Spausdinti šį puslapį

Pleistrai – vieni greičiau užgydo žaizdas, kiti – kovoja su infekcija, tačiau kurie iš jų yra verti pinigų?

Pleistrai – vieni greičiau užgydo žaizdas, kiti – kovoja su infekcija, tačiau kurie iš jų yra verti pinigų? Pleistrai – vieni greičiau užgydo žaizdas, kiti – kovoja su infekcija, tačiau kurie iš jų yra verti pinigų?

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Pleistrai yra  pagrindinė pirmos pagalbos dėžutės dalis. Tai greitoji pagalba įsipjovus ar lengvai susižeidus, kurią savo namų vaistinėlėje, greičiausiai, turime visi. Praėjo laikai, kai vienintelis pleistro pasirinkimas buvo audinio juosta – dabar yra daugybė specializuotų pleistrų, kurie teigia esantys „antibakteriniai“ arba „gebantys greičiau išgydyti žaizdą“. Žinoma, dauguma jų kainuoja brangiau, bet ar jie tikrai to verti? Mes paklausėme ekspertų.

Pleistrai

Pleistrai greitesniam žaizdų gyjimui

Pleistruose, kuriuose pateikiami teiginiai apie greitesnį gijimą, paprastai yra hidrokoloidų – drėgmę pritraukiančių medžiagų – sluoksnis, drėkinantis ir užplombuojantis žaizdą, kas lemia, greitesnį žaizdos gyjimą (kai hidrokoloidas liečiasi su odos šiluma, susidaro gelis, kuris ją užplombuoja, sukurdamas drėgną aplinką, kuri, kaip nustatyta, yra optimaliausia žaizdų gijimui). Tai reiškia, kad žaizdos gali užgyti net tris kartus greičiau.

Kasdieniams paviršiniams pjūviams hidrokoloidų tikrai nereikia, nes dauguma sveikų žmonių tiesiog pasveiks su įprasto audinio pleistru. Hidrokoloidiniai pleistrai yra naudingiausi žmonėms su giliais ar dideliais pjūviais arba sutrikusiam gijimui, pavyzdžiui, pacientams, vartojantiems steroidinius vaistus, arba tiems, kurių kraujotaka bloga. Jie gali būti palikti nuo penkių iki septynių dienų ir juos pašalinti yra mažiau skausminga nei įprastus pleistrus.

Įpjautos vietos neužklijuotos su pleistru džiūsta ir labiau linkusios niežėti, o tai gali sukelti randus.

Pleistrai

Pleistrai Pritrintom – puslelėms apsaugoti ir gydyti

Tai storesni nei standartiniai pleistrai, skirti apsaugoti pūsles, skysčių kišenes, atsirandančias odai pažeidus per trintį (pvz., nuo naujų batų), nuo tolesnio pažeidimo. Juose taip pat yra hidrokoloidų, kad pagreitėtų gijimas. Naudojant hidrokoloidus, odos ląstelės aplink lizdinės plokštelės kraštą tris kartus greičiau suformuos naują sluoksnį nei be hidrokoloidų.

Tokie pleistrai ne tik palengvina pūslelę, bet ir gydo ją. Kai nuimsite jį po penkių ar septynių dienų, pamatysite, kad po juo prasidėjo gijimas (neišsprogdinkite pūslelės patys, nes tai yra kūno būdas užkirsti kelią tolesniam odos pažeidimui.) Naudojant hidrokoloidus, odos ląstelės aplink lizdinės plokštelės kraštą tris kartus greičiau suformuos naują sluoksnį nei be hidrokoloidų.

Pleistrai nudegimams

Pleistrai nedideliems nudegimams ar nuplikymams yra padengti yra hidrogeliu – geliu, kuris pritraukia vandenį ir padeda drėkinti, vėsinti ir malšinti skausmą. Tačiau svarbu nepamiršti svarbios, pirmos pagalbos patarimo  – neuždengti nudegimo, o bent dešimt minučių atvėsinti šaltu vandeniu, nes po kontakto šiluma nudegime vis tiek darys žalą. Geriausia tokiu pleistru klijuoti nudegusią vietą, kada ji jau yra atvėsusi, tokiu būdu apsaugosite nuo infekcijos.

Pleistras su mažos žaizdos uždarymu

Šiuos drugelio formos pleistrus galima ištempti per žaizdos kraštus, taip sumažinant tikimybę kad žaizda vėl atsivers. Tokie pleistrai netinka kraujuojančioms, užkrėstoms ar šlapiuojančioms žaizdoms. Šio tipo pleistras gali būti naudingas laikinai laikant nedidelę žaizdą pakeliui į ligoninę, tačiau jis nepakeis medicininės pagalbos. Bet kokią žaizdą, kurią reikia suspausti, turėtų apžiūrėti gydytojas, nes joms gali prireikti siūlių ar klijų.

Pleistrai infekcijos užkirtimui

Pleistrai infekcijos užkirtimui yra impregnuoti sidabru, kuris, kaip nustatyta tyrimuose, turi antibakterinių savybių. Sakoma, kad antibakteriniai pleistrai, kontaktuodami, naikina bakterijas, pažeidžiant jų ląstelių sienas. Ekspertų manymu, sidabras pleistruose nepadidina žaizdų gijimo – jis būtų naudingas tik infekcijos kontrolei. Kol kas nėra tvirtų įrodymų, tačiau remiantis klinikine patirtimi, tvarsčiai su sidabru tinka infekuotoms žaizdoms, ypač žmonėms, sergantiems diabetu ir linkusiems į žaizdų gijimo problemas.

Pleistrai

Pleistrai verukoms – karpoms gydyti

Tokio tipo pleistrai yra sušvelninti, kad apsaugotų veruką – mažą gumbą ant pado, kurį sukelia užkrečiama karpa. Juose yra salicilo rūgšties, kuri suskaido su verukomis susidariusią sustorėjusią odą ir galiausiai padeda sunaikinti virusą. Juose taip pat yra drėkiklių, kurie nuramina odą.

Ekspertų nuomone, „pagrindiniai veruka gydymo pleistrų privalumai yra tie, kad jie suteikia amortizaciją verukai, kuria vaikščioti gali būti skausminga. „Jie taip pat apsaugo nuo virusų galimybių, kuriais gali užsikrėsti per odą. Tačiau kai kuriose salicilo rūgšties koncentracija yra silpna – jos veikimui reikia mažiausiai 26 procentų stiprumo. Vaikiškuose pleistruose koncentracija turėtų būti silpnesnė, maždaug 12 proc. Salicilo rūgštis, išdžiūvusi, sukuria odos barjerą, kuris uždarys veruką, todėl jums gali būti geriau tiesiog tepti veruka gydymui skirtą kremą , 26 proc. stiprumo. Tai gali būti ekonomiškiau, nes veruką pilnai išgydyti užtrunka laiko.

Pleistrai nuospaudoms gydyti

Nuospaudos yra nedideli suspaustos odos plotai ant kojų pirštų, kuriuos dažniausiai sukelia prigludusių batų spaudimas. Pleistruose taip pat yra salicilo rūgšties, padedančios suskaidyti pažeistą odą, ir drėkinamasis gelis. Nuospaudas geriausia gydyti pašalinus jas iš podiatro. Tai gana neskausminga procedūra, kurią galima atlikti skalperio pagalba. Nuospaudų pleistrai beveik visada yra per dideli ir tai gali pakenkti sveikai odai.

Purškiamo tipo pleistrai

Purškalas, kuris greitai išdžiovina ir apsaugo nuo smulkių pjūvių, įdrėskimų ir pūslelių nuo bakterijų. Kai kuriuose purškiamo tipo pleistruose yra antibakterinių medžiagų ir kamparo – eterinio aliejaus skausmui malšinti. Šiuos pleistrų tipus galima paprasčiausiai nuplauti, todėl jie būtų naudingiausi vaikams, kurie galbūt nemėgsta nuimti pleistro, arba vyresnio amžiaus žmonėms, kurių oda yra plona (šiuo atveju pleistrų nuėmimas gali pakenkti odai) ).

 

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio