Spausdinti šį puslapį

Nuotekų valymo įrenginiai: kaip išsirinkti geriausią?

Nuotekų valymo įrenginiai: kaip išsirinkti geriausią? Nuotekų valymo įrenginiai: kaip išsirinkti geriausią?

VANDENS EKSPERTAI, UAB

Nuotekų valymo įrenginiai – aplinkosaugines funkcijas atliekančios sistemos, kurios tarnauja ne tik gamtai, bet ir pačiam žmogui. Ir jei kieme turite išsikasę šulinį, nuotekų valymo įrenginiai užkirs kelią nešvarumų ar kenksmingų medžiagų patekimui į gruntą ir per jį į vandenį. Jei rūpinatės savo sveikatos saugumu, tai nuotekų valymo įrenginiai – pirmosios būtinybės įrenginiai, kurie turėtų atsirasti susiprojektavus namus ir prasidėjus statyboms. Suprantama, kad savadarbių valymo įrenginių yra, nes žmonės mano, kad jeigu jie moka meistrauti, nesunku sulipdyti ir panašią sistemą. Tačiau kiekvienas tokios sistemos meistras rizikuoja labai daug kuo. Pirma, gaminti savadarbius įrenginius draudžia Lietuvos įstatymai, o antra, rizikuojama ne tik savo, bet ir visos šeimos bei kaimynų sveikata.

Nuotekų valymo įrenginiai iš patikimų rankų – gaminys, pagamintas iš aukščiausios kokybės medžiagų, su patikima garantija ir visais reikalaujamais sertifikatais. Būtent tokius valymo įrenginius ir siūlo bendrovė UAB „Vandens ekspertai“, teikianti nuotekų valymo įrenginių montavimo, priežiūros ir pardavimo paslaugas visoje Lietuvoje.

Nuotekų valymo įrenginiai: kaip išsirinkti geriausią?

Kaip išsirinkti geriausią ir patikimą?

Jei nusprendėte statyti ar jau statote namą, greičiausiai, kad savo žemės sklype nesate vienas, aplinkui turite ir kaimynų. Todėl pirmas įmonės  UAB „Vandens ekspertai“ patarimas, kurį galima panaudoti praktikoje – paklausti jo, kokie nuotekų įrenginiai sumontuoti ir pajungti jo name. Sužinosite kokia įmonė atliko darbus, kaimyno nuomonę, ar įrenginiai gerai veikia. Sužinosite ir įrenginių veikimo principą ir kas svarbiausia ir nuotekų valymo įrenginių kainą. Ateityje šią informaciją galėsite palyginti ir su kitais pardavėjais, kurie prekiauja nuotekų įrenginiais. Kitas būdas išsiaiškinti, kurie nuotekų įrenginiai yra kokybiški – susirasti įmonę, kuri jau yra atlikusi panašius darbus ir gali jais pasigirti. Nuvykus pas tuos žmones, sužinosite visą reikiamą informaciją ir apie tai, kaip veikia sumontuoti nuotekų įrenginiai, ir apie tai, ar galima pasitikėti valymo sistemos pardavėju, montuotojais ir aptarnavimu.

Gamtos saugojimas – svarbiausias

Ar nuosavu namų savininkai arba tik pradėję statyti nuosavą būstą žmonės supranta, kokį svarbų vaidmenį jie atlieka ir gamtosaugos sferoje. Į gruntinius vandenis patekusios kenksmingos medžiagos ar net tos pačios nuotekos keliauja ir į pačius žemėje esančius vandenis, o jų pagalba pasiekia ir telkinius. Nuo nuotekų poveikio gali nukentėti ne tik augalai, vandens telkinių gyvūnai, bet gali nukentėti ir patys žmonės. Pasekmės gali būti tikrai liūdnos. Todėl būtina galvoti ne tik apie savo, bet ir aplinkinių gerovę ir planuojant namą, būtina pasirūpinti, kad sklype būtų suprojektuoti ir nuotekų įrenginiai. Nuotekų įrenginiai – gerovė ne tik sau, bet ir gamtai. O žinant, kad žmogus taip pat – gamtos dalis, klausimas montuoti savo sklype nuotekų valymo įrenginius ar ne, kilti neturėtų.

Nuotekų valymo įrenginiai kaina negąsdina tik tų, kurie pasirengęs švariam ir saugiam gyvenimui. Valymo įrenginiai nėra pigūs, bet atsižvelgiant į riziką, kuri kyla nenaudojant tokios valymo įrenginių sistemos – kaina nedidelė. Atsiradus pasekmėms dėl valymo įrenginių nenaudojimo, nuostoliai gali būti kur kas didesni, o kaina – nepamatuojama. Taigi, nuotekų valymo sistemos leidžia sutaupyti visiems ir kas šiuo metu aktualiausia, padeda saugoti gamtą.

Nuotekų valymo įrenginiai – už gyvą aplinką.

Valymo įrenginių situacija Lietuvoje

Tarnybų duomenimis, Lietuvoje apie 800 tūkst. gyventojų naudojasi lauko tualetais, išgriebimo duobėmis ar septikais. Nuotekų valymo įrenginiai, kurie atitinka aplinkosaugos standartus, yra įrengti tik nedidelėje, privačių namų valdų dalyje. Lietuvoje dedamos didelės pastangos, kad daugiau nei 50 procentų naudojamų šulinių atitiktų geriamojo vandens standartus. Dabar visoje Lietuvoje aplinkosaugos situacija gerėja, plečiamas centralizuoto nuotekų šalinimo tinklas. Kalbant apie individualių mažų nuotekų valyklų poreikį, jis bus aktualus ir ateityje. Kad nuotekų valymo įrenginių statyba atitiktų visus technologinius, konstrukcinius ir aplinkosauginius kriterijus, reikia imtis visų priemonių, kad tai būtų užtikrinta. Tai yra sunkus ir brangus procesas, reikalaujantis daug žinių ir praktikos.

Nuotekų valymo įrenginiai: kaip išsirinkti geriausią?

Valymo įrenginių grupės

Nuotekų valymo įrenginiai skirti nuotekoms iš individualių namų, gyvenviečių, daugiabučių arba kitų grupių valymui. Lietuvoje situacija tokia, kad nėra vieningos nuomonės, ką reiktų vadinti mažais nuotekų valymo įrenginiais arba mažais nuotekų kiekiais. Teisės aktuose rašoma apie nuotekų valymo įrenginių suskirstymo grupes. Pirma vartotojų grupė – kai vartotojai į aplinką išleidžia mažiau kaip 5 m3/d. buitinių nuotekų, kita vartotojų grupė – kai į aplinką išleidžiama daugiau kaip 5 m3/d. buitinių nuotekų. Paskutinė grupė – kai buitinių arba pagal sudėtį atitinkančių gamybinių nuotekų kiekiai neviršija 400 m3/d.

Nuo ko priklauso įrenginio montavimo kaina?

Kaip teigia UAB „Vandens ekspertai“, nuotekų valymo įrenginių montavimo kainos kiekvienu atveju būna skirtingos. Sunku nusakyti telefonu tikslią montavimo kainą, nemačius konkrečios vietos. Klientas paskambinęs įmonei dažniausiai užduoda du klausimus: kokia valymo įrenginio kaina ir kiek kainuotų nuotekų valymo įrenginio montavimas. Dėl pirmo klausimo galima atsakyti iškart, tiksliai pasakius žmonių skaičių, dėl antro – jau reiktų tikslesnių duomenų:

1. Ar yra projektas? Jei projekto nėra, reikia pradėti nuo sąlygų išdavimo. Nuotekų valymo įrenginio projektavimui sąlygas išduoda regiono aplinkos apsaugos departamentas. Taip pat visus inžinerinių tinklų projektavimo darbus reikia pradėti nuo sąlygų išėmimo. Gavus sąlygas parengiamas projektas ir išimamas leidimas tinklų įrengimui;

2. Koks yra gruntas – smėlis, priesmėlis, molis ir t.t. Nuo grunto priklausys, ar reiks papildomai jį atvežti į objektą montavimui. Taip pat nuo grunto priklausys, ar galima įrengti infiltracijos lauką;

3. Labai svarbu žinoti, ar yra galimybė išleisti išvalytą vandenį į drenažą, griovį, pratekantį telkinį, nes jei nėra galimybės, tai ženkliai padidėja nuotekų valymo įrenginio montavimo kaina (prisideda infiltracijos šulinys ar uždara talpa ir t.t.)

4. Koks sklypo plotas? Sklypo plotas reikalingas dėl sanitarinių apsaugos zonų, pagal reglamentus, valymo įrenginiams yra 10 m. Išimtinais atvejais tokią apsaugos zoną galima sumažinti. Taip pat atstumas tarp sandaraus nuotekų kaupimo rezervuaro ir artezinio gręžinio turi būti ne mažesnis nei 10 metrų, o tarp nuotekų valymo įrenginio ir artezinio gręžinio – 15 m.;

5. Ar būtinas iškasto, nereikalingo grunto išvežimas? Dažnu atveju, klientui sumontavus valymo įrenginius, lieka nereikalingo grunto. Su klientu iš anksto sutariama dėl grunto išvežimo;

6. Kur objektas yra.

Nuotekų valymo įrenginių tipai:

Įmonė „Traidenis“ siūlo tris būdus, kaip šalinti dumblą iš nuotekų valymo įrenginiom tai yra kai perteklinis dumblas išsiurbiamas asenizacine mašina, kai perteklinis dumblas pumpuojamas į filtracijos maišus, bei kai perteklinis dumblas pumpuojamas į dumblo tankintuvą. Populiariausi nuotekų valymo įrenginiai – kai dumblas išsiurbiamas asenizacine mašina bei pumpuojamas į filtracijos maišus. UAB „Vandens ekspertai“ rekomenduoja „Traidenis“ nuotekų valymo įrenginius, dėl aukšto išvalymo laipsnio, tylaus darbo, kvapo neskleidimo, mažų elektros sąnaudų, nereikalingos papildomos filtracinės įrangos, bei nesudėtingo montavimo

NVa įrenginiai. Šie įrenginiai pasižymi tuo, kad perteklinis dumblas išsiurbiamas asenizacine mašina. Dumblas išsiurbiamas 1-2 kartus į metus, priklausomai nuo naudojimo dažnumo. Nuotekų valymo įrenginių „Traidenis“ sistema nėra sudėtinga. Nuotekos patenka į kamerą, kuri yra įrenginio viduje.Toje kameroje nuotekos maišosi su aktyviuoju dumblu. Šiame procese labai svarbų vaidmenį turi suspaustas oras. Oras reikalingas tam, kad aktyvaus dumblo gyvybės nežūtų. Į vidinę nuotekų valymo įrenginio kamerą oras patenka orapūtės pagalba.

Nuotekų valymo įrenginiai paremti biologiniu valymu. Šis valymas paremtas mikroorganizmų veikla, kurie skaido ir suardo organines medžiagas. Organinių medžiagų skaidymas ir aktyvaus dumblo susidarymas vyksta aeracinėje zonoje. Veliau aktyvus dumblas patenka į išorinę kamerą ir dėl gravitacijos jėgų atsiskiria ir patenka į apatinę įreginio dalį. O valytas vanduo kyla į nuotekų valymo įrenginio viršutinę dalį, kur jis išteka.

NVm įrenginiai (su maišais). Šie nuotekų valymo įrenginiai yra geri tuo, kad perteklinis dumblas šalinimas į maišus, kurie pritvirtinti įrenginio viduje. Tokio dumblo panaudojimas tinka tręšimui. Tokiam nuotekų valymo įrenginiui nereikalinga asenizacinė mašina. Veikimo ir valymo principas toks pat, kaip ir NV-a. Nuotekų valymo įrenginiai paremti mikroorganizmų veikla, kurie skaido ir suardo organines medžiagas. Kai maiše yra apie 70 % užpildyto dumblo, jis šalinamas. Erlifto darbas bei jo ciklas reguliuojamas orapūtės pagalba. Nuotekų valymo įrenginys su maišais turi papildomą vamzdelį, kuris padeda dumblą išpompuoti į maišus. Šalinant dumblą orapūtės sklendė uždaroma 30 min., t.y. oro tiekimas sustabdomas. Jis reikalingas tam, kad nusėstų dumblas valymo įrenginio apatinėje dalyje. Nusėdusios dumblo dalelės erlifto pagalba pašalinamos į viršutinėje įrenginio dalyje pakabintą maišą. Maišuose esantis dumblas apdorojamas negesintomis kalkėmis.

Be vandens nuotekų įrenginių montavimo, UAB „Vandens ekspertai“ tiekia šias išorės inžinerinių tinklų montavimo paslaugas:

• Lauko vandentiekio montavimas;
• Įvado į namus montavimas;
• Vietinės kanalizacijos su gelžbetoniniais šuliniais montavimas;
• Prijungimas prie miesto tinklų;
• Nuotekų valymo sistemos;
• Drenažo, lietaus nuotekų sistemos.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio