Spausdinti šį puslapį

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai?

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai? Kaip nukirpti šuns nagus teisingai?

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Išskyrus atvejus, kuomet jūsų šuo vaikšto ant kietų paviršių, kurie padeda trumpinti nagus, nagus turite šlifuoti arba nukirpti maždaug kartą per savaitę. Jei girdite juos spragtelint ant kieto paviršiaus, vadinasi laikas kirpti.

Dauguma šunų nekenčia, kad būtų tvarkomos kojos, todėl dilinimas ar kirpimas niekada nebus jūsų mėgstamiausia bendra veikla, tačiau pripratinti šunį prie šio ritualo ankstyvoje stadijoje padeda jums ištverti šį procesą. Pabandykite padovanoti savo šuniui skanų skanėstą po kirpimo, kartu su dideliu apkabinimu ir triukšmingu „Geras šuo!“ ir smagiu pakasymu už ausų.

Pastaba. Prieš bandydami kirpti patys, paprašykite savo veterinarijos gydytojo ar kirpėjo parodyti, kaip nukirpti šuniuko kojų nagus iki reikiamo ilgio.

Šuns kojų nagus sudaro pats nagas ir gyvnagis, rožinė (kai matoma) jūsų šuns nagų dalis, užtikrinanti kraujo tiekimą į nagą. Venkite kirpti greitai, nes jis labai kraujuoja ir yra gana jautrus.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Gyvnagis yra tamsi nago dalis – venkite kraujo tiekimo! Jei negalite nukirpti visų savo šuns nagų vienu metu, niekada nebijokite – galite juos nukirpti po vieną leteną, su kita veikla ar poilsio laikotarpiu.

Norėdami kirpti šuns nagus:

1. Laikykite koją tvirtai, bet švelniai.

2. Nukirpkite truputį kiekvieno nago galo. Naudodami giljotinos arba nagų žirkles, įkiškite mažą nagelį ir nukirpkite. Jei nagas jaučiasi minkštas, kai bandote jį kirpti, nedelsdami sustokite – kerpate gyvnagį!

3. Nedelsiant sustabdykite bet kokį kraujavimą. Jei sumažinsite gyvnagį, turėsite nelaimingą šunį ir kruviną netvarką. Greitasis kraujavimas yra labai didelis, todėl, jei jį nukirpsite, jums reikės priemonės, stabdančios kraujavimą padedant šilumai, arba antiseptinių miltelių, kuriuos galite tepti medvilniniu tamponu. Turėkite po ranka drėgną rankšluostį, kad prireikus išvalyti miltelius ir kraują. Dauguma šunų  prisimena šią patirtį dar ilgai.

Prisiminkite. Nepamirškite rasos nagų, jei jūsų šuo juos turi. Jie linkę augti ilgai, nes paprastai neliečia žemės, o jei nepavyks jų nukirpti, jie ilgainiui vėl augs į jūsų šuns pėdą, o tai yra gana skausminga.

Jei naudojate nagų šlifuoklį, o ne kirpimo mašinėlę, naudokite tą patį metodą – laikykite savo šuns koją, įjunkite trintuvą ir truputį nušlifuokite kiekvieną nagą.

Ši informacija nėra skirta pakeisti veterinarinę priežiūrą. Visada laikykitės veterinarijos gydytojo nurodymų.

Dauguma šunų nemėgsta kirpti nagų. Pradėkite kirpti jaunų gyvūnų nagus, kad jie priprastų prie proceso. Kai kurie šunys mielai sėdės jums ant kelių ar ant stalo, kol kirpsite nagus, tačiau daugeliui reikia tam tikro suvaržymo.

Vienas iš būdų sulaikyti šunį yra pastatyti jį ant stalo. Atsistokite ant stalo pusės, esančios priešais karpomus nagus. Uždėkite rankas ir viršutinę kūno dalį ant šuns.

Kirpdami priekinius nagus, kairįjį dilbį laikykite virš kaklo, kad šuo nepakeltų galvos. Laikykite leteną kairėje rankoje, o žirkles – dešinėje. Jei šuo bando atsistoti, perkelkite viršutinę kūno dalį ant pečių, kad jis nepakiltų.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai


Jei jūsų šuo per daug judrus, pabandykite paguldyti jį ant šono. Naudokite dešinę ranką ir viršutinę kūno dalį, kad šuo gulėtų ant šono. Laikykite mašinėlę dešinėje rankoje. Kairiąja ranka laikykite galvą ant stalo, o kaire plaštaka laikykite leteną.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Šią procedūrą lengviau atlikti, jei turite pagalbininką.

Yra keletas nagų kirpimo stilių, įskaitant giljotinos ir žirklių tipus. Giljotinos tipą lengviausia naudoti šunims.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Žirklės yra naudojamos kirpti piršto nagui, kuris yra toks ilgas, kad susisuka ratu. Ilgi nagai gali įaugti į pirštų pagalvę.

Dažniausiai tai atsitinka rasos nagams. Rasos nagai neliečia žemės, todėl jie nenusitrina vaikščiojant šuniui. Rasos nagas prie kojos pritvirtintas laisva oda. Rasos nagas paprastai gali būti sulenktas nuo kojos, kad ant rasos nago galiuko galėtumėte pritvirtinti giljotinos tipo žirkles.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai


Žirklių tipo karpiklis pastatomas stačiu kampu į nagą.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai


Laikykite žirkles dešinėje rankoje, jei esate dešiniarankis.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai


Uždarykite ranką aplink kirpimo žirkles, kad suspaustumėte rankeną, kuri judins pjovimo diską.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai


Giljotinos tipo žirklės turi stacionarų žiedą, per kurį įkišamas nagas, ir pjovimo peiliuką, kuris pakyla aukštyn, kad nupjautų nagą, kuomet yra suspaudžiamos rankenos.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Skirtingai nei katės, šunys neturi atitraukiamų nagų. Nagų spalvą lemia aplinkinės odos ir plaukų spalva. Šis šuo turi juodus nagus ant rudos letenos ir baltų bei juodų nagų mišinį ant baltos letenos.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Visada nepamirškite nukirpti rasos nagų, esančių vidiniame letenos paviršiuje. Galinių kojų nagai dažnai būna trumpesni ir juos reikia kirpti rečiau nei ant priekinių.

Nepamirškite nukirpti rasos nagų, esančių vidiniame letenos paviršiuje, nebent jie buvo pašalinti kai buvo dar šuniukas. Kai kurių veislių šunys, pvz., Senbernaras, turi 2 rasos nagų rinkinius ant galinių kojų.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Šviesios spalvos nagus lengviau nukirpti nei tamsius, nes nagus aprūpinančias kraujagysles ir nervus, vadinamus gyvnagiais, lengviau pamatyti.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Nukirpkite nagą maždaug 2 milimetrų atstumu nuo gyvnagio. Jei įpjausite gyvnagį, letena nukraujuos ir šuo patirs skausmą.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Žirklių rankenos gali būti laikomos nukreiptos į grindis, kaip pavaizduota kairėje (pjaunant nagą iš apačios į viršų), arba žirklės rankenos gali būti nukreiptos link lubų (pjaunant nagą iš viršaus į apačią).

Nago galas dedamas į stacionarų žiedą, o kirpimo mašinėlė yra statmena nagui (pjaunama arba iš viršaus į apačią, arba iš apačios į viršų). Jei žirklės pastatytos lygiagrečiai su nagais (pjaunama iš vienos pusės į kitą), nagas susmulkinamas ir gali skilinėti.

Pjovimo peilis turi būti nukreiptas į jus, O NE į šunį. Žirklių rankenos varžtai turi būti nukreipti į šunį.

Jei pasukate žirklės varžtais į save, pjovimo peilis pjauna arčiau gyvnagio nei tada, kai žirklės laikomos pjovimo peiliuku į save. Mažiau tikėtina, kad įpjausite, jei pjovimo diskas bus nukreiptas į jus.

Žirklių rankenos yra suspaudžiamos, kad pjovimo ašmenys būtų išstumti per nagą.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Šviesios spalvos nagai gali būti nukirpti vienu pjūviu ant kiekvieno nago.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Gyvangio nematote dėl tamsių spalvų nagų, todėl juos sunkiau nupjauti neįpjovus.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Iškirpkite tamsios spalvos nagus keliais mažais gabalėliais, kad sumažintumėte galimybę įpjauti gyvnagį.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Nupjaudami mažus nago gabalėlius, pažvelkite į nupjautą nago kraštą. Šviesus audinys (1) yra išlenkta apatinė nago dalis. Margas šviesus ir tamsus audinys (2) yra viršutinė nago dalis.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Kirpdami nagą giliau pamatysite vienalytį pilką ar rausvą ovalą (3), kuris pradeda atsirasti nago pjūvio paviršiaus viršuje. Šiuo atveju nustokite pjauti nagą, nes papildomas pjovimas įpjauna gyvnagį.

Kuo aštresnės žirklės, tuo švaresnis pjūvis. Giljotinos stiliaus pjaustytuvų pjovimo diską galima pakeisti, kai jis nebeaštrus. Norėdami išlyginti pjovimo paviršių, galite padildinti nago galą.

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Teisingai nupjautas tamsios spalvos nagas šalia nenupjautos mišrios spalvos nagų. Mišrios spalvos nagas yra tamsesnis šalia nago pagrindo, neleidžiantis pamatyti gyvnagio. Šį nagą reikia nukirpti keliais mažais gabalėliais.

Jei nagas nukirptas per trumpai, kraujo tekėjimui sustabdyti galite naudoti sidabrinį pieštuką, kuriame yra sidabro nitrato, nors daugelis gyvūnų tokiam ar daugiau prieštarauja šepetėlio pieštukui. Juodasis pagaliuko galas prilaikomas prie kraujuojančio nago ir švelniai sukamas, kol kraujavimas sustoja.

Net ir be jokio gydymo nagai turėtų nustoti kraujuoti maždaug per 5 minutes ar mažiau.

 

Kaip nukirpti šuns nagus teisingai

Daugiafunkcinis rinkinys gyvūnų priežiūrai „Multi pet“

Naudodami gyvūnų priežiūros rinkinį „Multi pet“, tokios procedūros kaip nagų kirpimas, taps paprastesnė. Rinkinyje yra elektroninė rankena ir 4 nuimami įrankiai: letenos šepetys, plaukų kirpimo mašina, dantų šepetėlis ir nagų frezavimo mašina, kuri leis lengvai apkarpyti nagus, nesužalojant gyvūnų odos. Saugiai apipjaukite, formuokite ir išlyginkite!

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio