Spausdinti šį puslapį

Baseino vandens balansas – teisingos vandens priežiūros pradžia

Baseino vandens balansas – teisingos vandens priežiūros pradžia Baseino vandens balansas – teisingos vandens priežiūros pradžia

Baseino vandens saugumas ir švara pirmiausia prasideda nuo tinkamo vandens balanso. Tinkama baseino vandens priežiūra ir balanso palaikymas yra dinamiški veiksmai. Kurie labai dažnai iškelia tikrus iššūkius dėl daugybės kintamųjų ir įvairių poveikių, tokių kaip oras, prileidžiamo vandens kokybė, ištirpusios organinės medžiagos, dulkės ir purvas, vėjo nešiojamos cheminės medžiagos, trąšos, besimaudančiųjų srautas, gyvūnai ir netgi cheminės medžiagos, kurios naudojamos vandens dezinfekcijai.

Vandens chemija – esminis dalykas, kuris sąlygoja tinkamą baseino veikimą ir užtikriną saugų rekreacinio vandens naudojimą. Geriausi rezultatai yra pasiekiami tuomet, kai yra palaikomas vandens balansas – kai vanduo yra tinkamai prisotintas vienoda rūgščių ir šarmų pusiausvyra. Dėl nesubalansuoto vandens dažniausiai iškyla tokios problemos: odos ir akių sudirginimas, drumzlinas arba žalias vanduo, įrangos korozija, neveiksminga dumblių ir bakterijų kontrolė.

Jei vanduo tampa per daug rūgštinis arba per daug šarminis – prasideda įvairios vandens problemos. Šios problemos gali būti tokios paprastos kaip odos ar akių sudirginimas arba rimtesnės problemos, tokios kaip pūslių atsiradimas ant besimaudančiųjų odos ar įrangos bei baseino dangos pažeidimai, korozija. Pagrindinis faktorius tinkamoje vandens priežiūroje, yra palaikyti tinkamą vandens cheminį balansą ir palaikyti teisingą dezinfekcinių priemonių lygį vandenyje. Tokia priežiūra yra labai svarbi, kad besimaudantys jaustųsi saugūs ir galima būtų išvengti žalos baseinų paviršiui ir įrangai. Todėl reguliari priežiūra yra būtina norint, kad baseino vanduo būtų švarus, skaidrus ir tyras.

Bendras vandens šarmingumas

Bendras vandens šarmingumas ir PH yra susiję tarpusavyje, tačiau jų poveikis nėra vienodas. Vanduo, kuris yra subalansuotas, yra gyvybiškai svarbus, kad galima būtų užtikrinti baseinų ar Spa kokybę bei komfortą besimaudantiems. Bendras šarmingumas yra vienas svarbiausių vandens cheminės sudėties reguliavimo duomuo.

Bendras šarmingumas suteikia buferio efektą, suteikdamas papildomo stabilumo PH, šitaip apsaugodamas nuo drastiškų pasikeitimų arba staigių PH svyravimų. Bendras šarmingumas padeda palaikyti PH stabiliame lygyje. Bendras šarmingumas yra šarminių junginių, kurie sukuria pagrindinius tirpalus, kuomet yra jonizuojami, įvertinimas. Kadangi šarminiai junginiai, dar vadinami apsauginiais junginiais, jonizuojasi, kuomet tai yra būtina jie gali palaikyti stabilų PH.

Baseinų ir Spa profesionalų asociacijos (APSP) pateikiami standartai nurodo, jog bendras vandens šarmingumas turėtų būti nuo 60 ppm iki 180 ppm. Idealus šarmingumo intervalas yra 80 – 100 ppm.

Šis lygis gali svyruoti, priklausomai nuo naudojamų dezinfekcinių priemonių tipo. Pavyzdžiui, jei pagrindinis chloro šaltinis, naudojamas baseine, yra natrio hipochloritas (skystas chloras), kuris yra šarminis, bendras šarmingumas turėtų būti palaikomas žemesniame lygmenyje – ne aukščiau kaip 100 ppm.

Šarmingumas gali egzistuoti trimis formomis: karbonatų, hidrokarbonatų ir hidroksidų. Esant tam tikriems PH lygiams, kurie dažniausiai yra sutinkami baseinuose, šarmingumas egzistuoja hidrokarbonatų forma.

Geriausias būdas padidinti bendrą šarmingumą, yra panaudoti natrio hidrokarbonatą arba sodą. 180 g natrio hidrokarbonato padidins bendrą šarmingumą 10 mg/l (ppm) 10,000 litrų baseino vandens. Natrio hidrokarbonatas tam labai tinka, kadangi jis gali padidinti šarmingumą, darydamas labai nedidelį poveikį PH.

Aukštas bendras šarmingumas. Norėdami sureguliuoti aukštą bendro šarmingumo lygį, išjunkite siurblį, įpilkite reikiamą kiekį PH mažinančio preparato (druskos rūgštis arba natrio bisulfatas, Spa baseinuose rekomenduojama naudoti natrio bisulfatą), pildami tiesiai į vandenį stovėdami vienoje vietoje toliau nuo įsiurbimo angų; po 15 minučių įjunkite siurblį. Gali reikėti keleto tokių procedūrų, siekiant sumažinti bendrą šarmingumą iki norimo lygio. Jeigu naudojate druskos rūgštį, jos nepilkite daugiau kaip 1,25 l /50 m3 baseino vandens per 24 valandų laikotarpį.

Žemas bendras šarmingumas. Jeigu jums reikia padidinti bendrą šarmingumą, mažomis dozėmis naudokite šarmingumą didinančius preparatus (ne daugiau kaip 240 g kas 24 valandas į baseino vandenį), kol pasieksite norimą lygį. Nuolat filtruokite, kol padidinsite bendrą šarmingumą.

Vandens PH

PH – tai matavimo vienetas, kuri padeda nustatyti vandens rūgštingumą. Žemas PH skalės lygis rodo vandenilio jonų dominavimą (rūgštingumas). Aukštas PH skalės lygis rodo, jog dominuoja hidroksilo jonai (šarmingumas).

APSP nustatytas PH standartas yra nuo minimalaus 7,0 lygio iki maksimalaus 7,6 lygio. Idealus PH lygis yra laikomas 7,2 – 7,4.

Labai svarbu yra suprasti, jog PH skalė yra logaritminė, o lygis PH skalėje skiriasi 10 balų faktoriumi. Kitais žodžiais sakant, kiekvienas lygio pakilimas ar kritimas skalėje yra dauginamas iš 10. Pavyzdžiui, kuomet PH lygis yra 6,0, tai reiškia, jog vanduo yra 10 kartų labiau rūgštinis nei esant PH 7,0, tuo tarpu kai PH lygis yra 8,0, vanduo yra 10 kartų labiau šarminis nei tuomet, kai PH yra 7,0.

Baseinuose natrio karbonatas (kalcinuotoji soda) yra naudojamas norint pakelti tiek bendro šarmingumo, tiek PH lygį. Druskos (skystis) rūgštis yra naudojama, norint sumažinti PH lygį. Rūgšties poreikio testas turėtų būti naudojamas nustatant ar į vandenį reikia įberti rūgšties, ar kalcinuotos sodos. Spa ir kubiluose nerekomenduojama naudoti kalcinuotos sodos, kadangi kyla rizika išbalansuoti PH lygį. Spa reiktų naudoti natrio bikarbonatą, norint padidinti vandens PH ir šarmingumą. Sausas natrio bisulfatas (rūgštis) yra naudojamas sumažinti PH ir šarmingumą.

Aukštas PH. Aukštas PH gali būti sumažintas paskleidžiant PH mažinančio preparato („PH minus“) ant vandens paviršiaus.

Žemas PH. Žemas PH sureguliuojamas su PH didinančiu preparatu, naudojant ant produkto etiketės nurodytą dozavimo normą.

Bendras vandens kietumas

Tai mineralinių druskų, esančių vandenyje įvertinimas, mineralinės druskos gali būti: kalcio, magnio, aliuminio, geležies ir mangano. Maždaug 70 – 75 procentų kietumas paprastai susidaro dėl kalcio, o kalcis yra mineralas, kuris sukelia vandens kietumą.

Idealus vandens kietumo lygis yra 200 – 300 ppm.

Aukštas kalcio kiekis. Kuomet vandens kietumas pasiekia 400 ppm arba daugiau, iš baseino turėtų būti bent dalinai išleidžiamas vanduo. Kuomet būtina pakelti vandens kietumą, į vandenį reiktų įpilti kalcio chlorido.

Pirmasis dalykas, kurį reikia padaryti, tai nustatyti priežastis, dėl kurių baseino vandenyje yra per didelis kalcio kiekis. Per didelis kalcio kiekis gali būti dėl pildomo vandens, kuriame jau yra per didelis kalcio kiekis arba dėl to, jog naudojate kalcio hipochloritą, kaip oksidavimo priemones.

Metalų dėmių ir mineralų nuosėdų susidarymas ant baseino paviršiaus

Baseino paviršiaus dėmės paprastai pradeda formuotis dėl metalų pertekliaus vandenyje arba esant aukštam taninų kiekiui, kuris susidaro iš organinių medžiagų, paliktų baseine. Metalai į vandenį gali pateikti skirtingais būdais.

Daugelyje vietų gruntinis vanduo turi ištirpusių metalų arba mineralų. Geležis, varis arba magnis yra labiausiai paplitę metalai, randami miesto vandentiekyje ar šulinio vandenyje. Šie metalai gali patekti į baseiną kuomet jis yra pripildomas vandens ir jei nebus imtasi prevencinių priemonių, baseino paviršius gali tapti dėmėtu. Kita pagrindinė priežastis dėl kurios metalai gali patekti į baseino vandenį, yra netinkamas vandens balansas. Žemas PH arba bendras šarmingumas gali sukelti įrangos arba baseino metalinių komponentų, tokių kaip šildytuvai, laipteliai ir baseino lempos apdaila, koroziją, ir ši korozija gali suformuoti tokių metalų kaip geležis ir varis nuosėdas baseino vandenyje. Šios nuosėdos ne tik sąlygos dėmių atsiradimą, bet taip pat gali sukelti rimtą ir brangiai kainuojančią žalą baseino įrangai.

Mineralinis kalcis ir magnis, gali sąlygoti baseino vandens kietumą, o kietas vanduo gali sąlygoti nuosėdų formavimąsi ant baseino paviršiaus ir persipylimo latakų. Šios nuosėdos gali būti sunkiai pastebimos ir sunkiai pašalinamos.

Kaip ir su kitomis įprastinėmis baseinų ir Spa problemomis, taip ir su problemomis, kurias sukelia metalai ir mineralai, geriausias būdas kovoti yra vykdyti šių problemų prevenciją.

Simptomai, rodantys, jog vandenyje yra didelis metalų ir mineralų kiekis:

  • Drumstas vanduo.
  • Pakitusi vandens spalva.
  • Dėmės vandens paviršiuje.
  • Nuosėdų formavimasis.
  • Padidėjęs poreikis naudoti dezinfekcines priemones

Norint iš vandens pašalinti metalų perteklių, geriausia naudoti produktus, kurių sudėtyje nėra fosfatų. Esant labai aukštam metalų lygiui vandenyje, rekomenduojama naudoti „Ocedis MetalFix“. Situacijose, kuomet vandenyje atsiranda dėmių dėl per didelio metalų ir mineralų kiekio, yra rekomenduojama reguliariai naudoti metalų šalinimo priemones. Taip pat nedidelėms metalų ir mineralų keliamoms problemoms išspręsti tinka algicidas „Ocedis JET35“.

„Ocedis Net’Bord“ yra rekomenduojamas daugelio dėmių pašalinimui be grėsmės baseino dangai ar įrangai, ypač vinilo ar dirbtinio pluošto baseinuose. Sudėtingų dėmių pašalinimui, ypač senesniuose torkretinio cementinio pagrindo baseinuose, yra rekomenduojama naudoti „Ocedis MetalFix“. Ši priemonė yra ypač efektyvi kovojant su senesnėmis dėmėmis, esančiomis ant laiptelių arba tanino dėmėmis, kurias palieka lapai arba organinės nuosėdos.

Flokuliantas vandens skaidrinimui


Kuomet „Ocedis MetalFix“ yra naudojama dėmių šalinimui iš baseino vandens, tai ši priemonės turėtų būti naudojama kartu su flokuliantu, kartu šios priemonės padės surinkti metalus ir taninus, bei nukreipti juos į filtrą. „Ocedis“ flokuliantas gali būti naudojamas praėjus 15 minučių po „Ocedis MetalFix“ panaudojimo.

Filtras turi būti išvalomas naudojant plovimą priešinga srove arba įprastiniu būdu praėjus 24 valandoms po to, kai bus pašalintos dėmės, tokiu būdu bus suteikiama pakankamai laiko flokuliantui pašalinti dėmių daleles į filtrą. Tuomet, kai dėmės yra pašalinamos, o teršalai pašalinami filtro pagalba, skubiai atliekamas plovimas priešinga srove ar filtro skalavimas, visa ši procedūra padės išvengti dėmių problemos atsinaujinimo baseine.

Bendra mineralizacija TDS

Bendra mineralizacija (TDS) apima visas chemines medžiagas, kurios egzistuoja tirpia forma. Tai gali būti kalcio karbonatas, ištirpusios organinės ir neorganinės medžiagos, druska, susidariusi iš chloro nuosėdų ir besimaudančiųjų paliekamų atliekos.

Idealus TDS lygis yra 1,000 – 2,000 ppm.

Vanduo, turintis aukštą TDS, yra sūraus skonio, kadangi jame yra daug mineralų. Jūros vandens TDS paprastai yra 35,000 ppm.

Labai svarbu yra stebėti TDS, kadangi jei jų lygis pakyla iki 1,500 ppm virš numatyto lygio, tai gali beveik 50 procentų sumažinti chloro ir kitų dezinfekantų efektyvumą. Atskiedimas išleidžiant dalį vandens ir papildant švaraus vandens bei reguliarus filtro plovimas priešinga srove yra vieninteliai būdai, kurie gali padėti susidoroti su aukštu TDS.
Prisotinimo Indeksas

„Langelier Indeksas“ buvo sukurtas tam, kad būtų naudojamas pramoninėse vandens panaudojimo vietose, tokiose kaip šildymo ir vėsinimo bokštai. Šis indeksas buvo naudojamas išmatuoti vandens prisotinimo kalcio karbonatu lygį. Prisotinimo lygis yra apibrėžiamas įvertinant sekančius keturis aspektus:

  • PH.
  • Temperatūra.
  • Bendras šarmingumas.
  • Vandens kietumas.

Daugelis testavimo rinkinių gamintojų pateikia Prisotinimo Indekso lentelę, kuri yra naudojama nustatant ar vanduo yra per daug prisotintas (nuosėdų susidarymas) arba per mažai prisotintas (agresyvus). Faktinis PH lygis yra naudojamas kaip PH faktorius; visi kiti faktoriai, tokie kaip temperatūra, bendras šarmingumas ir vandens kietumas nėra pateikiami Prisotinimo Indekso lentelėje, tačiau šie visi faktoriai yra apžvelgiami kartu su PH lygiu. 12,1 vertės konstanta yra atimama iš bendros vertės, ir parodo vandens prisotinimą.

Bet kuri vertė, esanti tarp -0,5 ir +0,5 yra laikoma subalansuoto vandens lygio atitikmeniu. Jei vertė yra žemiau -0.5, vanduo yra laikomas agresyviu, o jei virš +0,5, kaip sąlygojantis nuosėdų susidarymą. Kuomet TDS vertė yra virš 1,000 ppm, turėtų būti naudojama 12,2 vertės konstanta.

Priemonės vandens balansui reguliuoti

  • Šarmingumą didinantys preparatai natrio bikarbonatas – Sodium Bicarbonate, yra dažniausiai vadinami kaip „Alkalinity Up“ arba „Alkalinity Plus“.
  • PH didinantys preparatai natrio karbonatas – Sodium Carbonate, yra dažniausiai vadinami „PH Up“ arba „PH Plus“.
  • Šarmingumą ir PH mažinantys preparatai natrio bisulfatas – Sodium Bisulphate, yra dažniausiai vadinami „PH Down“ arba „PH Minus“.
  • Kalcį mažinantys preparatai – „PristineCheck®“.

Ph minus granulės

Bendra baseino priežiūra

Bendras šarmingumo, PH ir kalcio lygis vandens priežiūros srityje yra faktoriai, kurie bendrai vadinami – vandens balansu. Tinkamai subalansuotas vanduo yra svarbiausias elementas siekiant išvengti problemų dėl baseino vandens. Labai svarbu reguliariai tikrinti vandenį, kadangi vandens balansas gali keistis nuo lietaus, purvo, lapų, besimaudančiųjų skaičiaus, naudojamų cheminių medžiagų ir t.t.

Kartu turite reguliariai naudoti baseino vandens dezinfekcijos ir priežiūros priemones, reguliariai valyti sieneles ir siurbti baseino dugną, naudoti ir prižiūrėti filtrą, palaikyti tinkamą separatoriaus (skimerio) būklę, kad jame nebūtų nuosėdų, reguliariai tikrinti visą įrangą, kad ji veiktų tinkamai.

Visus produktus greitai ir patogiai galite įsigyti mūsų el. parduotuvėje: https://www.baseinuchemija.com/baseinu-chemija-ocedis

taip pat paskambinę tel. 8 639 33 900 arba el.p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio