Spausdinti šį puslapį

Dantenų uždegimas – kuo pasireiškia ir kaip gydyti?

Dantenų uždegimas – kuo pasireiškia ir kaip gydyti? Dantenų uždegimas – kuo pasireiškia ir kaip gydyti?

Jautrios dantenos signalizuoja apie rimtas dantenų ligas. Tai gali pranešti, kad išsivystė dantenų uždegimas – gingivitas. Gingivito sukeliamas uždegimas ir infekcija gali naikinti burnos audinį, kuris palaiko dantis. Nors tai yra nesunki dantenų uždegimo forma, jei nebus tinkamai gydomas, gingivitas gali išsivystyti į sunkesnes ligas.

Gingivitą sukelia tinkamos burnos higienos nesilaikymas. Maisto likučiai, bakterijos, gleivės kaupiasi ant dantų ir sudaro apnašas, kurios įtakoja dantų akmenų susidarymą, o šie dirgindami dantenas sukelia tinimą, uždegimą ir gingivitą. Taip pat uždegimą gali sukelti netinkamas, per kieto dantų šepetėlio naudojimas arba per stipriai juo brūžinant dantis.

Gingivitas pasireiškia paraudusiomis ar paburkusiomis dantenomis, dantenų skausmu, jų kraujavimu, dantenų sukietėjimu ar blogu kvapu iš burnos. Tad jei pastebėjote, nors vieną iš šių požymių, reikėtų kreiptis į gydytoją odontologą. Svarbu laiku pradėti gydytis, nes gingivitui vystantis gali pradėti nykti dantenų audinys, padidėti dantų jautrumas, imti klibėti ar net kristi dantys. Išvešėjęs gingivitas gali virsti periodontitu.

Gingivito gydymui yra sukurta burnos priežiūros priemonių, pavyzdžiui, dantų pastos su aukšto aktyvumo stabilizuotu alavo fluoru puikiai tinka esant jautriems dantims, dantenų recesijai (atsiskyrimui) bei kitoms dantenų ligoms. Ji apsaugo nuo karieso, dantų apnašų susidarymo, dantenų problemų, skatina seilių išsiskyrimą, todėl mažina burnos sausumą (kserostomiją).

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio