Spausdinti šį puslapį

Dekoratyvinis tinkas fasadų apdailai - kaip išsirinkti tinkamiausią?

Dekoratyvinis tinkas fasadų apdailai - kaip išsirinkti tinkamiausią? Dekoratyvinis tinkas fasadų apdailai - kaip išsirinkti tinkamiausią?

Aruodas, UAB

Bene populiariausi Lietuvoje yra tinkuoti ir dažyti fasadai. Tačiau pakanka vos kelerių metų, ir, ro­dos, ką tik buvusios naujos sienos jau prašosi remonto. Aptrupėję kampai, įtrūkę ir įskilę paviršiai, atšokęs, atsilupęs tinkas, apsamanojusios sienos nepuošia jokio pastato. Bėda ta, kad tai - ne tik estetinė problema, tokie defektai suke­lia grandininę reakciją ir kelia grėsmę šiltinimo sistemos efektyvumui bei ilgaamžiškumui. Kaip pasirinkti ilgaamžį ir atsparų klimato sąlygoms dekoratyvinį tinką, kokios yra jo pagrindinės rūšys ir savybės, pasakoja UAB „Aruodas“ specialistai.

Dekoratyvinis tinkas

Tinkų rūšys ir savybės

Dėl išorinių sąlygų poveikio bei klimato ypatumų reikia rinktis mūsų klimatui pritaikytus dekoratyvinius tinkus, kad šie atlaikytų kuo ilgiau. Svarbiausios techninės dekoratyvinio tinko charakteristikos pagal standartą EN 1602 yra: vandens įgeriamumas, vandens garų pralaidumas, savaiminio išsivalymo savybės.

Renkantis tinką būtina atsižvelgti į tai, kokia buvo naudota šiltinamoji medžiaga (vata ar polistirolas), kokios paskirties pastatas, vietovė ir, suprantama, ir į tai kaip turėtų atrodyti namo fasadas. Pavyzdžiui, jei fasadai apšiltinti mineraline vata, jų tinkuoti akriliniu tinku (ar kitais akrilinių dervų pagrindo tinkais) negalima. Akrilinis tinkas nepraleidžia vandens garų, kurie, per mineralinę vatą pasiekę tinką, neturi kur išgaruoti. Dėl susidariusio kondensato tinkas atsilups.

Dekoratyvinis tinkas



Pagal faktūrą tinkus galima skirstyti į tinką, sudarantį lygų paviršių, „samanėlės“ ir „lietučio“ tipus. Medžiagos sudėtyje esantys grūdeliai suteikia paviršiui (priklausomai nuo grūdelių dydžio) išraiškingesnę arba švelnesnę faktūrą. Pagal sudėtį tinkai skirstomi į mineralinius ir polimerinius, kurių yra akrilinių, silikoninių, silikatinių, silikatinių-silikoninių.

Mineralinis dekoratyvinis tinkas:

Pasižymi labai geru laidumu garui, todėl sluoksnis „kvėpuoja“;

Nedegus, todėl tinka aukštiems ir padidintos gaisrinės saugos pastatams;

Gaminami baltos ir kelių pastelinių spalvų, gali būti dažomi;

Išlieka birūs net ir laikant minusinės temperatūros sąlygomis, maišomi su vandeniu, reikalauja tikslios darbo technologijos;

Šis tinkas pigiausias, bet neelastingas ir neatsparus taršai;

Galima dažyti akriliniais, silikatiniais arba silikoniniais dažais.

Akrilinis dekoratyvinis tinkas:

Pasižymi nedidele įgertimi, todėl puikiai tinka naudoti regionuose, kur gausu kritulių;

Elastingas, atsparus pagrindo deformacijai ir išorinėms apkrovoms;

Gaminamas drėgno pavidalo, paruoštas naudojimui;

Gausi spalvų gamos pasiūla;

Galima dažyti akriliniais arba silikoniniais dažais.

Silikoninis dekoratyvinis tinkas:

Geras oro pralaidumas ir puikios hidrofobinės ypatybės;

Atsparus blukimui, gerai valomas;

Padidintas atsparumas UV spinduliams;

Didelis spalvų ir atspalvių pasirinkimas;

Galima dažyti silikoniniais dažais;

Silikatinis dekoratyvinis tinkas:

Geras oro pralaidumas;

Dėl aukštos pH itin atsparus mikrobiologinei taršai;

Didelis spalvų ir atspalvių pasirinkimas;

Galima dažyti silikatiniais arba silikoniniais dažais.

Silikatinis-silikoninis dekoratyvinis tinkas:

Tai sudėtinis dviejų skirtingų tipų tinko produktas - siloksano dervos ir silikato;

Sujungus šias dvi medžiagas buvo gautas tinkas, pasižymintis ypač aukštomis vandens garų pralaidumo ir tuo pačiu ypač žemomis vandens įgeriamumo savybėmis;

Didesnis šarmingumas pagerina natūralią paviršiaus apsaugą nuo mikroorganizmų augimo, o kompaktiška polimerų struktūra apsaugo tinko paviršių nuo purvo dalelių įsiskverbimo.

Dekoratyvinis tinkas

Tinkui parinkti būtina informacija apie tinkuojamą pastatą. Išsiaiškinkite šiuos dalykus:

Koks yra pastato sienų garų laidumas? Dekoratyvinis tinkas turi  lengvai praleisti vandens garus iš patalpų. Jeigu tinkuojama siena gerai laidi vandens garams (akytas betonas, ypač, jei apšiltintas mineraline vata), tai ir dekoratyvinis tinkas turi juos gerai praleisti. Tokiu atveju tinkamiausias -  mineralinis arba silikatinis tinkas. Jei sienos laidumas garams vidutinis, tiks ir kitų rūšių tinkas.

Koks yra pastato amžius? Sudūlėjusios sienos turi labai didelį garų pralaidumą, todėl senus, keliasdešimties metų pastatus būtina tinkuoti garams laidžiu tinku. Tam ypač tinkamas silikatinis tinkas.  

Ar šalia pastato yra medžių, vandens telkinių? Jeigu taip, labai tikėtina, kad ant fasado  atsiras organinių nešvarumų: dumbliai arba grybeliai. Mineralinis ar silikatinis tinkas yra stiprios šarminės reakcijos (pH ~12), o tokioje aplinkoje mikroorganizmų vystymasis yra neįmanomas. Akrilinis ir silikoninis tinkas turi  priedų, stabdančių mikroorganizmų vystymąsi. Organiniams nešvarumams atsparesnis ir dekoratyvinis tinkas su sumažintu vandens įgeriamumu.

Ar šalia pastato vyksta intensyvus eismas, ar yra kitų taršos šaltinių? Tokiose vietose rekomenduojama naudoti silikoninį tinką, nes jis ilgai lieka švarus - mažesni nešvarumai lietui lyjant nusiplauna patys. Gali būti naudojamas ir akrilinis tinkas.

Dekoratyvinis tinkas

 

Tinko ir spalvos ilgaamžiškumas

Labai svarbu fasadus dažyti ir tinkuoti kuo šviesesnio atspalvio medžiagomis. Pasirenkant tamsius tonus yra pavojus, kad vasarą, kaitinant saulei, sluoksnis labai įkais, neatlaikys įtempimų ir pradės trūkinėti.

Didžiausias neigiamas klimato poveikis tinkuotoms lauko sienoms  yra šaltuoju metų laikotarpiu. Lietuvos klimatui būdingos žiemos su dažnai pasikartojančiais atodrėkiais ir po jų einančiais atšalimais. Dažnai būna, kad atšilimo metu iškrenta krituliai. Atodrėkiai gali kartotis dažnai ir dėl jų gausos bei pakankamai didelės temperatūrų svyravimo amplitudės apdailos paviršių ardantis poveikis yra didelis. Dėl šios priežasties labai svarbu, kad tinko įgeriamumas būtų kuo mažesnis.

Ultravioletinė saulės spinduliuotė paviršiuje sukelia fotocheminius pokyčius. Spalvoto tinko ar dažytą paviršių neigiamai veikia oro tarša, ant apdailos paviršiaus nusėda suodžiai, dulkės, druskos.

Tvirtas ir elastingas dekoratyvinis tinkas

Kad fasadas būtų apsaugotas nuo mechaninės pažaidos, reikia, jog apdailos medžiagos būtų kuo atsparesnės įvai­riems smūgiams ir spaudimui, pavyz­džiui, neatsargiam žaidimui futbolo ka­muoliu, kartotiniams smūgiams durų rankena į tą pačią sienos vietą ar sti­priai krušai.

Dekoratyvinis tinkas


Kad fasadai kuo mažiau nukentėtų nuo įvairaus mechaninio poveikio, jų apdailos medžiagos turi būti atsparios šiam po­veikiui. Viena tokių, atlaikanti net 100 J smūgį (toks smūgis atitinka 5 kg svorio, nukritusio iš 2 m aukščio, poveikį pavir­šiui), yra sistema „Alpol Eko Plus Premium“. Jos armuojamasis sluoksnis ir tinkas yra papildyti stiklo, anglies ir poliakrilamido pluoštais, todėl fasado apdaila tampa elastinga ir itin atspari tiek mechaniniam poveikiui, susijusiam su pastato eksploa­tavimu, tiek staigių didelių temperatūros svyravimų sukeltiems įtempimas.

Nebijo drėgmės

Nuolatinė drėgmė, gausus lietus ar snie­gas fasadui nebus baisus parinkus hidrofobines medžiagas, kitaip tariant, tokias, nuo kurių vanduo nubėga kaip nuo žąsies.

„Alpol Nano-tinkas SWING“ fasadų šiltinimo ir apdailos produktai, taip pat dekoratyvi­nių tinku struktūra leidžia suformuoti labai glotnų paviršių. Kartu su hidrofobiniais priedais toks paviršius užtikrina, kad fasadas įgers labai mažai drėgmės ir neleis jai laikytis ant paviršiaus. Fasado atsparumą drėgmei dar sustiprina „Alpol“ fasadiniai dažai, pasižymintys per­lamutro efektu.

Dekoratyvinis tinkas



Nežaliuoja ir nesamanoja

Ant neapsaugoto ir nešvaraus tinko pa­viršiaus susidaro palankios sąlygos dau­gintis mikroorganizmams, dėl kurių fa­sadas pažaliuoja ir apsamanoja. Pasirin­kus tinkus ir dažus su specialiais fungicidiniais priedais, šios problemos galima išvengti. Pavyzdžiui, junginys „Nano-BioResistant“ esantis visuose „Alpol SWING“ fasadi­niuose tinkuose ir dažuose, kartu su itin maža jų vandens jgertimi neleidžia plisti mikroorganizmams (grybeliams, pelė­siui, dumbliams, samanoms) ir apsau­go fasadą nuo jų kenksmingo poveikio.

Ilgametė darbo statybos rinkoje patir­tis rodo, kad geriausiai Lietuvos klimato sąlygoms tinka silikoniniai ir silikatiniai „Alpol“ tinkai. Silikoniniai, vadinamieji savaime nusivalantys, tinkai pasižymi itin maža įgertimi bei antistatiniu poveikiu, tad jie yra labai atsparūs drėgmei, prie jų nelimpa joks purvas. O silikatiniai „Alpol“ tinkai sujungia geriausias abiejų tipų tinkų savybes: jie mažai įgeria drėgmę, yra laidūs garams ir atsparūs purvui. Taigi tinkamai pasirinktas tinkas užtikrina ne tik kokybišką ilgalaikę fasado apdailą, jam nereikia ypatingos priežiūros.

Niekam nekyla abejonių, kad fasadų šiltinimo ir apdailos kokybė bei ilgaamžiškumas - labai svarbu. Tačiau ne mažiau svarbi fasado estetinė išvaizda bei priežiūros paprastumas.

Dekoratyvinis tinkas



Estetiškas

Tinkuoti ir dažyti namų pamatai arba co­koliai nebūtinai turi būti panašūs vieni į kitus, besiskiriantys tik spalva, „akme­nukų“ ar raižyta faktūra. Fasadų apdailai galima rinktis iš daugybės paviršių pa­ruošimo tipų, formų ir spalvų, tinkamų tiek norintiems išlaikyti originalią pas­tato išvaizdą, tiek mėgstantiems ekspe­rimentuoti su itin moderniais - liumi­nescenciniais, žaižaruojančiais, atspin­dinčiais šviesą ar blizgaus metalo - ap­dailos sprendimais.

Dekoratyvinis tinkas


Net paprastas fasadinis „Alpol“ tin­kas gali nesunkiai tapti mediena, granitu, smiltainiu, plytomis ir vizualiai nesiskir­ti nuo šių imituojamų medžiagų. Tokias galimybes suteikia „Alpol wood“ kai fasadų dekoravimui pasitelkia­ma ne tik tekstūrų įvairovė, bet ir plati gamtos spalvų paletė. Taip apdailintus fa­sadus lengva prižiūrėti, pavyzdžiui, me­dienos faktūrą suteikiantis tinkas ir da­žai, kitaip nei natūrali mediena, nemasi­na kenkėjų, neblunka, nedega.

Dekoratyvinis tinkas


Dar viena galimybė fasadui, ypač pa­matams, cokoliams ar intensyviai nau­dojamoms vietoms, paįvairinti yra tin­kai, sukuriantys mozaikos efektą, pavyz­džiui, serijos „Creativo“ granitinis dekoratyvinis tin­kas „Alpol AT 398“ ar mozaikinis „Alpol mosaic“ ir „Express“ akmenukai. Abiem jais galima ne tik išgauti norimo atspalvio mozaikos efek­tą, bet ir užtikrinti paviršių patvarumą.

Dekoratyvinis tinkas

Atnaujinant ir apšiltinant namus rekomenduojama naudoti vieno gamintojo sistemą ar medžiagas, kurių savybės būna suderintos tarpusavyje.

Kad ir koks išsamus būtų dekoratyvinio tinko pasirinkimo aprašymas, vienareikšmio atsakymo, kurį tinką reikia rinktis, nerasite. Tinko pasirinkimas - kompromisas, kai kažkas aukojama vardan kažko. Svarbu nesuklysti ir išsiaiškinti situaciją. Labai svarbu, kad tinkų, gruntų, dažų pardavėjas turėtų visas reikiamas medžiagas bei kvalifikuotus konsultantus.

UAB „Aruodas“ specialistai konsultuoja visais namo apšiltinimo klausimais, padeda išsirinkti tinkamą spalvą iš daugiau nei 285 atspalvių turinčios „Alpol Color“ spalvų paletės ir paruošia pageidaujamos spalvos struktūrinį tinką, bei fasadinius dažus.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio