Spausdinti šį puslapį

Basmati ryžiai – ypatinga ir viena populiariausių ilgagrūdžių ryžių rūšių

Basmati ryžiai – ypatinga ir viena populiariausių ilgagrūdžių ryžių rūšių Basmati ryžiai – ypatinga ir viena populiariausių ilgagrūdžių ryžių rūšių

ryziaiprieskoniai.lt STAR RICE (Staroil, UAB)

ryziaiprieskoniai.lt

www.facebook.com/ryziai

Ryžiai – viena seniausių grūdinių kultūrų, išsiskirianti unikaliomis maistinėmis savybėmis.

Kinijoje ryžiai buvo valgomi dar 2500 m. pr. Kr., o Europoje atsirado apie 300 m. pr. Kr. Ryžiai kildinami ne tik iš Kinijos, bet taip pat ir iš Indijos.Ryžiai – miglinių augalų genčiai priklausanti kultūra. Tai vienintelis kultūrinis augalas, auginamas vandeniu užlietame lauke, jų derlius gali būti nuimamas net tris kartus per metus. Daugelyje Azijos šalių ryžiai nuo seno laikomi svarbiausiu maistiniu augalu.

Basmati ryžiai

Kodėl naudinga valgyti ryžius?

Ryžiuose gausu baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų (kalio, fosforo, cinko, geležies, magnio, kalcio), ląstelienos, vitaminų. Jie pasižymi ypatinga B grupės vitaminų gausa, daugiausia – tiamino (B1), riboflavino (B2), taip pat niacino (B3 arba PP) ir piridoksino (B6). Tiaminas dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose, gerina kraujo cirkuliaciją. Kai trūksta riboflavino, pablogėja regėjimas. Niacino deficitas neretai tampa alkoholizmo priežastimi, gali paskatinti pelagros išsivystymą. Piridoksinas padeda organizmui įsisavinti naudingąsias riebalų rūgštis. Ląsteliena yra labai reikalinga sveikai virškinimo sistemai, skaidulos stabdo vėžinių ląstelių vystymąsi, padeda iš organizmo šalinti skysčius ir šlakus, taip pat jose gausu vitaminų: C, E, A, fenolio rūgšties. Pagal struktūrą ryžiuose esantys angliavandeniai yra priskiriami sudėtiniams, t.y., tokiems, kurie žmogaus organizmą energija aprūpina ilgesnį laiką.

Dar viena unikali ryžių savybė – tai, kad patekę į žmogaus organizmą jie prisijungia kenksmingas medžiagas, į kūną patenkančias su maistu, ir padeda greitai ir efektyviai jas pašalinti. Dėl tokių absorbuojamųjų savybių ryžiai laikomi vienu pagrindinių organizmo valymui naudojamų maisto produktų.

Ryžiai puikiai atkuria apetitą po ilgo badavimo, padeda greičiau atsigauti po patirtų ligų, normalizuoja miegą, skatina laktaciją krūtimi maitinančioms mamos, šalina blogą burnos kvapą. Pačiuose ryžiuose visiškai nėra druskos, bet tai – dar ne viskas: ryžiai padeda šalinti iš organizmo druskų sankaupas, todėl ypač rekomenduojami žmonėms, sergantiems širdies, kraujagyslių ir inkstų ligomis. Ryžius taip pat naudinga valgyti apsinuodijus maistu, karščiuojant.

Ryžių naudingųjų medžiagų kiekiai ir sudėtinės dalys skiriasi priklausomai nuo rūšies.

Basmati ryžiai

Basmati ryžiai – ypatinga ilgagrūdžių ryžių rūšis

Basmati ryžiai yra viena populiariausių ilgagrūdžių ryžių rūšių. Basmati ryžių pavadinimas, išvertus iš indų kalbos, reiškia kvapų karalienė, kvapų perlas. Toks pavadinimas kildinimas dėl ypatingo šios rūšies ryžių riešutų aromato. Basmati ryžiai dominuoja Indijos, Vidurio Rytų ir Persų virtuvėse ir vartojama kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Šie ryžiai auginami Himalajų papėdėje, Indijos šiaurėje ir Pakistano pasienio rajonuose.

Basmati rūšies ryžiai labai išvaizdūs – verdami jie ne pastorėja, o pailgėja, yra birūs, aromatingi ir puikaus riešutų poskonio. Ryžiai dažnai gardinami ciberžole arba šafranu, kad įgytų nuostabų auksinį atspalvį ir dar malonesnį skonį.

Basmati ryžiai

Kaip išvirti skanius ryžius?

  • Pasverkite norimą kiekį Basmati ryžių.
  • Nuplaukite juos kelis kartus tekančiu vandeniu, kad nusiplautų dalis krakmolo. Nuplauti ryžiai bus itin birūs ir turės mažiau kalorijų. Nusausinkite ryžius.
  • Į puodą įpilkite dvigubai daugiau nei ryžių vandens. Įberkite ryžius ir išmaišykite. Ryžių ir vandens santykis 1:2. Vanduo turi būti šaltas.
  • Įberkite druskos pagal skonį.
  • Užvirkite puodą su ryžiais. Ugnis neturėtų būti stipri.
  • Kuomet ryžiai užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir sandariai uždengtame puode virkite 8 minutes.
  • Po 8 minučių virimo užgesinkite ugnį. Neatidengę dangčio, palaukite 8 – 10 minučių.

Štai ir viskas. Ryžiai išvirę, bet nepervirę, sugėrę visą vandenį garuoja ant Jūsų stalo. Skanaus!

Internetinės parduotuvės ryziaiprieskoniai.lt asortimente rasite aukščiausios kokybės Basmati ryžius iš Indijos, prieskonius, alyvuogių aliejų ir įvairiausius pagardus skaniausiems Jūsų patiekalams.

Jei esate ryžių mėgėjas, tiesiog PRIVALOTE paragauti „Star Rice“ ryžių tiesiai iš Indijos!!!

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio