Spausdinti šį puslapį

Statybinė mediena pagaminta STILMEDA lentpjūvėje

Statybinė mediena pagaminta STILMEDA lentpjūvėje Statybinė mediena pagaminta STILMEDA lentpjūvėje

STILMEDA, UAB

www.stilmeda.lt

Mediena statybose yra labai plačiai naudojama – stogams įrengti, klojiniams, aptvėrimams, parėmimams, laikiniems statiniams, paklotams, grindų konstrukcijoms, terasų konstrukcijoms, pavėsinių statybai, karkasinei statybai, laiptams ir begalėje kitų atvejų. Be statybinės medienos statybos paprasčiausiai neįsivaizduojamos. Mediena yra patikima, ekologiška ir sveika statybinė medžiaga.

UAB „STILMEDA“ nuo 1998 metų Vilniuje aprūpina regiono įmones ir privačius asmenis pjaunama ir parduodama statybine mediena. Bendrovė gali pasiūlyti visus statybos darbams reikalingus medienos gaminius, pagamintus įmonės lentpjūvėje, kur visa statybinė mediena pjaunama iš lietuviškos medienos (pušies arba eglės).

Rąstai perkami iš kruopščiai atrinktų, patikimų tiekėjų ir urėdijų. Statybinė mediena gali būti parduodama „žalia“ (nedžiovinta) arba džiovinta. Konstrukcijoms naudojamą medieną, kur skaičiuojamos laikančiosios apkrovos, yra rekomenduojama džiovinti. Džiovinta statybinė mediena (iki 18-20% drėgnumo) yra ~2 kartus stipresnė už nedžiovintą medieną. Be to, jei statybinė mediena naudojama ne itin gerai vėdinamose konstrukcijose, ji nespėjusi natūraliai išdžiūti, gali pradėt pelyti.

Statybinę medieną „STILMEDA“ išskiria į du tipus – stogo medieną ir kitą mediena statyboms.

Statybinė mediena

Lentos

Lentos – tokie medienos gaminiai, kurių skerspjūvio plotis yra daugiau nei du kartus didesnis už storį, o storis mažesnis už 100 mm. Statyboje naudojamos lentos būna dviejų tipų: viengubo pjovimo lentos (vieno pjovimo lentos) arba dvigubo pjovimo lentos (dviejų pjovimų lentos).

Viengubo pjovimo lentos gaunamos rąstą supjausčius išilgai viena kryptimi, tokios lentos kraštai lieka banguoti ir su žieve. Tokios lentos yra naudojamos kaip pagalbinės statybinės medžiagos laikiniems praėjimams, užtvėrimams, laikiniems statiniams. Dar viengubo pjovimo lentos (prieš tai būtinai nužievinus) naudojamos lengvų stogo dangų paklotui įrengti (pvz.: skardos). Kartais viengubo pjovimo lentos naudojamos ir apdailai, pavėsinių stogams, namo fasadui ir kt.

Dvigubo pjovimo lentos gaunamos viengubo pjovimo lentą pjaunant antrą kartą išilgai taip, kad nusipjautų abu šonai su žieve. Taip gauname lygią, normalią, stačiakampio skerspjūvio lentą. Tokių lentų pritaikymas statyboje be galo platus.

„STILMEDA“ lentpjūvėje gaminamos lentos statyboms:

Statybinė mediena

„Žalios“, nedžiovintos lentos – paprasčiausios, ką tik išpjautos iš šviežios miško medienos, lentos. Tinka klojiniams, pagalbinėms konstrukcijoms ar laikiniems statiniams. Nedžiovinta mediena negali būti obliuojama, antiseptikuojama, dengiama priešgaisriniu tirpalu ar dažoma.

Statybinė mediena



Obliuotos, kalibruotos lentos – tai lentos, kurios yra džiovinamos mūsų džiovyklose iki 18-20 % drėgnumo. Šios lentos statyboje dažniausiai naudojamos stogo konstrukcijoje, be to, būtinai yra džiovinamos visos paruošos dailylentėms, pakalimo lentelėms, terasinėms lentoms ar lentoms tvorai.

Obliuotos lentos – džiovintos lentos gali būti obliuojamos, taip išgaunant lygų, tikslų ir glotnų paviršių. Taip apdirbamos dažniausiai apdailai naudojamos lentos arba tik matomos išorėje jų dalys.

Kalibruotos lentos – tai dvigubo pjovimo lentos, perėjusios per keturpuses obliavimo stakles. Šios lentos pasižymi ypač tiksliais skerspjūvio matmenimis. Ši procedūra atliekama didesnio tikslumo reikalaujančiai produkcijai: pakalimo lentelėms, lentoms tvorai, apdailinei produkcijai ir kt.

Antiseptikuotos lentos – tai mediena padengtaa antiseptikais, tirpalais, kurie neleidžia medienoje atsirasti įvairiems nepageidaujamiems organizmams: grybams, pelėsiams, įvairiems kenkėjams/graužikams. „STILMEDA“ įmonėje mediena apdirbama „Berlit“ tirpalu, mirkant specialioje vonioje (taip pasiekiamas geriausias rezultatas).

Statybinė mediena



Padengtos priešgaisriniu tirpalu lentos – lentos padengtos antipirenu „BAK-1”. Visuose projektuose reikalaujama, kad bent stogo mediena būtų apdorojama antipirenais. „STILMEDA“ pagamintos medienos tinkamumą naudojimui konkrečiame objekte, patvirtina gaisrininkų pažyma.

Statybinė mediena



Tąšai („brusai“) 

Tąšai („brusai“) – tai medienos gaminiai, kurių skerspjūvio plotis yra mažiau nei du kartus didesnis už aukštį. Tąšai yra kvadratinio arba artimo kvadratiniam skerspjūviui, pvz.: 50×50, 100×120, 200×150 ir t.t. Tąšai statybose naudojami dažniausiai, kaip atraminės ar laikančios konstrukcijos, tai dažniausiai statramsčiai, kolonos, skersiniai, ilginiai, sijos, grindų sijos („lagės“) ir kt. Priklausomai nuo naudojimo statybose pobūdžio tąšai gali būti obliuoti, džiovinti, antiseptikuoti ir padengti priešgaisriniu tirpalu (antipirenu). „STILMEDA“ išduoda gaminio atitikties deklaracijas, pažymas priešgaisrinių reikalavimų atitikimui.

Statybinė mediena

Statybinė mediena stogui

„STILMEDA“ savo lentpjūvėje greitai ir kokybiškai gamina visą reikalingą stogo medieną.

Statybinė mediena

Gegnės

Individualių gyvenamųjų namų statyboje dažniausiai yra naudojamos dvišlaitės gegninės sistemos. Tai reiškia, kad pagrindiniai elementai laikantys stogo apkrovas yra gegnės. Geriausiai gegnėms gaminti tinka spygliuočių medžių mediena. „STILMEDA“ lentpjūvėje gegnės gaminamos iš lietuviškos medienos, pušies arba eglės. Jei reikia, gegnės džiovinamos, antiseptikuojams ir padengiamos priešgaisriniu tirpalu (antipirenu). Pagal STR (statybos techninį reglamentą) ir dažniausiai projekte esančiose projektavimo sąlygose, gegnes (kaip beje ir visą stogo medieną) būtina džiovinti, antiseptikuoti ir padengti priešgaisriniu tirpalu.

Kokių išmatavimų bus gegnės, priklauso nuo stogo nuolydžio, atstumo tarp gegnių atramos taškų, skaičiuojamosios stogo apkrovos ir atstumo tarp gegnių eilių. Atstumai tarp gegnių parenkami atsižvelgiant į grebėstų matmenis, stoglangių matmenis ir akmens vatos plotį. Paprastai atstumai tarp gegnių būna 800 – 1000 mm. Gegnių matmenys parenkami skaičiavimais, bet praktiškai gegnės plotis negali būti mažesnis nei 50 mm. Gegnės aukštis parenkamas pagal aukščiau minėtus kriterijus, tap pat žinoma skaičiavimais, kuriuos turėtų atlikti konstruktorius. Gegnės aukštis paprastai būna 150 – 250 mm. Dažniausiai pasitaikantis gegnės matmuo 50×200 mm.

Statybinė mediena



Grebėstai

Grebėstai naudojami stogo dangai laikyti. Pagal stogo dangą jie būna dviejų tipų. Jei stogas „sunkus“ (dažniausiai čerpinis) naudojami tašai, pvz.: 50X50, 50×60 ir kt. Grebėstų skersmuo priklauso nuo gegnių žingsnio, stogo apkrovos ir stogo nuolydžio. Tikslius grebėstų dydžius apskaičiuoja konstruktorius, skaičiuojantis stogo konstrukcijas. Jei stogas lengvas (skarda, bituminės čerpės, skardinė čerpių imitacija), naudojamas paklotas iš lentų, lentos gali būti pvz.: 25×100, 25×120, 30×100 ir t.t. Lentos, priklausomai nuo dangos , kalamos su tarpais arba be jų. Abiem atvejais tai yra grebėstai ir abiem atvejais grebėstai turi būti kalami į kiekvieną gegnę, o jei grebėstams naudojame lentas, reikėtų kalti po dvi vinis ties kiekviena gegne, nes lentos su laiku turi polinkį išsigaubti. Vinys turėtų būti naudojamos stoginės (srieginės) ir turėtų būti pakankamai įgilintos į gegnę. Pvz.: jei grebėstas – 50×50, išilginis grebėstas – 50×30, tai vinis reikėtų naudoti 120mm., jas įgilinant 50mm. į gegnę.

Statybinė mediena

Mūrtąšiai („murlotai“)

Mūrtąšiai („murlotai“) – viršutiniai sienos rąstai, į kuriuos remiasi gegnės. Mūrtąšiai („murlotai“) naudojami stogo konstrukcijos apkrovų namo sienoms suvienodinimui. Paprastai mūrtąšiai („murlotai“) nebūna mažesnių matmenų nei 100×100 mm. Dažniausiai naudojami 150×150 mm., 200×200 mm. arba 150×200 mm. Patvariausia konstrukcija gaunama, kai sumūrytame name (blokelių, plytų) prieš mūrtąšį („murlotai“) betonuojamas monolitinis žiedas, paprastai 15-20 cm. aukščio, kuriame įbetonuojami 12 – 16 mm. diametro metaliniai varžtai, kurie išdėstomi 70-100 cm atstumu vienas nuo kito. Jų pagalba mūrtąšiai priveržiami prie betoninio žiedo. Svarbu po mūrtąšiu pakloti hidroizoliaciją (gali būti du sluoksniai „ruberoido“) ir priveržti panaudojant plačias poveržles. Mūrtąšiai dažniausiai sujungiami tvirtinimo kampais, tik tokiu atveju gegnę reikėtų įpjauti kampu ties atrėmimo vieta.

Tąšeliai stogui

Tąšeliai stogui – tai išilginiai grebėstai („makaronai“), šlaitinio stogo konstrukcijoje yra būtini dėl kelių priežasčių. Visų pirma, išilginiai grebėstai užtikrina pakankamą oro cirkuliaciją po stogo danga ( žinoma, jeigu stogas yra sumontuotas teisingai). Be to, išilginio grebėsto pagalba suformuotas tarpas tarp grebėstų ir stogo plėvelės leidžia laisvai nutekėti atsiradusiam kondensatui. Taigi, ar darote čerpinį stogą ir naudojate tašus grebėstams, ar bituminį, skardinį ar kitokį lengvų dangų stogą ir naudojate lentų paklotą, išilginiai grebėstai yra būtini. Pagal STR (statybos techninis reglamentas) reikalavimus minimalus oro tarpo dydis turi būti 20 mm. Kadangi tai minimalus reikalavimas, siūlome naudoti išilginius grebėstus bent 25 mm. aukščio, arba dar geriau 30 mm. Išilginio grebėsto plotis dažniausiai parenkamas pagal gegnę ir būna dažniausiai 50 mm, 60 mm, arba kartais 70 mm.

Pakalimo lentelės (pakalimas)

Statybinė mediena


„Pakalimas“ – tai šlaitinio stogo karnizo (atbrailos) ir frontono juostos apkalimas dailylentėmis (pakalimo lentelės) ar lentomis. Paprastai, kaip pakalimo lentelės naudojamos tos pačios lauko dailylentės (stačiakampio ar rombo skerspjūvio, tik jokiu būdu ne su „špuntu“). Pakalimo lentelės turi būti džiovintos, dažniausiai statytojai nori obliuotų, nors kartais prie bendro namo eksterjero puikiai dera ir neobliuotos, grubios faktūros pakalimo lentelės. Tarp lentelių rekomenduojama palikti tarpelius laisvai orui patekti į stogo konstrukciją, taip ir pačios pakalimo lentelės ilgiau išlaikys nepakitusią būseną. Pakalimo lenteles rekomenduojama dažyti bent du kartus kokybiškais fasadiniais dažais, pirmą kartą dažant „ant žemės“ iš visų pusių, antrą kartą jas sukalus į vietą. Pats „pakalimas“ daromas dviem pagrindiniais būdais: tiesiog apkalant gegnes (ar prie gegnes) pakalimo lentelėmis, arba suformuojant „dėžę, statmeną sienai ir ją apkalant lentelėmis.

„STILMEDA“ lentpjūvėje gaminamos kelių tipų ir skerspjūvių pakalimo lentelės: stačiakampio skerspjūvio pakalimo lentelės; pakalimo lentelės suapvalintais kampais; trapecinio skerspjūvio pakalimo lentelės.

„STILMEDA“ Lentpjūvėje pjaunami pagrindiniai medienos gaminiai – lentos tvoroms, lentos klojiniams, dailylentės, stogo mediena – gegnės, mūrlotai, tąšai, grebėstai, viengubo pjovimo lentos, dvigubo pjovimo lentos, lentos statyboms, dailylentės bei įvairūs kiti stalių ir medienos gaminiai. Visi medienos gaminiai bei statybinė mediena gali būti džiovinta, impregnuota priešgaisriniu tirpalu „BAK – 1“, antiseptikuota „Arlit C20“ Lentpjūvėje dirbama su aukštos klasės ir didelio tikslumo kompiuteriu valdomomis staklėmis – „WOOD MASTER LT 70“, „PAOLONI“, bei daugiapjūklėmis staklėmis ir kita įranga.

Kokybės ir aplinkosaugos reikalavimų užtikrinimui 2006-2010 m. įmonėje įdiegtos kokybės vadybos ISO 9001 ir aplinkosaugos valdymo ISO 14001 sistemos, gauti sertifikatai. Vykdant gamybos procesą pagal minėtus standartus, žymiai pagerėjo visų gaminių, kuriuos pjauna ir parduoda mūsų įmonė, kokybės ir higienos lygis.

2014 metais įmonė atestuota pagal Europinį standartą CE dėl gamyklos produkcijos kontrolės atitikties sertifikavimo pagal medienos stiprumo klases. Įmonė gali rūšiuot ir žymėti medieną pagal CE stiprumo klases.

Pastovaus, kvalifikuoto įmonės „STILMEDA“ personalo dėka visi užsakymai atliekami greitai ir kokybiškai. Visa pagaminta statybinė mediena Vilniuje ir Vilniaus rajone pristatoma į užsakovo nurodytą vietą.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio