Spausdinti šį puslapį

A++ klasės gyvenamasis namas – ne prabanga, o būtinybė

A++ klasės gyvenamasis namas – nebe prabanga, o būtinybė A++ klasės gyvenamasis namas – nebe prabanga, o būtinybė

EKIE Namas, UAB

ekie.lt

Pagal ES žaliąjį kursą, iki 2050 m. Europa sieks tapti klimatui neutraliu regionu, o visi statiniai turės atitikti A++ energinio efektyvumo reikalavimus. Pastatų energinių klasių reikalavimai keičiasi siekiant pagrindinio tikslo – turėti energiją taupančius, efektyvius ir mažiau aplinką teršiančius pastatus. Pastato energinis naudingumas žymi energijos kiekį, reikalingą patenkinti su įprastu pastato naudojimu siejamam energijos poreikiui, įskaitant energiją pastato šildymo, vėsinimo, vėdinimo, karšto vandens ir pastato apšvietimo reikmėms, t. y. energijos kiekis, reikalingas pastatui pagal jo paskirtį eksploatuoti. Nuo 2021-ųjų naujai statomi pastatai pagal ES direktyvas, jau turi atitikti beveik nulinės energijos (A++ klasės) suvartojimo reikalavimus.

A++ klasės gyvenamasis namas

Griežtėjantys energinio efektyvumo reikalavimai privertė pasitempti ne tik daugelį statytojų, bet ir pakeitė pačių užsakovų požiūrį į pastatą, jo architektūros bei funkcionalumo santykį. Tuo neabejoja bendrovė „EKIE Namas“, dar 2016 metais, pastačiusi pirmąjį Lietuvoje gyvenamosios paskirties A++ klasės namą ir sugriovusi iki tol vyravusius stereotipus.

Tuomet vyravo nuomonė, kuri paplitusi ir iki šiol, kad A++ klasės ir pasyvių pastatų statyba yra labai brangi. Tačiau architektai projektuodami neretai nepaiso racionalaus medžiagų panaudojimo, tad statybos gali išbrangti taip, jog B klasės statinys pareikalaus daugiau investicijų už A++ klasės ar pasyvaus namo statybą. „EKIE Namas“ įmonės tikslas, ideologija – pasiekti aukščiausių rezultatų optimaliausiomis sąnaudomis, įrodyti, kad tokie pastatai gali būti ir itin ekonomiškas sprendimas.

Kad tokia statyba gali būti ekonomiška, patvirtino ir pilotinis bendrovės A++ klasės gyvenimasis namas, pastatytas dar 2016 metais. Tuo metu, įmonės skaičiavimu jį atsiėjo pastatyti ne brangiau nei A energinio efektyvumo klasės mūrinį namą. 

Architekto kompetencija, statytojų profesionalumas bei užsakovo įsiklausymas į specialistų rekomendacijas – svarbi sėkmingos namų statybos dalis

Kad namo statyba būtų sėkminga, ekonomiška, atitiktų užsakovo lūkesčius bei reikalavimus, svarbu yra kompleksiškumas ir komandinis darbas. Būtina numatyti viską iki smulkmenų – pradedant medžiagiškumu ir baigiant konstrukciniais sprendimais. Projekto sėkmę didžiąja dalimi lemia jau projektavimo metu išgryninti racionaliausi architektūriniai bei technologiniai sprendimai.

„Kokybiškas statinio projektas – viena svarbiausių sklandaus darbo statybos aikštelėje prielaida. Architektūra turi būti suderinta su energinio naudingumo reikalavimais. Kiekvienas sklypas, situacija – unikalūs, tad ir kiekvienu atveju projektas turėtų būti rengiamas individualiai. Dar statant pirmąjį A++ klasės namą Lietuvoje, daugelis stebėjosi, kuomet įmonės specialistams pavyko pasiekti gerokai aukštesnių, nei tuo metu buvo deklaruojami, standartų. A++ statiniams sandarumo koeficientas turėjo būti ne didesnis kaip 0,60, o „EKIE Namo“ pastatyto A++ gyvenamojo namo pasiekė net 0,36.

A++ klasės gyvenamasis namas

Unikali, užpatentuota „EKIE Namas“ termoizoliacinė struktūra

Kaip vieną svarbiausių aukštus energinius parametrus užtikrinančių elementų „EKIE Namo“ įgyvendinamuose A++ klasės projektuose, reikėtų paminėti unikalią termoizoliacinę struktūrą. Ją bendrovė sukūrė bei užpatentavo 2007 metais ir sėkmingai taiko iki šiol ekonomiškų pastatų statyboje. Dinamiška rinka ir aukščiausių rezultatų ambicijos skatina įmonę nuolatos ieškoti naujų paslaugų, statybos proceso tobulinimo bei sąnaudų optimizavimo rezervų. „EKIE Namas“ stato tiek energiškai efektyvius ekologiškus medinius, tiek ir mūrinius namus.

Iki šiol nemažai žmonių tikisi, kad medinė statyba yra gerokai pigesnė nei mūrinė. Tačiau kalbant apie aukštos energinio efektyvumo klasės pastatus, takoskyra tarp kainų jau nebėra labai ženkli: kuo daugiau „pliusų“, tuo kaina artimesnė mūrinei.

Vis daugiau namus planuojančių statyti žmonių orientuojasi keliais žingsniais į priekį, to siekia ir „EKIE Namas“. Klientų motyvacijos labai skirtingos – nuo ekologiškos ideologijos, išliekamosios vertės iki „todėl, kad galiu sau tai leisti“. Džiugu, kad daug pastangų skirdami ne tik kokybei ir energijos taupymui, bet ir statybos kaštų mažinimui, galime patenkinti išrankiausių užsakovų lūkesčius“, – teigia „EKIE Namo“ direktorius Marius Dzenkauskas.

Pirmasis sertifikuotas A++ gyvenamais namas Lietuvoje, pastatytas UAB „EKIE Namas“

A++ klasės gyvenamasis namas

Architektas: Marius Morkūnas (studija „Kūnas“).

Vieta: Pasvalio rajonas.

Statybos metai: 2016.

Bendras plotas: 129 kv. m.

Konstrukcijos: džiovintos klijuotos medienos karkasas; dirbtuvėse pagaminti skydai sumontuoti statybų aikštelėje ir užsandarinti.

Pamatai: gręžtiniai poliniai su vėdinimo angomis.

Langai ir durys: bendra šilumos perdavimo koeficiento vertė – 0,72 W/m²K.

Energija: rekuperatorius (šilumos grąža 93 proc.), fotovoltinė jėgainė (pagamintos energijos perteklius sandėliuojamas elektros tinkluose), oras–oras (šildymui, vėsinimui), oras–vanduo (karštam vandeniui ruošti).

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio