Spausdinti šį puslapį

Betono armavimas su polipropileno fibra – be žalos aplinkai

Betono armavimas su polipropileno fibra – be žalos aplinkai Betono armavimas su polipropileno fibra – be žalos aplinkai

Betonas ir plienas plačiausiai statybų sektoriuje naudojamos medžiagos, tiesa, jos imliausios energijai, o tai prisideda prie CO² išmetimo į atmosferą. Taigi, gamintojai nuolat ieško būdų, kaip sumažinti CO² emisijas. Oficiali Belgijos polipropileno fibros ir plaušo gamintojos „Adfil“ atstovė Baltijos šalių rinkoms „PP Baltic“ tapo pirmąja kregžde – rinkoje sparčiai populiarėja bendrovės sukurta betonui armuoti skirta polipropileno fibra, kuria galima pakeisti šiuo metu plačiai naudojamą plieninę fibrą ir armatūros tinklus.

Sutaupymas akivaizdus

Jungtinėje Karalystėje 2007-aisiais atlikti tiksliniai tyrimai parodė, kad, viena vertus, gaminant 1 t plieno fibrų, išmetama kone devyniskart daugiau CO² nei gaminant tokį pat kiekį polipropileno fibrų. Antra vertus, to paties kiekio polipropilenų fibrų pakanka suarmuoti kone devynis kartus daugiau betono, o, palyginti su armatūros tinklu, šie skirtumai dar akivaizdesni.

Jeigu kubiniam metrui betono reikia 25 kg plieninių fibrų, tai tokiam pat betono kiekiui daugeliu atvejų užtenka 3 kg polipropileno fibrų „DURUS®“. Taigi, su 1 t plieninių fibrų galima suarmuoti 40 kubinių metrų betono, o su 1 t polipropileno fibrų – net 333.

Polipropileno fibra gali būti naudojama įrengiant grindis ar pamatus, gaminant produkciją iš gelžbetonio. Naudojant polipropileno fibrą „DURUS®“, armatūros kiekį, reikalingą įrengiant polinius, plokštuminius ar tiesinius pamatus individualiuose namuose, daugiaaukščiuose pastatuose, įvairiuose sandėliuose ar kituose statiniuose, galima sumažinti kone perpus.

Betono armavimas su polipropileno fibra

Objektai ne tik Lietuvoje

Statybų sektorius imlus naujovėms, visgi modernioms technologijoms prigyti reikia laiko. Kaip pažymi bendrovės „PP Baltic“ vadovas Andrius Karpauskas, inžinieriai ir rangovai vis dar atsargiai vertina polipropileno fibros galimybes didelių apkrovų perėmimui. Visgi Baltijos ir Skandinavijos šalyse įgyvendinti projektai rodo, kad šis sprendimas ne tik realus, bet ir ekonomiškai naudingas.

Vienas naujausių projektų, kuriuose pritaikyta „Adfil“ sukurta betonui armuoti skirta polipropileno fibra, buvo daugiaaukščio pastato statyba Kopenhagoje. Devynių aukštų pastato pamatų ir grindų betonui armuoti buvo panaudota polipropileno fibra „DURUS® EasyFinish“. Įrengiant pamatus, polipropileno fibra pakeitė maždaug 35 proc. tradicinės armatūros, o tai užsakovui sutaupė 22 dienas darbo statybų aikštelėje ir nemažai finansų.

„PP Baltic“ tiekia polipropileno fibrą ir Kauno gelžbetonio gamyklai – didelių parametrų gelžbetoniniams šiukšlių konteineriams gaminti. Prieš trejetą metų Ruklos karinėje bazėje, naudojant polipropileno fibrą, buvo įrengti garažai, skirti sunkiajai, 48 t sveriančiai karinei technikai. Įrengiant automobilių stovėjimo aikšteles Vilniaus oro uoste, Santariškių medicinos centre, naudoti „PP Baltic“ teikiami sprendiniai betonui armuoti. Statant moderniausią Baltijos šalyse Vakarų medienos grupės gamyklą Akmenės LEZ, visos didelių apkrovų aikštelės armuotos polipropileno fibra „DURUS® EasyFinish“ ir plaušu „Crackstop® Ultra“.

„Matematika paprasta. Skaičiai rodo, kad, gaminant polipropileno fibrą, į atmosferą išmetama kur kas mažiau anglies dvideginio. Su 1 t polipropileno fibros galima suarmuoti apie 3,5 tūkst. kv. m, o analogiškam plotui plieninės fibros prireiktų kone 10 t. Jei imsimės šiuolaikiškų sprendimų įrengdami pamatus, kurie imliausi armatūrai, sutaupyta bus dar labiau, o galimybių gauti pastato tvarumą įrodantį sertifikatą – daugiau“, – sako bendrovės „PP Baltic“ vadovas A. Karpauskas.

„PP Baltic“ teikia su betono armavimu susijusius skaičiavimus, kurie yra apdrausti. Taip pat nemokamai konsultuoja inžinierius, projektuotojus, rangovus.

 

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio