Spausdinti šį puslapį

Išsikrovė automobilio akumuliatorius: ką daryti?

Išsikrovė automobilio akumuliatorius: ką daryti? Išsikrovė automobilio akumuliatorius: ką daryti?

Automobilių akumuliatorius išsikrauna ne taip ir retai. Ir nors daugeliui toks atvejis asocijuojasi su šalčiu ir žiema, akumuliatoriai gali išsikrauti ir dėl kitų veiksnių. 

Akumuliatoriaus išsikrovimo ir dėvėjimosi priežastys

Akumuliatorius dažniau išsikraus, jei automobiliui parenkamas per mažos talpos akumuliatorius. Jis paprasčiausiai nepajėgs aptarnauti transporto priemonės.

Taip pat akumuliatorius greičiau ir dažniau išsikrauna, jei važinėjama trumpais atstumais arba važinėjama retai.

Akumuliatoriaus gedimo priežastimi gali tapti ir netvarkinga elektros instaliacija arba blogai veikiantis generatorius.

Gausi elektros įranga – galinga garso aparatūra, papildomi žibintai, šildomos sėdynės, dažnai montuojamos net kelios apsaugos sistemos – taip pat eikvoja akumuliatoriaus energiją.

Kai naudojamas nepilnai įkrautas akumuliatorius arba jei tai vyksta dažnai, jis sensta ir dėvisi greičiau.

Akumuliatoriaus neefektyvumui įtakos turi ir per laisvas generatoriaus dirželis. Dėl jo akumuliatorius pakraunamas nepilnai. Taip pat akumuliatoriaus neefektyvumą lemia nešvarūs akumuliatoriaus poliai. Jie padidina pasipriešinimą srovės tekėjimui į akumuliatoriaus gnybtus ir apsunkina variklio užvedimą.

Žinoma, kartais vairuotojai užmiršta išjungti automobilio žibintus, todėl akumuliatorius išsikrauna. Jei vienu metu įjungti visi automobilio elektros prietaisai, elektros sunaudojama tris kartus daugiau, nei automobilio generatorius gali pagaminti. Naudojama akumuliatoriaus energija, taigi jis eikvojasi ir išsikrauna. Rekomenduojama nepalikti  įjungtų žibintų, jei kur nors nueinate, net ir trumpam.

Ką daryti, kai išsikrauna akumuliatorius?

Aakumuliatoriui išsikrovus, jį reikėtų kaip galima greičiau įkrauti. Cheminės reakcijos veikia plokštes ir šios nei atiduoda, nei priima energiją, todėl akumuliatorius genda.

Netikėtai išsikrovus akumuliatoriui, jį užvedimo kabelių pagalba galima užvesti nuo kitos transporto priemonės. Tačiau šio proceso metu susidaro dideli srovės svyravimai. Tai gali pakenkti elektros sistemai. Kraunant akumuliatorių nuo kito automobilio, reikia, kad pastarasis stovėtų išjungta degimo sistema.

Laidai sujungiami išjungus abiejų automobilių variklius. Akumuliatoriaus užvedimo laidai jungiami taip: teigiamas prie teigiamo ir neigiamas prie neigiamo. Tuomet užvedamas įkraunančio automobilio variklis, ir abu akumuliatoriai įkraunami bent 10–15 minučių didesniais sūkiais dirbančiu varikliu. Kai automobilį pavyksta užvesti, akumuliatoriaus laidus reikia atjungti atgaline tvarka.

Įkrovimui siūloma naudoti tik kokybiškus akumuliatoriaus laidus su kokybiškais gnybtais. Jei naudojami nekokybiški akumuliatoriais gnybtai ir laidai, sueikvojama daug energijos.

Akumuliatorių galima įkrauti ir specialiu krovikliu. Jį reikia išimti iš transporto priemonės ir nuvalyti polius. Negalima krauti akumuliatoriaus neišėmus jo iš automobilio.

Patalpoje, kurioje krausite akumuliatorių, turi būti šilta, daugiau nei 10 laipsnių šilumos.

Naudojant kroviklį, svarbiausia nesupainioti akumuliatoriaus laidų. Akumuliatoriaus gnybtus reikia sujungti su ant kroviklio esančiais gnybtais – teigiamas jungiamas prie teigiamo.

Įkrovimo metu reikia stebėti akumuliatoriaus elektrolito tankį. Kai elektrolito tankis laikotarpiu nebekinta, akumuliatorių reikia nustoti krauti. Jeigu kroviklis neturi automatinio įkrovimo srovės nustatymo, siūloma nustatyti 1/10 akumuliatoriaus talpumo (Ah).

Jei akumuliatorius yra visiškai išsikrovęs, jo įkrovimas gali užtrukti daugiau nei 20 valandų.

Jei automobiliu važinėjate nedažnai, vertėtų įsigyti akumuliatoriaus kroviklį.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio