visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kaimo turizmo sodybos AUKSINIO ELNIO DVARAS įkūrėjai - ne tik ūkininkai, bet ir baikeriai, stebinantys savo originaliomis idėjomis

Kaimo turizmo sodybos AUKSINIO ELNIO DVARAS įkūrėjai - ne tik ūkininkai, bet ir baikeriai, stebinantys savo originaliomis idėjomis Kaimo turizmo sodybos AUKSINIO ELNIO DVARAS įkūrėjai - ne tik ūkininkai, bet ir baikeriai, stebinantys savo originaliomis idėjomis

Kaimo turizmo sodyba AUKSINIO ELNIO DVARAS

Žemaitijoje esantis „Auksinio elnio dvaras“ yra ne tik kaimo turizmo sodyba: netoliese auga 200 elnių ir danielių, yra motociklų ir ragų muziejus, skulptūrų parkas, o lankytojams siūlomos pramogos ne tik sodybos teritorijoje, bet ir už jos.

Kaimo turizmo sodyba AUKSINIO ELNIO DVARAS

Tiesa, užklysti į Telšių rajono, Luokės seniūnijoje, Rapalių kaime, esančią sodybą netyčia tenka retam, nors ji pelnė aukštą įvertinimą - penkis gandrus. Jais vertinamos kaimo turizmo poilsio vietos.

Kaimo turizmo sodybos direktorė ir bendrasavininkė Sigutė Monstavičienė pasakoja, kad nuo sodybos atidarymo 2010 m., dažniausi svečiai yra ieškantys, kur minėti giminės šventes, surengti konferencijas, atvyksta ir vyro draugai motociklininkai. „Tai nėra labai lengvas verslas, nes mūsų darbas sezoninis, per metus labiausiai esame užimti 2-3 mėnesius, pikas yra liepa ir rugpjūtis. Dažniausiai organizuojame įvairias šeimos šventes“, - kalbėjo S. Monstavičienė.

Kaimo turizmo sodyba AUKSINIO ELNIO DVARAS

Kartu kaimo turizmo sodybos savininkai ūkininkauja. Elnių ir danielių auginama apie 200, taip pat užsiimama ir žemdirbyste, pašarai reikalingi ir ūkiui, bet tinka ir prekybai.

„Elnius, danielius yra paprasčiau prižiūrėti nei naminius ūkininkų laikomus gyvulius, pavyzdžiui, karves. Svarbu, kad maisto netrūktų ir higieną palaikyti. Mėsa mes neprekiaujame, bet, jei žmonės pageidauja, ruošiame patiekalus iš elnienos, taip pat parduodame gyvą svorį, jei kas norėtų danielius ir elnius auginti ar veisti“, - pasakojo S. Monstavičienė.

Kaimo turizmo sodyba AUKSINIO ELNIO DVARAS

Sodybos teritorijoje, kuri užima apie 8,5 hektarus, yra ką pamatyti: įkurti motociklų ir ragų muziejai. Kaimo turizmo sodyboje motociklų muziejus atidarytas prieš keletą metų, nes sodybos šeimininkas – baikeris, motociklais domisi ir jo sūnus Vilius. Iš viso muziejuje – 40 eksponatų, seniausias 1894-ųjų. „Seniausias eksponatas ypatingas tuo, kad yra varomas tepalais, o jo mechanizmas panašus į traukinių garvežio. Šis motociklas pagamintas Vokietijoje“, - pasakojo Vilius. Pasak jo, visi motociklai yra iš dalies atnaujinti ir važiuoja, išskyrus vienintelį medinį. Naujausias beveik 8-erius metus rinktos kolekcijos eksponatas yra autorinis darbas, atvežtas iš JAV.

Kaimo turizmo sodyba AUKSINIO ELNIO DVARAS

„Turime ir ragų muziejų, planuojame įrengti ir metalinių skulptūrų parką, po kurį galėtų pasivaikščioti kaimo turizmo sodybos svečiai“, - dėstė sodybos savininkė. Kalbėdama apie poilsiautojų norus, S. Monstavičienė pasakoja, kad atvykstančių žmonių poreikiai keičiasi, todėl verslo savininkai prisitaiko.

Kaimo turizmo sodyba AUKSINIO ELNIO DVARAS

„Anksčiau pas mus būdavo giminių susitikimai, kurie prasidėdavo nuo užstalės ir pasibaigdavo ten pat. Dabar to nebėra, žmonės atvažiavo, užsisakė valgyti, pavalgė, išvažiavo, apžiūrėjo, ką gali pamatyti aplinkui, grįžo. Balių per naktį nebeliko, žmonės daugiau juda, nori daugiau pamatyti ir klausia, ką papildomai gali aplankyti pas mus atvažiavę“, - pasakoja sodybos šeimininkė.

Kaimo turizmo sodyba AUKSINIO ELNIO DVARAS

Tad ji vardija, kad tai – ne tik auginamų danielių ir tauriųjų elnių aptvarai, maršrutai baidarėmis ir dviračiais, bet ir Biržuvėnų, Pašatrijos, Pavandenės, Barzdžių dvarai, piliakalniai ir alkakalniai, Jokšų senovinė gyvenvietė ir kelios etnografinės sodybos, Tado Blindos garbei pavadinta Blindos pušis, keli pažintiniai takai. Pasak jos, norint sudominti poilsiautojus, reikia kuo patraukliau pristatyti esamas apylinkes.

Kaimo turizmo sodyba AUKSINIO ELNIO DVARAS

„Kad išgyventum, turi penkias veiklas vykdyti“, - apibendrina ūkininkė ir sodybos vadovė.

Nors kaimo turizmo sodyba yra šeimos verslas, vasarai ieškoma pagalbininkų. „Norime rasti žmogų, bet nėra žmonių arba jie iš pašalpų gyvena, o kurie gauna pašalpas nenori dirbti“, - guodėsi S. Monstavičienė.

Kaimo turizmo sodyba AUKSINIO ELNIO DVARAS

Straipsnis publ.  Ūkininkai-baikeriai kaime: reikia penkių veiklų, kad išgyventų; Erika Fuks; www.DELFI.lt

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus