visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kada reikia sunerimti dėl per didelės drėgmės namuose?

Kada reikia sunerimti dėl per didelės drėgmės namuose? Kada reikia sunerimti dėl per didelės drėgmės namuose?

Pigu, UAB

pigu.lt

Dažnai akcentuojama, jog per didelis drėgmės lygis namuose ne tik kenkia mūsų bendrai savijautai ir puoselėjamai aplinkai, bet ir didina riziką susidurti su kvėpavimo takų ligomis. Siekiant to išvengti, pasitelkiami specialūs prietaisai – drėgmės surinkėjai. Visgi, neretai vis dar abejojama jų poreikiu namuose ir tikimasi, kad drėgmės lygis dar nėra kritinis. Kokie požymiai rodo, kad vertėtų sunerimti ir pagalvoti apie prevencines priemones?

Įsiveisęs pelėsis. Tai – vienas ryškiausių ženklų, bylojančių apie per didelį drėgmės kiekį. Jie dažniausiai veisiasi ant vonios kambario sienų ar lubų, tačiau lygiai taip pat pelėsis gali būti aptiktas ir kitose erdvėse. Blogiausia tai, jog netgi jo nematant, neigiamą sveikatos poveikį Jūs vis tiek jaučiate, o nesiimant veiksmų, ateityje problemų galima turėti ir dar daugiau. Įsidėmėkite ir tai, jog net mažas pelėsis yra problema, kadangi jis plinta ypatingai greitai.

Nemalonus aromatas. Net ir nematydami pelėsio, pirmiausia galite jį užuosti – tai dar vienas drėgmės pertekliaus požymis. Ne itin malonus drėgmės kvapas neretai juntamas rūsiuose ar garažuose, tačiau jeigu jį pajutote ir namuose, reikėtų kuo skubiau juos gerai pravėdinti ir pakvėpinti, o po to – surasti ir pašalinti priežastis. Dėl nemalonių aromatų gali būti kaltas ne tik pelėsis, tačiau dėl viso pikto gerai patikrinkite daugiausiai drėgmės gaunančias namų vietas.

Besikaupiantis kondensatas. Jei po šaltos nakties ryte ant lango pamatysite susikaupusius vandens lašelius, nėra abejonių – kambaryje drėgmės lygis iš tiesų yra per didelis. Nesuklysite, jei kuo skubiau pasirūpinsite oro sausintuvu, kadangi priešingu atveju teks susidurti su didesnėmis problemomis. Nuo lango nutekantis vanduo sudarys tobulas sąlygas pelėsio augimui, o ilgainiui gali atsirasti ir didesnių vizualinių pažeidimų, kurių dar tikrai įmanoma išvengti.

Sienų ir lubų deformacijos. Drėgmės perteklius ir pelėsis lygiai taip pat gali pasiekti namų sienas ar lubas – tuomet matomi išblukę ar atsilupę dažai, „išsipūtę“ tapetai ir kitos panašios problemos. Jei šios deformacijos kol kas nedidelės, kuo skubiau reikėtų pasirūpinti atitinkamomis drėgmės mažinimo priemonėmis, jog pavyktų išvengti remonto.

Padažnėjusios alerginės reakcijos. Drėgnoje aplinkoje daug lengviau plinta dulkių erkutės ir kiti alergenai, todėl jiems alergiški žmonės namų aplinkoje gerokai dažniau susiduria su alerginėmis reakcijomis. Kai kurie iš jų yra jautresni patalpose, o ne lauke tūnantiems alergenams, tad apie suprastėjusią gyvenimo kokybę net nereikia išsiplėsti. Jei ir Jūs patenkate į šią kategoriją, po truputį vertėtų pradėti ieškoti kokybiško drėgmės surinkėjo.

Pasunkėjęs kvėpavimas. Net ir nebūdami pernelyg alergiški, drėgnoje aplinkoje galite jaustis prasčiau, kadangi kvėpavimas bus gerokai apsunkęs, o ilgainiui gali išsivystyti ir sloga ar kiti kvėpavimo takų sutrikimai. Žinoma, dėl visų jų galima kaltinti ir kitus veiksnius, tačiau jei esate tikri, kad nėra kitų priežasčių, dėl kurių galėjo suprastėti Jūsų savijauta, vertėtų atsigręžti į savo namų aplinką.

Net ir tuomet, jei namuose tenka susidurti su bent viena iš šių situacijų, tai reiškia, kad drėgmės pertekliaus problema iš tikrųjų egzistuoja. Kovai su ja pirmiausia reikia pasitelkti kur kas dažnesnį patalpų vėdinimą, tačiau siekiant efektyvumo, pasitarnaus ir patikimas drėgmės surinkėjas, kurį palankiomis kainomis galite įsigyti Pigu.lt el. parduotuvėje.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus