Spausdinti šį puslapį

Įtempiamos lubos – estetiškas ir originalus sprendimas, paslepiantis trūkumus interjere

Įtempiamos lubos – estetiškas ir originalus sprendimas, paslepiantis trūkumus interjere Įtempiamos lubos – estetiškas ir originalus sprendimas, paslepiantis trūkumus interjere

Įtempiamos lubos yra puikus sprendimas, kuomet reikia paslėpti lubų įtrūkius, kitus defektus ar komunikacijas. Įtempiamos lubos yra tobulas pasirinkimas norint atnaujinti patalpų lubas nesukeliant itin daug dulkių ar yra reikalingos drėgmės nebijančios lubos vonios kambaryje. Be to, tai puikus būdas, norint įrengti originalų apšvietimą ir turėti estetiškai ir originaliai atrodančias lubas.

Įtempiamos lubos

Įtempiamos lubos puikus būdas paslėpti interjero trūkumus

  • Kuomet yra sudėtinga išlyginti lubų perdangą, reikia paslėpti lubų defektus ir nelygumus.
  • Įšvedžioti laidus ar vamzdyną.
  • Kuomet remonto metu patalpa neatlaisvinta ir nėra galimybės imtis daug dulkių keliančių ar sudėtingų gipskartonio montavimo darbų.
  • Kuomet nesinori išmontuoti esamų lubų.

Įtempiamos lubos vertinamos dėl savo praktiškumo ir puikaus vaizdo. Jų medžiaga gali būti blizgi, matinė, ant jų galima perkelti  patikusį piešinį ar imituoti odos, metalo, stiklo faktūrą, po peršviečiama medžiaga sumontuoti šviestuvus.

Be to, įtempiamos lubos gali įtakoti įvairius vizualinius sprendimus: pvz.: blizgančios lubos patalpą paaukština, įtempiamose lubose LED juostų pagalba galima sumontuoti šviečiančių geometrinių linijų raštą, ant lubų perkelti foto vaizdus. Plati lubų spalvų paletė ir formų įvairovė leidžia jas derinti įvairiausiuose interjeruose.

Plačios įtempiamų lubų dizaino galimybės leidžia interjero dizaineriams, architektams įrengianti įspūdingus ne tik gyvenamų patalpų, bet ir kavinių, barų, biurų interjerus.

Butų daugiabučiuose ir senamiesčiuose savininkai įsirengdami įtempiamas lubas, galima sakyti, apsidraudžia nuo užliejimo iš viršutinių aukštų. 1 kv. metras įtempiamų lubų gali atlaikyti iki 100 litrų vandens svorį. Beveik 10 metų  įtempiamas lubas Šiauliuose ir visoje Lietuvoje montuojančios UAB „Ertesa“ meistrams ne sykį yra tekę važiuoti pas klientus, kurių būstas buvo užlietas. Tokiu atveju kambaryje meistrai atlaisvinę lubas nupila vandenį, jas nusausina  ir  vėl sumontuoja. Nelieka jokios žymės. Dėl atsparumo drėgmei įtempiamos lubos yra nepakeičiamos vonios kambaryje, kuriame dažnai kito tipo lubos nuo drėgmės tampa dėmėtos. Taigi, įtempiamos lubos leidžia išvengti didelių nuostolių, remonto ar dėmėtų lubų.

Įtempiamos lubos

Įtempiamų lubų medžiagos

Įtempiamos lubos – tai labai plona ir tvirta polivinilchlorido plėvelė arba austinė medžiaga, kuri ištempiama ant kambario perimetru sumontuoto rėmo, pritvirtinto prie sienų ar lubų. Rėmas suformuojamas iš profilių, šie gali būti plastikiniai, aliuminio arba kompozitinių medžiagų pluošto. Ilgaamžiškiausi yra aliuminio profiliai.

Įtempiamų lubų medžiagos iš esmės yra dvi: tai įvairios išvaizdos PVC plėvelės ir austinė poliesterio medžiaga dengta poliuretanu. Svarbi yra medžiagos sudėtis, storis ir kokybė – kokybiška įtempiamų lubų medžiaga eksploatuojant neturi prarasti tamprumo, negali nutįsti ir keisti spalvos, net tik ką sumontuota neturi skleisti jokio kvapo.

Plėvelės kokybė, teisingai sumontuoti profiliai, teisingas armuojančių žiedų šviestuvams sumontavimas, siūlės aplink vamzdžius, karnizų užuolaidoms įmontavimas, lubų plokštumos lygumas yra pagrindiniai kokybiškų įtempiamų lubų požymiai.

Įtempiamų lubų pavršius gali būti matinis (galimos įvairios spalvos), blizgus (turi atspindžio efektą), satininis (tai tarpinis variantas tarp matinių ir blizgių), besiūlis. Didžiausias plėvelės plotis yra 5,5 m, ilgis – 100 m, vadinasi, galimos besiūlių lubų plotas yra 550 kv.m ploto. Lubos gali būti nelaidžios šviesai arba pusiau skaidrios, su integruotu apšvietimu, 3D foto atspaudais ar spalvotos. Lubų forma nebūtinai plokščia – jos gali būti dviejų ar net trijų lygių, įvairių tekstūrų ir pan.

„Svarbiausia, kad lubos būtų sumontuotos kokybiškai, tik tuomet atsiskleidžia jų grožis. Mes naudojame Europos gamintojų plėveles ir medžiagas, mokomės seminaruose. Teko matyti įtempiamas lubas, kurias pavadinčiau ne įtempiamomis, bet  banguotomis“, – teigia įtempiamų lubų montavimo įmonės „Ertesa“ vadovas Vygantas Gasparaitis, pasakodamas apie šių lubų pritaikymą, medžiagas bei montavimą.“ UAB „Ertesa“ specializuojasi lubų montavime ir turi nuolatinių meistrų kolektyvą, „Taip užtikriname kokybę“.  – teigia UAB „Ertesa“ direktorius ir skaičiuoja, šiai dienai įmonė yra sumontavusi daugiau nei 200 tūkst. kv.m įtempiamų lubų.

Įtempiamos lubos

Įtempiamų lubų montavimas

UAB „Ertesa“ meistrai įtempiamas lubas montuoja tokiu principu: ant perimetru pritvirtintų profilių rėmo tempiama plėvelė, tuo metu patalpa turi būti prišildyta iki 50–60 laipsnių C. Karštame ore  plėvelė tampa plastiška ir gerai tempiasi. Plėvelė tvirtinama specialiais profiliniais elementais, vadinamaisiais harpūnais, kurie ją tampriai įspraudžia į profilio vidų. Vėstant patalpos oro temperatūrai  plėvelė traukiasi ir įsitempusi sudaro itin lygų lubų paviršių.

Lubų montavimui svarbu profesionalūs įrankiai – reikalingi lazeriniai matavimo prietaisai, mobilūs oro šildytuvai. Patyrę meistrai įtempiamas lubas sumontuoja per kelias valandas, jei plotas didelis – per vieną, dvi dienas.

Įtempiamose lubose populiaru montuoti LED šviestuvų juostas, iš kurių galima sukurti įvairias geometrines figūras.  Montuojant šviestuvus ar darant kitas angas ant tikrųjų lubų montuojami laikikliai, platforma ir armuojantis žiedas. Apšvietimo intensyvumą įtempiamose lubose galima reguliuoti keičiant šviesos šaltinio atstumą nuo plėvės: labiau išskaidyta šviesa bus sumontavus šviestuvą aukščiau, sutelkta – prie pat plėvelės.

Įtempiamų lubų plėvelė yra antistatinė, nesielektrina ir netraukia dulkių, taip pat kai kurių gamintojų plėvelės yra antipelėsinės, saugančios nuo plelėsių, jei jų buvo ant tikrųjų lubų. Beje, UAB „Ertesa“ vadovas sako, kad labai dažnai, jei tikrosios lubos nesandarios ir yra galimybė pelėsiui atsirasti,  pataria užsakovams montuoti vėdinimo groteles, kad vyktų intensyvus vėdinimas ir neįsimestų pelėsis. Taip išsprendžiamos vėdinimo ir pelėsių bei apdailos problemos.

Jei per ilgus eksploatacijos metus ant įtempiamų lubų dulkių kažkiek nusėda, jos lengvai nusivalo muiluotame vandenyje sudrėkintu skudurėliu. Jeigu po lubomis montuojami šviestuvai, tai yra, jos peršviečiamos, kad neatsirastų nuo perdangos nukritusių šiukšlių, prieš montavimą perdanga (tikrosios lubos) turi būti labai gerai nuvalyta. O kad po įtempiamomis lubomis nesikauptų dulkės, siūlės turi būti užsandarintos šoniniais dangteliais.

Įtempiamos lubos

Įtempiamų lubų kaina ir garantija

Įtempiamų lubų medžiagas ir montavimą iki smulkmenų išstudijavęs UAB „Ertesa“ vadovas apgailestauja, kad rinkoje vis pasirodo skelbimų, siūlančių labai pigiai įrengti įtempiamas lubas.

„Profesionalai gerai žino, kiek kainuoja kvadratinis metras kokybiškos plėvelės. Atsiranda siūlančių medžiagas ir įrengimą pigiau, nei kainuoja plėvelė. Tai daug pasako apie apie medžiagos ir darbo kokybę. Mano nuomone, įrengiant butą ar biuro patalpas, kuriose praleidžiate pusę paros, neverta rizikuoti su pigiomis, galbūt net kenksmingų ftalatų turinčiomis  medžiagomis. Taip sakau dėl to, kad rinkoje pasitaiko falsifikatų. Taip pat ir „meistrų“ , pažiūrėjusių Yotube filmukų. Deja, kaina tapo esminiu kriterijumi, nes yra aiški ir suvokiama iškart, o žala sveikatai - tik po kurio laiko. Tačiau svarbu, kad žinotume, ką iš tikrųjų turime virš savo galvų“ , – sako specialistas.

Kokybiškos ir patikimų gamintojų lubų plėvelės būna pažymėtos prekiniu ženklu, montuotojai turi sertifikatus. Verta paprašyti į darbų atlikimo sutartį įrašyti plėvelės ar audinio gamintoją, spalvos kodą, garantinį terminą. Medžiagų gamintojai paprastai taiko 10-ies metų garantinį laikotarpį. „Ertesa“ montuotojai telefonu pakonsultuoja ir atsako į iškilusius klausimus nemokamai.

Įtempiamos lubos

Įtempiamų lubų privalumai

  • Įtempiamos lubos greitai ir radikaliai pakeičia patalpos ar buto vaizdą, vizualiai padidina erdvę.
  • Įtempiamos lubos suteikia būstui išskirtinumo ir prabangos įspūdį.
  • Įtempiamos lubos yra tvarkingai ir švariai įrengimos: nėra šlapių darbų, dulkių kiekis minimalus. Galima įrengti naudojamoje patalpoje, apgyvendintame kambaryje.
  • Patikimų gamintojų įtempiamų lubų medžiagos neturi jokio kvapo ir nepalaiko degimo.
  • Įtempiamos lubos sumažina šilumos nuostolius ir pagerina garso izoliaciją.
  • Įtempiamos lubos lengvai valomos muiluotu vandeniu arba langų valikliais.

Parengta pagal asa.lt. Įtempiamos lubos yra problemų sprendimas plius originalumas

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio