Spausdinti šį puslapį

Manganas vandenyje – kaip išvalyti sunkiuosius metalus iš vandens?

Manganas vandenyje – kaip išvalyti sunkiuosius metalus iš vandens? Manganas vandenyje – kaip išvalyti sunkiuosius metalus iš vandens?

Mūsų sveikatai labai svarbu, kokį vandenį geriame, ypač jei jis tiekiamas ne centralizuotai, o iš gręžinio. Ar vanduo nėra kuo nors užterštas, sužinoti padeda vandens tyrimai. Deja, dažnu tyrimų atveju Lietuvoje esančių gręžinių vandenyje ypač dažnai aptinkama vieno iš sunkiųjų metalų – mangano. Kuo jis yra pavojingas mūsų organizmui ir kaip efektyviai jį pašalinti iš vandens?

Savo savybėmis šis cheminis elementas labai primena geležį. Didžioji mangano dalis yra gamtinės kilmės ir į vandenį patenka iš uolienose esančių mineralų. Jei mangano vandenyje itin daug, vanduo turi nemalonų skonį ir kvapą. Nuolat geriant tokį vandenį galima rimtai pakenkti sveikatai: gali sutrikti plaučių, kepenų, kitų organų veikla. Iš vandens nevalomas manganas ilgainiui palieka pėdsakų ir buityje: jis nujuodina kriaukles, santechniką, netgi gali užkimšti vamzdynus bei sutrikdyti šilumos perdavimą juose. Taigi, labai svarbu būti atsargiems, elgtis apdairiai ir pasirūpinti tinkamu gręžinio valymu.

Kaip pašalinti manganą iš vandens?

Kadangi manganas vandenyje dažniausiai aptinkamas su padidėjusia geležies koncentracija, šis cheminis elementas paprastai iš vandens šalinamas panašiais būdais kaip ir geležis. Jei mangano perviršis vandenyje nėra didelis, protingiausias pasirinkimas – modifikuoti vandens minkštinimo filtrai. Pastarasis iš vandens ne tik išvalys manganą bei geležį, bet tuo pačiu metu vandenį ir paminkštins. Jei vandens tyrimai rodo, kad vandenyje dar papildomai yra ir tokių cheminių elementų ar junginių, kaip arsenas, sieros vandenilis, tokiu atveju Jums padės vandens nugeležinimo filtrai. Jei mangano vandenyje itin daug ar vandens kokybės tyrimai rodo, kad manganą pašalinti iš vandens bus gana sudėtinga, tuomet ieškoma kitokių, individualių sprendimų, kaip išvalyti vandenį. Beje, verta žinoti ir tai, kad jei vanduo nėra itin geležingas, o įsirengti vandens minkštinimo ar nugeležinimo filtrus yra problematiška, manganą iš vandens išvalyti padėti gali geriamojo vandens sistemos.

Kartu su manganu bus išvalomi ir kiti vandenyje esantys sunkieji metalai, be to, vanduo tuo pačiu metu bus papildomai mineralizuojamas. Naudojant šiuos įrenginius, gana nesunkiai užtikrinama tai, kad vanduo į namus tiekiamas aukščiausios kokybės.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio