-10-11; http://www.sumin.lt/lt/veikla/veiklos_sritys/saugus_eismas/teises_aktai/ket_pakeitimai

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio