Spausdinti šį puslapį

Vitaminas D – 5 įdomūs faktai

Vitaminas D – 5 įdomūs faktai Vitaminas D – 5 įdomūs faktai

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Vitaminas D yra būtinas daugybei funkcijų, pradedant padėti kaulams įsisavinti kalcį ir gerinti nuotaiką niūriais žiemos mėnesiais. Tačiau naujausi duomenys rodo, kad pvz. Jungtinės Karalystės 13 proc. moterų ir 9 proc. vyrų turi žemą vitamino D kiekį. Kadangi šiuo metu mes daugiau laiko praleidžiame namuose, vitamino D dienos dozė dabar yra itin svarbi, kad padėtų jums ir jūsų šeimai išlikti sveikiems.

90 procentų vitamino D gauname iš saulės spindulių, tačiau net jei žiemos mėnesiais būsite lauke, saulė nėra pakankamai stipri, kad mūsų organizmas galėtų pagaminti šį gyvybiškai svarbų vitaminą. Nors šio vitamino galite rasti tokiuose maisto produktuose kaip riebi žuvis, pienas ir kiaušiniai, kai kurie ekspertai sako, kad vitamino D turėtume vartoti papildomai, kad padidintume jo kiekį organizme.

1. Jis padeda sukurti stiprius kaulus

Mūsų kūnui reikalingas vitaminas D, kad tinkamai išgautų kalcį iš valgomo maisto. Vitamino D trūkumas reiškia, kad negalime absorbuoti pakankamai kalcio.

Laikui bėgant tai gali prisidėti prie osteomaliacijos – būklės, kai kaulai tampa silpni ir labiau linkę lūžti. Tačiau padidinus vitamino D kiekį, remineralizuojamos kaulų struktūros, jos tampa stipresnės.

Tai taip pat galėtų padėti išvengti osteoporozės. Kol osteomaliaciją sukelia blogą kaulų struktūros statymą, o osteoporozė – kaulų lūžimą. Kai kuriuose tyrimuose nustatyta, kad vitaminas D taip pat gali sulėtinti kaulų nykimą, apsaugoti nuo osteoporozės ir išlaikyti juos stipresnius ilgiau.

2. Jis gali apsaugoti nuo dantenų ligų

Suomių mokslininkai neseniai atrado, kad žemas vitamino D kiekis yra susijęs su periodontitu arba dantenų liga. Jų tyrimas parodė, kad sergančiųjų lėtinėmis dantenų ligomis vitamino D kiekis kraujyje taip pat buvo labai žemas.

Kitas tyrimas Norvegijoje taip pat nustatė ryšį tarp dantų praradimo ir saulės spindulių poveikio – tik 11 proc. šalies pietuose gyvenančių žmonių dantis prarado, palyginti su 65 proc. gyvenančiais šiaurinėje dalyje.

3. Jis gali padėti išlaikyti jūsų raumenis tvirtus

Raumenų silpnumas gali būti dar vienas žemo vitamino D lygio šalutinis poveikis, ypač vyresnio amžiaus žmonėms.

Daugybė tyrimų parodė, kad šio vitamino papildų vartojimas žymiai pagerina raumenų veiklą, o tai sumažina traumų, patirtų kritus, skaičių. Vieno konkretaus tyrimo metu senelių globos namų gyventojai, gavę šio vitamino ir kalcio papildų, patyrė 72 procentais mažiau kritimų nei vartoję placebą.

4. Jis gali padėti pagerinti širdies darbą

Daugiau nei 70 procentų iš beveik 1500 pacientų, kuriems buvo tiriamas arterijų susiaurėjimas, turėjo vitamino D trūkumą, o koronarinių arterijų liga pasitaikė 32 procentais dažniau tiems pacientams, kurių vitamino D koncentracija buvo mažiausia.

5. Jis gali sustiprinti smegenų veiklą

Šis gyvybiškai svarbus vitaminas gali būti naudingas tiek protui, tiek kūnui; duomenys rodo, kad yra ryšys tarp mažo vitamino D kiekio ir demencijos.

Ar galite perdozuoti vitaminą D?

Vitamino D yra kai kuriuose maisto produktuose, tačiau tai nėra pagrindinis vitamino D šaltinis. Žmonės daugiausiai reikalingo vitamino D gauna iš saulės.

Saulė veikia chemines medžiagas po oda ir padeda jas paversti vitaminais D.

SPF dėvėjimas, kuris yra labai rekomenduojamas odai apsaugoti nuo kenksmingų saulės spindulių, taip pat gali paveikti mūsų organizmo gebėjimą absorbuoti vitaminą D.

Taip pat plačiai pranešta, kad žmonėms, turintiems natūraliai tamsią odą, gali prireikti daugiau laiko, kad padidintų vitamino D kiekį. Pagrindinė to priežastis yra ta, kad tamsios odos pigmentas (melaninas) nesugeria tiek UV spindulių.

Vitamino D turintys maisto produktai

Vitamino D yra nedideliame maisto pasirinkime. Šie maisto šaltiniai apima:

  • Riebios žuvys, tokios kaip skumbrė, silkė, lašiša, sardines.
  • Kepenys.
  • Kiaušinių tryniai.
  • Raudona mėsa.
  • Sustiprintas maistas, pavyzdžiui, riebalų užtepėlės ir pusryčių dribsniai.
  • Maisto papildai – nors jie griežtai nėra maistas, jie vartojami ir gali būti naudojami siekiant padėti padidinti vitamino D kiekį, ypač nuo spalio iki kovo, kai daugiau laiko praleidžiame uždarose patalpose, mažiau natūralios saulės šviesos ir saulės spinduliai nėra tokia pat stiprūs kaip vasarą.

Kiek mums reikia vitamino D?

Remiantis naujausiomis rekomendacijomis, suaugusiesiems ir vyresniems nei vienerių metų vaikams reikia 10 mcg (mikrogramų) vitamino D per dieną.

Šios rekomendacijos taikomos visiems, įskaitant žmones, kuriems gresia vitamino D trūkumas, ir moterims, kurios yra nėščios ar maitinančios krūtimi.

Kūdikiams iki vienerių metų reikia 8,5 – 10 mikrogramų vitamino D per dieną.

Vitamino D kiekio skaičiavimas

Štai keletas su maistu ir su maistu nesusijusių būdų, kaip padidinti vitamino D kiekį:

Pasivaikščiokite saulės šviesoje – čia verta atkreipti dėmesį į tai, kad žmonėms su tamsesne oda (kaip minėta pirmiau) vitamino D gamybai reikia praleisti ilgiau saulėje nei žmonėms su šviesesne oda. Jei esate vyresnis, jūsų oda taip pat gali būti mažiau efektyvi gaminant vitaminą D.

Padidinkite riebios žuvies kiekį – riebi žuvis ir jūros gėrybės yra vieni iš gausiausių natūralių vitamino D šaltinių. 100 g lašišos konservų porcija gali suteikti iki 386 TV vitamino D, tai yra maždaug pusė rekomenduojamos paros normos.

Valgykite grybus – kaip ir žmonės, grybai gali patys gaminti vitaminą D, patekę į UV spindulius. Žmonės gamina vitamino D formą, vadinamą D3 arba cholekalciferolį, o grybai – D2 arba ergokalciferolį.

Valgykite kiaušinių trynius – ne visuose tryniuose yra vienodas vitamino D kiekis. Tačiau apskritai atlikus tyrimus nustatyta, kad fermose auginamų ar laisvai laikomų viščiukų kiaušiniai suteikia keturis kartus daugiau – arba iki 20% RDA. Įdomu tai, kad tai priklauso nuo to, kiek laiko višta praleido lauke saulėje.

Naudokite UV lempą – UV lempos imituoja saulės poveikį ir gali būti ypač naudingos, jei saulės spinduliai yra riboti dėl gyvenimo ribotose saulės vietose arba dėl to, kad praleidžiate nemažai laiko patalpose.

Vartokite vitamino D papildus – papildai skiriasi dozėmis, o papildų forma vartojama ir kiekis priklausys nuo jūsų natūralaus vitamino D kiekio.

Kas atsitiks, jei jūsų organizme yra per daug vitamino D?

Gali išsivystyti, vadinamas vitamino D toksiškumu arba D hipervitaminoze. Tai reta būklė, tačiau potencialiai rimta, jei jūsų organizme yra per daug vitamino D.

Jei vartojate daugiau nei 100 mikrogramų vitamino D per dieną, tai gali būti kenksminga ir gali sukelti vitamino D toksiškumą. Būklę paprastai sukelia per daug vitamino D papildų vartojimas, o ne dieta ar saulės poveikis. Taip yra todėl, kad organizmas sugeba reguliuoti vitamino D kiekį, kurį jis gauna veikdamas saulę. Tuo tarpu maisto produktuose, net ir sustiprintuose maisto produktuose, nėra vitamino D masės.

Dėl vitamino D toksiškumo kraujyje gali kauptis kalcis (hiperkalcemija), kuris gali sukelti pykinimą ir vėmimą, silpnumą ir dažną šlapinimąsi. Kai kuriais atvejais vitamino D toksiškumas taip pat gali sukelti kaulų skausmą ir inkstų sutrikimus, pavyzdžiui, kalcio akmenų susidarymą.

Didesnės vitamino D dozės, kurios yra didesnės už RDA, kartais rekomenduojamos gydant medicinines problemas, pvz., Vitamino D trūkumą, tačiau jos skiriamos tik prižiūrint gydytojui nustatytą laiką. Per šį laiką, vartojant tokias dideles vitamino D dozes, reikia atidžiai stebėti asmens kraujo parametrus.

Vitamino D suvartojimas viršutiniame lygyje

Norint išvengti toksiškumo, patartina laikytis šių viršutinių suvartojimo lygių:

Amžius Suvartojimas (TV)
0 – 6 mėnesiai  1000
7 – 12 mėnesiai 1500
1 – 3 metai    2500
4 – 8 metai  3000
9 ir daugiau metų 4000

 

 

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio