Spausdinti šį puslapį

Dantų priežiūros svarba jų būklei

Dantų priežiūros svarba jų būklei Dantų priežiūros svarba jų būklei

ANGITIA, UAB, odontologijos klinika. Dantų implantavimas, protezavimas ir visos odontologo (stomatologo) paslaugos

angitia.lt

www.dantu-implantai.info

www.dantu-protezavimas.info

www.dantu-implantavimas.info

„Sugydyti sugedusį dantį ir estetine plomba arba dirbtiniu danties vainikėliu atkurti tobulą danties išvaizdą – dar ne viskas. Svarbu suprasti, ar liko tą gedimą sukėlusios priežastys – pats gyvenimo būdas“, – konstatuoja ilgametę patirtį sukaupęs odontologas Mindaugas Gaučys.

Dantų priežiūra neabejotinai padeda išsaugoti dantis sveikus, jei... jie yra sveiki

„Dantys yra tik sveikatos atspindys“, – konstatuoja odontologas. „Dantų gydymą galima sąlyginai palyginti su ypač sudėtinga kosmetine procedūra. Kaip nesveiko organizmo nesveiką odos išvaizdą galima tam kartui atgaivinti kosmetinėmis priemonėmis, taip ir dantų gydyme – kol yra priežastis, yra ir pasekmė. Deja, sugydyti dantys nesveikame organizme sveikais netaps. Jie tampa sugydytais, ir labai svarbu – kaip sugydytais ir ar ilgam sugydytais“, – pabrėžia daugiau nei 25 metus dantis gydantis ir atkuriantis „Angitia“ implantuojantis odontologas Mindaugas Gaučys ir išvardija pagrindinius vitaminus bei mikroelementus kaip vieną svarbiausių sveikų dantų išsaugojimo sąlygų.

Vitamino C trūkumas – pagrindinė skorbuto priežastis. Paraudonuoja dantenos, prasideda dantenų uždegimas – gingivitas, kuris gali peraugti į periodontitą, pradeda klibėti ir galiausiai iškrenta dantys. Senais laikais skorbutas būdavo dažna jūreivių, keliautojų ir kitų žmonių, neturėjusių visavertės mitybos žinių arba galimybių tinkamai maitintis, problema.

Gausūs C vitamino šaltiniai yra kiti citrusiniai vaisiai, juodieji serbentai, švieži ir ypač rauginti kopūstai, ankštiniai pipirai, špinatai, brokoliai, žiediniai kopūstai ir net bulvės.

Vitamino D trūkumas, arba D hipovitaminozė. Vitaminas D padeda ne tik apsaugoti dantis nuo dantų ėduonies, bet ir organizmui įsisavinti dantims būtiną kalcį. Pagrindinis vitamino D šaltinis yra saulės šviesa, o iš maisto produktų – žuvis (lašiša, silkė, skumbrė), kiaušinio trynys, žuvų taukai. Trūkstant organizmui D vitamino, ypač žiemos metu, žuvų taukus rekomenduojama naudoti pasitarus su gydytoju arba vaistininku, nes per didelis jų kiekis gali pakenkti labiau, nei trūkumas.

Kalcio trūkumas. Kalcis yra būtinas dantims, dantų emaliui, žandikaulio ir kitų kaulų formavimuisi bei augimui. Šio mikroelemento trūkumas gali sukelti osteoporozę – kaulų trapumą. Puikus kalcio šaltinis yra pieno produktai, sardinės, lašišos, žiediniai kopūstai, dauguma žalių lapinių daržovių, pupos.

Magnio trūkumas sukelia panašias problemas, kaip ir kalcio trūkumas. Magnis yra labai reikalingas dantų emaliui, patiems dantims, žandikauliui ir, aišku, likusiems kaulams, nekalbant apie gausybės kitų ligų prevenciją.

Vitamino A trūkumas. Trūkstant šio vitamino, pradeda džiūti burna. Burnos sausumas dažnai paskatina dantų ligas. Tai viena priežasčių, dėl kurių miegoti išsižiojus yra žalinga dantims, todėl būtina šalinti priežastis (ligas), kurios tai sąlygoja.

Apie fluoro ar jo anijono – fluorido svarbą dantims tikriausiai irgi yra girdėję visi. Fluoridas dažnai naudojamas kaip dantų pastų sudėtinė dalis, rekomenduojamas odontologų. Jis mineralizuoja ir stiprina dantis, padeda išvengti dantų ėduonies, yra reikalingas normaliam žandikaulio ir kitų kaulų vystymuisi. Tačiau pernelyg gausus fluorido perteklius yra žalingas, kaip ir jo trūkumas, nes trukdo kalcio ir magnio apykaitai.

Jodas padeda vystytis dantims, todėl ypač reikalingas augančiam vaiko bei paauglio organizmui.

Visavertė mityba suprantama ne tik „išgrynintų“ vitaminų būtinos dienos normos, bet ir subalansuotas baltymų, riebalų bei angliavandenių kiekis maiste. O tinkamas gyvenimo būdas – teisingas darbo ir poilsio režimas, nepiktnaudžiavimas alkoholiu ir nikotinu, padės ne tik išlaikyti dantis sveikus, bet ir ženkliai pagerins sveikatos būklę.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio