Spausdinti šį puslapį

Rąstinis namas – tradicinė jaukumo samprata

Rąstinis namas – tradicinė jaukumo samprata Rąstinis namas – tradicinė jaukumo samprata

TERMOSNAIGĖ ir Ko, UAB

www.termosnaige.lt

Tradicinės statybos pavyzdžiu laikomas rąstinis namas daugeliui kelia šilumos ir jaukumo asociacijas, todėl nenuostabu, kad dažnas jį laiko svajonių būstu. Iki šių dienų išsaugotos praeities meistrų statybos paslaptys, perduotos iš kartos į kartą, neužleidžia savo pozicijų ir šiuolaikinėse statybose.

Modernūs rąstiniai gyvenamieji namai ir visuomeniniai statiniai visiškai atitinka visus šiuolaikiniams pastatams keliamus estetinius bei techninius reikalavimus, nes jiems statyti taikomos modernios medienos paruošimo technologijos ir nuolat tobulinamos rąstinių namų konstrukcijos. Tai lemia ir ryškų tokių konstrukcijų pastatų populiarumo augimą ne tik Skandinavijoje bei Vakarų Europoje, bet ir Lietuvoje.

Rąstinis namas – tradicinė jaukumo samprata

Lietuviški rąstinių konstrukcijų sprendimai

Sektinu rąstinių namų statybos pavyzdžiu laikomos skandinaviškosios technologijos, todėl dauguma kokybiškai paruoštos medienos ir architektūrinių sprendimų į mūsų šalį iki šiol atkeliaudavo būtent iš Skandinavijos. Tačiau kokybišką medieną ir patikimus rąstinių pastatų konstrukcijų sprendimus šiandien gali pasiūlyti ir mūsų šalies gamintojai. Viena tokių bendrovių UAB „Termosnaigė ir Ko“, siūlanti rąstų tekinimo bei rąstinių namų statybos paslaugas. Įmonės specialistai sukaupė didelę medinių namų ir kitokių statinių iš apvalių ir stačiakampių rąstų gamybos patirtį. Bendrovė stato rąstinius gyvenamuosius namus, pirtis, poilsio, sodo namelius, pavėsines ir kitokios paskirties rąstinius statinius.

Pagal užsakovo pateiktą arba UAB „Termosnaigė ir Ko“ pasiūlytą projektą ir medienos rūšį bendrovės specialistai atlieka rąstų tekinimo, kerčių frezavimo bei statinio montavimo užsakovo nurodytoje vietoje darbus. Tokioms rąstinėms konstrukcijoms gali būti taikomi dviem būdais paruošti rąstai: apvalūs tekinti (skersmuo 16–30 cm) ir stačiakampiai frezuoti (20–26 x 14–20 cm).

Rąstinis namas – tradicinė jaukumo samprata

Ekologiška ir ilgaamžė medžiaga

Lyginant su kitokių medžiagų pastatų konstrukcijomis, mediniai rąstų namai pasižymi keletu labai svarbių pranašumų. Rąstiniams namams nereikia papildomų šiltinančių medžiagų, nebūtina vidaus apdaila, tampa nebeaktuali oro kondicionavimo įrangos problema.
 
Svarbi rąstinių namų ypatybė ta, kad jie išlaiko optimalią temperatūrą. Rąstai „kvėpuoja“, todėl žiemą tokia konstrukcija natūraliai akumuliuoja šilumą, o vasarą neleidžia jai prasiskverbti į vidų. Medis nesulaiko šalčio, neįšąla kaip, pavyzdžiui, betonas, ir namo viduje temperatūra net šalčiausią žiemą būna teigiama. namo statyba kainuoja ne daugiau nei įprasto pagal individualų projektą statomo namo, jis patvarus ir sukuria jaukią bei šiltą aplinką.

Patvarumas – kitas reikšmingas rąstinių namų bruožas. Anksčiau mediniuose namuose gyvendavo kelios vienos šeimos kartos, patikimai jie galėdavo tarnauti apie šimtmetį. Dabar, naudojant naujausias medienos apdorojimo technologijas, jų „galiojimo“ laikas pailgėjo dvigubai. Be to, pamažu ir mūsų šalyje imamas vertinti vienas svarbiausių gero būsto kriterijų − ekologiškumas. O tokių šalių kaip Vokietija vyriausybės net apsiima finansuoti sergančių žmonių statomus medinius namus, suteikdama jiems beprocentes paskolas. Populiarumas auga, todėl šiandien ir kitų šalių vyriausybės sudaro palankias sąlygas norintiesiems įsigyti ekologišką rąstinį namą.

Prie pranašumų galima priskirti išskirtinę rąstinio namo estetiką ir architektūrinių sprendimų gausą. Šios statybinės medžiagos nereikia papildomai dailinti, ji patraukliai atrodo tiek išorėje, tiek viduje. Beje, šiuo metu jau ir Lietuvos architektai vis dažniau atkreipia dėmesį į rąstinių namų projektavimo galimybes, o ir užsakovai dažnai nebeapsiriboja vien klasikinės rąstinės architektūros projektais – keturiomis sienomis ir dvišlaičiu stogu, o renkasi modernesnius sprendimus, kuriuose rąstinė konstrukcija derinama ir su kitomis medžiagomis.

Rąstinis namas – tradicinė jaukumo samprata

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio