Spausdinti šį puslapį

Kaip pasirinkti rankšluosčių džiovintuvą - gyvatuką vonios kambariui?

Kaip pasirinkti rankšluosčių džiovintuvą - gyvatuką vonios kambariui? Kaip pasirinkti rankšluosčių džiovintuvą - gyvatuką vonios kambariui?

UAB "Elonika", nuo 1990 m. gaminantys rankšluosčių džiovintuvus - gyvatukus, pataria - į ką atkreipti dėmesį, renkantis rankšluosčių džiovintuvą vonios kambariui. Taigi, pirmiausia reikia išsiaiškinti, į kokią sistemą jis bus jungiamas:

1. Į atvirą karšto vandens cirkuliacinę sistemą, kuomet gyvatukas šyla žiemą ir vasarą nuo tiekiamo buitinio karšto vandens. Kadangi Lietuvoje naudojamas geriamas karštas vanduo yra išgaunamas iš požeminių šaltinių, todėl jis turi daug ištirpusių kalcio ir magnio druskų (kietas vanduo  yra labai agresyvus metalų korozijos atžvilgiu), be to jis yra prisotintas deguonies ir yra 60º C temperatūros. Dėl šios priežasties į tokią sistemą galima montuoti tik kilpinius (bangų formos) gyvatukus, pagamintus iš vario, žalvario ir nerūdijančio plieno, kurie neturi suvirinimo siūlių, arba kopetėlių tipo rankšluosčių džiovintuvus, pagamintus iš vario, bronzos ar žalvario. Negalima montuoti paprasto plieno rankšluosčių džiovintuvų. Nerūdijančio plieno rankšluosčių džiovintuvai irgi į tokią sistemą netinka, nes jie turi suvirinimo siūles, kurias paveikia korozija.

2. Į uždarą centrinio šildymo sistemą, kuomet gyvatukas šildo tik šildymo sezono metu, galima montuoti bet kokio metalo ir tipo rankšluosčių džiovintuvą, nes šildymo sistemoje naudojamas nudruskintas vanduo, dažnai į jį dedama korozijos inhibitorių ir jis neprisotintas deguonies. Kad šioje sistemoje rankšluosčių džiovintuvas šildytų ir vasarą, galimas kombinuotas šildymo variantas: žiemą džiovintuvas šyla nuo šildymo sistemos, o vasarą – nuo įmontuoto elektrinio kaitintuvo. Plačiausiai naudojami taupūs kaitintuvai su termoreguliatoriumi, kuris leidžia nustatyti ir palaikyti rankšluosčių džiovintuvo vandens pageidaujamą temperatūrą. Pagrindinė taisyklė: kombinuotam šildymui galima instaliuoti tik kopetėlių tipo rankšluosčių džiovintuvus ir negalima kilpinių gyvatukų.            

Kaip pasirinkti rankšluosčių džiovintuvą - gyvatuką vonios kambariui?                                                                                                                                                                               

Galimi 2 kombinuoto šildymo instaliavimo variantai:                                                                                                                          

a) Kai vandens padavimas ir grįžimas vyksta per specialų vienvamzdį mazgą, montuojamą kairėje arba dešinėje kopetėlių pusėje (atstumas tarp pajungimo vamzdžių 40 arba 50 mm), kitoje kopetėlių pusėje tiesiogiai įmontuojant kaitintuvą.

b) Kai vandens padavimo ir grįžimo išvadai montuojami tiksliai pagal kopetėlių kolektorinių vamzdžių centrus. Tuomet į vieną kopetėlių pusę per trišakį montuojamas kaitintuvas, o į kitą pusę – balansinis ventilis (dažniausiai kampinis, kadangi jo pasukimo rankenėlė tuomet neišsikiša į priekį, o yra lygiagrečiai horizontaliems kopetėlių vamzdeliams).

Abiem instaliavimo variantais, pasibaigus šildymo sezonui ir prieš jungiant elektrinį šildymą, reikia užsukti vieną balansinį ventilį ( bet kurį iš pajungimo mazge esančių) arba tą, kuris sumontuotas tiesiogiai prie kopėtėlių (b) pajungimo variante.

Montuojant kombinuotą šildymą, kaitintuvą į  kopetėles galima įsukti tiek kairėje, tiek dešinėje pusėje. Jei galimas pusės pasirinkimo variantas, tai elektros lizdą ir kaitintuvą reikia montuoti tolimesnėje pusėje nuo kriauklės, vonios ar dušo kabinos krašto, kadangi kombinuotas gyvatukas jau yra elektrinis prietaisas ir jam taikomos elektrosaugos taisyklės, reikalaujančios, kad bet koks elektros prietaisas butų montuojamas ne arčiau kaip 60cm nuo kriauklės, vonios ar dušo kabinos krašto. Pagal elektrosaugos taisykles visi vonios kambario  elektros lizdai turi būti pajungiami per srovės nuotėkio 15 mA skirtuminę relę.

3. Šildymas vien elektra.

Tinka visi bendrovės UAB "Elonika",  gaminami kabelinio šildymo rankšluosčių džiovintuvai EE tipo, arba bet kurios kopetelės gali būti užpildomos specialiu šildymo sistemoms skirtu skysčiu ir įmontuojamas kaitintuvas su termoreguliatoriumi.

Atkreipiame dėmesį, kad žalvarinių rankšluosčių džiovintuvų, sumontuotų į karšto vandens cirkuliacinę sistemą, korozinis atsparumas smarkiai sumažėja, jei ant jų atsiranda net ir kelių mV dydžio potencialų skirtumas. Vykstant elektrocheminei korozijai, cinkas yra "išplaunamas" iš žalvario ir dėl to žalvaris darosi porėtas. Kad to išvengti rekomenduojame įžeminti stovą, arba vamzdyną prie kurio prijungtas gyvatukas. UAB "Elonika" gyvatukų ir kopėtėlių gamybai naudoja specialios sudėties žalvarį, keliasdešimt kartų sulėtinantį išcinkavimo procesą.

Kaip pasirinkti rankšluosčių džiovintuvą - gyvatuką vonios kambariui?

UAB "Elonika", kaip uždaroji akcinė bendrovė buvo įregistruota 1990 metais. Nuo 1994 metų pagrindinė UAB "Elonika" gaminama produkcija yra vandeniniai ir elektriniai rankšluosčių džiovintuvai-gyvatukai ir kopėtėlės, skirti vonios kambariui ar virtuvei, bei teikiamos galvanikos paslaugos: metalinių ir plastmasinių detalių galvaninis padengimas.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio