Spausdinti šį puslapį

Negydomi ir apleisti dantys kelia grėsmę, kurios neįvertiname

Negydomi ir apleisti dantys kelia grėsmę, kurios neįvertiname Negydomi ir apleisti dantys kelia grėsmę, kurios neįvertiname

ANGITIA, UAB, odontologijos klinika. Dantų implantavimas, protezavimas ir visos odontologo (stomatologo) paslaugos

angitia.lt

www.dantu-implantai.info

www.dantu-protezavimas.info

www.dantu-implantavimas.info

Žmogaus sveikatai pavojingas bet koks ir bet kurioje organizmo vietoje tūnantis infekcijos židinys, ypač – galvos srityje. Tipinis aukštos rizikos sveikatai pavyzdys – laiku negydomi, apleisti dantys. Šių keliamo pavojaus daugelis žmonių reikiamai neįvertina arba apie tai net nesusimąsto.

Kiek ir kokių sveikatos problemų sukelia arba paaštrina būtent negydomų apleistų dantų infekcijos židiniai, tikslios  statistikos nėra. Tikra tai, kad neteisingai prižiūrimi, o juo labiau, su atviromis ertmėmis negydomi dantys gali sukelti labai rimtas sveikatos problemas. Pavojingesnės, nei dantų skausmas, kaip dantų ligų simptomas, ir pačios dantų ligos, pulpitas, periodontitas, dantų ėduonis, arba kariesas.

Šiais laikas dažno, pradžioje beveik nepastebimo ir negydomo dantų ėduonies pažeisto danties vietoje infekcija išplinta iki žandikaulio kaulo, supūliuoja ir tampa sveikatai pavojingu mikrobų židiniu.

Negydomi ir apleisti dantys kelia grėsmę, kurios neįvertiname

  1. Sveikas dantis.
  2. Danties paviršius beveik nepastebimai pažeistas karieso.
  3. Danties paviršius aiškiau pažeistas karieso, tačiau danties dar gali neskaudėti. Profilaktinės apžiūros metu šį pažeidimą pastebėtų odontologas ir laiku sustabdytų karieso plitimą.
  4. Negydomas kariesas ardo danties kietuosius sluoksnius gilyn. Situacija dar nėra labai pavojinga, ir, laiku užplombavus, jokių rimtesnių problemų galima ir nepatirti.
  5. Negydomas kariesas progresuoja, suardo ir pažeidžia gilesnius kietuosius danties sluoksnius taip, kad pastebės ir pats žmogus. Akivaizdi skylutė – rimtas signalas, kad delsti negalima.
  6. Negydomas kariesas suardo kietuosius danties sluoksnius kiaurai, ertmė pasiekia pulpą, ir danties šaknų kanalų uždegimas – čia pat.
  7. Prasideda danties šaknies kanalo skausmingas uždegimas, tad pacientai dažniausiai kreipiasi į odontologą.
  8. Infekcija plinta abiem danties šaknies kanalais už danties ribų iki žandikaulio kaulo ir gali jį pavojingai pažeisti, – kaulas pradės irti ir nykti.

Tiesioginės šių negydomų dantų bei dantenų ligų pasekmės – ne tik apleistų gendančių, bet ir sveikų dantų praradimas, žandikaulio kaulo tirpimas, virškinimo sutrikimai.

Apleistų ir negydomų dantų sąsaja su kitomis ligomis

Viso žmogaus organizmo ligos, kurias gali sukelti arba paaštrinti netinkama burnos higiena bei negydomų dantų infekcijos židiniai, yra pakankamai dažnos. Nes burna - viena iš keleto žmogaus kūno vietų, kurios aplinkoje visada gausu įvairiausių bakterijų, o ypač – nevalomų dantų ir nevalomo liežuvio apnašose. Paminėtina, kad iš bet kurio infekcijos židinio kraujotakos sistema ligų sukėlėjai gali patekti į bet kurią kūno vietą, tačiau atakuoja ir įsikuria silpniausiuose žmogaus organuose ir, suprantama, alina juos toliau. Todėl neprižiūrimų bei negydomų dantų pasekmės sveikatai yra individualios.

Dantų infekcijos paaštrinamos arba sukeliamos galimos ligos

  • Infekcinis endokarditas, arba širdies vidinio dangalo uždegimas.
  • Kraujotakos sutrikimai ir jų sąlygotos ligos, - viena dažniausių mirties priežasčių.
  • Šlapimo pūslės gleivinės ir inkstų uždegimas.
  • Gimdymo komplikacijos.
  • Cukraligė, arba diabetas.
  • Sjogreno sindromas, antikūnių prieš savo organizmą gamyba, išorinių sekrecijos liaukų pažeidimai.
  • Sąnarių ligos, artritas.
  • Kiti sveikatos sutrikimai, kuriuos tik gali sukelti patekusi į organizmą infekcija.

Jeigu norite išsaugoti savo dantis ir sveikatą, odontologijos klinikos „Angitia“ gydytojai kviečia reguliariai apsilankyti profilaktinei dantų apžiūrai ir burnos higienai kartą per pusę metų ar nors kartą per metus. Atvykti apžiūrai net ir vieną kartą yra geriau, nei nesilankyti visiškai. Patyrę odontologai gali laiku pastebėti netinkamos dantų priežiūros požymius ir suteikti konsultacijas dantų priežiūros klausimais.

Klinikoje „Angitia“ paslaugas siūlo gydytojai, kurie dirba su naujausia įranga ir naudoja tarptautinių organizacijų sertifikuotas bei Lietuvoje aprobuotas medžiagas. Ilgalaikė darbo patirtis leido sukaupti viską, kas geriausia ir reikalingiausia tam, kad klinikos pacientai vėl džiaugtųsi plačiomis šypsenomis.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio