Spausdinti šį puslapį

Birštono apžvalgos bokštas – iki šiol aukščiausias ne tik tarp JPI Architektai projektų, bet ir Lietuvoje

Birštono apžvalgos bokštas – iki šiol aukščiausias ne tik tarp JPI Architektai projektų, bet ir Lietuvoje Birštono apžvalgos bokštas – iki šiol aukščiausias ne tik tarp JPI Architektai projektų, bet ir Lietuvoje

JPI Architektai

www.jpiarchitektai.lt

Birštono apžvalgos bokštas, atidarytas 2019 m. iki šiol tituluojamas aukščiausiu apžvalgos bokštu Lietuvoje. Bokšto, iškilusio ant kalvos Birštone idėja kilo architektams panevėžiečiui Donatui Malinauskui ir kauniečiui „JPI architektai“ architektui Vytautui Putnai.

Birštono apžvalgos bokštas

Apžvalgos bokštas suprojektuotas aukščiausioje vietoje Nemuno Kilpos regioniniame parke, pietinėje sklypo dalyje. Bokšto apžvalgos aikštelė – 45 m aukštyje, viso bokšto aukštis – 55 m, todėl iš jo atsiveria nuostabūs vaizdai virš viso regioninio parko. Norint užkopti reikia įveikti 300 laiptelių. Bokšto statybos truko kiek mažiau nei vienerius metus.

Bokšto konstrukcijos pasirinkimą, architektus įpareigojo vieta, kurioje pastatytas bokštas. Škėvonių gūbrys – mažai urbanizuota teritorija, 92 m virš jūros lygio. Čia, už 240 metrų teka Nemunas, pietrytinėje dalyje atviras laukas, šalia miškas, matosi Birštono panorama. Žiūrint į bokštą iš toli geriausiai matosi visa jo unikali konstrukcija. Bokšto vieta buvo parinkta dar 1997 metais, kai Lietuvos Respublikos Vyriausybė patvirtino Nemuno kilpų regioninio parko planavimo schemą.

Birštono apžvalgos bokštas

Šio įspūdingo projekto esmė jo architektams buvo žvilgsnis į Lietuvos istoriją iš šiandienos perspektyvos. Todėl pats bokštas primena ir varpinę, ir pilies kuorą, ir stogastulpį. Bokšto sienos sukonstruotos iš sukryžiuotų metalinių plokščių ir maumedžio tašų. Vienu kampu žiūrint bokštas neperšviečiamas, o kitu – permatomas. Bokšto apžvalgos aikštelė sumontuota iš skaidrių konstrukcijų grūdinto stiklo berėmiai turėklai, kurie – labai tvirti ir saugūs. Apžvalgos bokštas turi paslaptį – bokšto sienos „apvilktos“ maumedžio plokštėmis su trikampio formos langeliais, kurios suteikia koplytstulpio įvaizdį, o kartu simbolizuoja žvaigždynus dangaus skliaute. Be to, čia yra įkomponuoti baltiški ženklai, kuriuos reikia surasti.

Maumedžio tašai laikui bėgant keičia savo spalvą – maumedžio tašų ažūras veikiamas saulės spindulių ne tik tampa atsparesnis mikroorganizmų ir atmosferos poveikiui, bet ir pasidengia sendinto medžio spalvų gamomis nuo pilkos iki saulės nudegintos rudos spalvos. Apžvalgos bokšto laiptai sukonstruoti – patogiai, pakopų aukštis suderintas taip, kad ir sunkiai vaikštantiems bus nesudėtinga pasiekti viršutinės bokšto apžvalgos aikštelės.

Kylant į bokštą, įrengtos šešios atokvėpio vietos, kadangi įveikti tokį aukštį be poilsio sunkoka. Priešais bokštą įrengta atokvėpio aikštelė ir stendas, kuriame galima susipažinti su Nemuno kilpų regioninio parko kraštovaizdžiu.

Birštono apžvalgos bokštas

Taigi, šio įspūdingo projekto rezultatas – keturkampis lygiasienis bokštas su ažūriniu stogeliu, kuris šiuolaikinėmis estetinėmis priemonėmis tęsia lietuvių gynybinės architektūros tradiciją, primena senųjų medinių Nemuno pilių sargybinių bokštų formą, o kartu siejasi su vėlyvesne bažnyčių varpinių architektūra. Ant Škėvonių kalnagūbrio aukščiausiojo taško iškylanti architektūrinė vertikalė savo siluetu yra artima mene paplitusiems koplytstulpio bei Pasaulio stulpo, Pasaulio medžio įvaizdžiams. Projektuojamo bokšto architektūros simbolizmą papildo angų sienose tektonika. Žvelgiant iš lauko – tai tamsios trikampės gelmės, o iš vidaus – šviesos šaltinis ir langai į kraštovaizdžio panoramą, kurie savo forma glaudžiai siejasi su paprotine medžio drožyba, ornamentais sutinkamais verpstėse, kituose dailės kūriniuose, vaizduojančiais tautos pasaulėžiūrą perteikiančius svarbius simbolius.

Birštono apžvalgos bokšto architektai: Donatas Malinauskas; ir „JPI architektai“ architektai Vytautas Putna ir Lilija Putnienė.

Konstruktoriai – Mindaugas Kasiulevičius; darbo projekto – Renatas Sinkevičius.

Realizacijos metai – 2019.

Projekto data – 2014.

Inžinerinė dalis – UAB „Prosfera“.

„JPI architektai“ susibūrė 2002 metais. Nuo to laiko bendrovė atlieka įvairius gyvenamosios paskirties projektus: vienbučių, dvibučių ir daugiabučių pastatų, ūkininkų sodybų pastatus bei kompleksus, taip pat visų visuomeninės paskirties projektus: prekybos, administracinės, sporto bei rekreacinės paskirties. „JPI architektai“ siūlo pilną projekto sudėtį nuo projektinių pasiūlymų iki techninių – darbo projektų. Architektai bendradarbiauja su visais projektui įgyvendinti reikalingais papildomų technologinių dalių specialistais.

„JPI architektai“ rengia projektinius pasiūlymus: pastatų ar teritorijų planus, vizualizacijas, nustato objektų kainas, konsultuoja klientus. Projektai derinami visoje Lietuvoje.

Parengta pagal: Jūsų panevėžys. jp.lt. Birštono apžvalgos bokštą projektavęs architektas papasakojo, kokią mįslę šis statinys slepia. Raimonda Mikučionytė.; Birštono turizmo informacijos centras. visitbirstonas.lt. Lankytinos vietos. Birštono apžvalgos bokštas.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio