Spausdinti šį puslapį

Centralizuota rekuperacija ir mini rekuperatoriai – panašumai ir skirtumai

Centralizuota rekuperacija ir mini rekuperatoriai – panašumai ir skirtumai Centralizuota rekuperacija ir mini rekuperatoriai – panašumai ir skirtumai

LESLAT, Lietuvos, Latvijos ir Estijos UAB

leslat.lt

Renkantis naujos statybos būstą, naujakuriams neretai iškyla klausimas – kuri vėdinimo sistema yra pranašesnė – centralizuota rekuperacinė sistema ar mini rekuperatorius. Vieni statytojai deklaruoja, kad visame name įrengta centralizuota rekuperacinė sistema, kiti, kad kiekviename kambaryje ant išorinės sienos montuojami mini rekuperatoriai.

Tačiau iškyla klausimas – ką reiškia centralizuota rekuperacinė sistema ir kokios jos reguliavimo galimybės? Ar A+ klasės daugiabučiuose galima ir viena, ir kita vėdinimo sistema? UAB „Leslat“ direktorius Vytautas Kriukas palygina centralizuotą rekuperaciją ir mini rekuperatorius.

Lyginant abi vėdinimo sistemas, kiekviena turi savo privalumus ir trūkumus.

Centralizuotai rekuperacinei sistemai būdinga:

  • Pagal reikalavimus tai turėtų būti rekuperatorius su priešsroviniu plokšteliniu šilumokaičiu, šiandien tai efektyviausi rekuperatoriai, jų šilumogrąža siekia ~ 85 proc.
  • Oro paskirstymas visose patalpose.
  • Triukšmo iš išorės eliminavimas.
  • Pastato sandarumo išsaugojimas, ypač vėjuotomis dienomis.

Renkantis centralizuotą sistemą reiktų atkreipti dėmesį, ar:

  • Yra projektiniai oro kiekių matavimai kiekvienam butui.
  • Juntamas triukšmo slėgis, eksploatuojant sistemą.

Rekuperatorių gamintojai deklaruoja, jog mokėjimai už elektrą turėtų remtis tokiu parametru – savitoji įėjimo galia SPI: W/ kub.m per val.

Mini rekuperatoriai

Mini rekuperatoriai pirmiausia paperka savo nepriklausomumu, tačiau, žiūrint į šilumogrąžos efektyvumą, yra papildomų niuansų, paprastai neminimų reklamose. Šie rekuperatoriai šaltuoju metų laiku turėtų dirbti nepertraukiamu režimu, priešingu atveju keraminiai šilumokaičiai dėl savo inertiškumo sunkiai sušils, šilumogrąža bus prasta.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos UAB „Leslat“ įsteigta 1994 metais. Įmonė siūlo rinkai pilną paslaugų spektrą oro kondicionavimo-vėdinimo srityje. Tokia pati veikla sieja bendrovę su partneriais Latvijoje, Estijoje. 1998 m. įmonės specialistams suteikti kvalifikacijos atestatai. 2000 m. UAB „Leslat“ suteikiama teisė atlikti būsto, viešosios paskirties, pramonės statinių vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemų projektavimo ir montavimo darbus ypatingos svarbos statybos objektuose (LR Aplinkos ministerijos Atestatas Nr. 1484).

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio