visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kaip apsaugoti gyvūną nuo erkių sukeliamų ligų? Erkėms ir kitiems kenkėjams – STOP!

Kaip apsaugoti gyvūną nuo erkių sukeliamų ligų? Erkėms ir kitiems kenkėjams – STOP! Kaip apsaugoti gyvūną nuo erkių sukeliamų ligų? Erkėms ir kitiems kenkėjams – STOP!

Veterinarijos klinika ir vaistinė VILNIUSVET

www.veterinaras.com

Su erkių problema susiduriame ištisus metus. Žinoma, tai labiausiai aktualu šiltu metų laiku, tačiau šylant klimatui, net ir žiemos metu augintis iš pasivaikščiojimo gali parsinešti šią įsisiurbusią „dovanėlę“. Erkės – tai plačiai paplitę parazitai, keliantys pavojų augintinių sveikatai, o kartais, net ir gyvybei. Veterinarijos  klinikos ir vaistinės „VILNIUSVET“ veterinarai pasakoja apie pagrindines erkių pernešamas infekcines ligas bei pasidalina keliais patarimais kaip galima apsaugoti savo mylimą gyvūną nuo šių parazitų. Juk laiku atbaidant erkes yra lengviau apsaugoti nuo jų pernešamų ligų, nei vėliau jas gydyti!

Babeziozė

Babeziozė yra sunki šunų, lapių, usūrinių šunų ir kitų kailinių žvėrelių liga, kurią sukelia parazitiniai pirmuonys Babesia (Piroplasma) canis, parazituojantys eritrocituose. Babezijos yra gana stambios ir gali užpildyti visą eritrocitą. Kartais jos randamos kraujo plazmoje ir neutrofiluose. Ligos pradžioje eritrocituose būna pavienės babezijos, o vėliau jų skaičius ryškiai daugėja.

Šunų babezijas platina Dermatocentor ir Ixodes rūšių, mūsų krašte paplitusios, kraujasiurbės erkės. Užkrėstų erkių seilių liaukose būna daugybė šių parazitų. Įkandimo metu jie patenka į šuns kraują, bręsta, infekuoja eritrocitus, maitinasi jų citoplazma bei juos ardo. Pažeisti eritrocitai tampa limpūs, susiklijuoja į grupeles ir užkemša kapiliarus (inkstuose, smegenyse). Kai parazitų neturinti erkė įkanda sergančiam šuniui – babezijos vėl patenka pas pernešėją ir tokiu būdu ši liga sparčiai plinta. Dažnai serga medžiokliniai ir tarnybiniai šunys, lakstantys pievose ir krūmuose, kur būna erkių. Daugiausiai sergančių mėsėdžių būna pavasarį, kai erkės masiškai puola siurbti kraujo.

Ligos eiga gali būti žaibinė (šuo greitai silpsta ar net nugaišta), ūmi ar lėtinė. Susirgus pakyla temperatūra (iki 41-42°C), šuo tampa liūdnas, blogiau ėda arba visai neėda, dreba raumenys, padažnėja kvėpavimas ir širdies darbas, gleivinės tampa blyškios ar geltonos (dėl anemijos ir hemolizinės geltos), šlapimas tampa rausvai rudas (hemoglobinurija), kartais šunys vemia, negali tuštintis arba kaip tik viduriuoja, išmatos būna labai tamsios. Šuningos kalės gali abortuoti. Negrįžtami pokyčiai vyksta ir centrinėje nervų sistemoje.

Labai svarbu gydymą pradėti nedelsiant, tik pastebėjus bet kurį iš šių požymių. Liga diagnozuojama iš kraujo tyrimo. Norint išvengti šio susirgimo, reikia stengtis apsaugoti šunį nuo galimo erkių įsisiurbimo. Tam yra skirta daug įvairių preparatų – antkaklių, aerozolių, lašelių. Jeigu erkė vis dėlto įsisiurbė, ją reikia kuo greičiau ištraukti. Negalima lašinti ant erkės aliejaus ar kitų skysčių, nes dusdama erkė išskirs dar daugiau seilių ir tikimybė užkrėsti bus žymiai didesnė.

Laimo liga

Laimo ligą platina ganyklinės erkės, kurios gali atkeliauti ir oru, prisisiurbdamos prie vieversių, strazdų ir kitų paukščių. Dažniausiai, erkės, ligą sukeliančias bakterijas, gauna misdamos Laimo liga sergančių graužikų krauju – tai yra pirminis ligos šaltinis. Vėliau užkrėstas kraujas įkandimo būdu pernešamas ant gyvūnų. Laimo ligos sukėlėjai pažeidžia sąnarius . įkandimo vietoje vystosi labai didelis paraudimas – tynis. Laiku nediagnozavus šios ligos gyvūną gali ištikti mirtis.

Erlichijozė

Erlichijozė gali būti ūmi ir lėtinė. Prie lėtinės formos šuo jaučiasi šiek tiek vangus ir kartais gali paskaudėti sąnarius. Prie ūmios formos – aukšta temperatūra, apetito praradimas, nervų sistemos pažeidimai, sąnarių uždegimas.  Laiku nediagnozavus šios ligos gali gyvūną ištikti mirtis.

Šunims pavojingos trys erkių rūšys:

Miškinė (šuninė) erkė (Ixodes ricinus) – platina Laimo ligą, erlichiozę ir erkinį encefalitą.

Rudoji šuninė erkė (Rhipicephalus sanguineus) – platina erlichiozę ir babeziozę.

Pievinė erkė (Dermacentor reticulatus) – platina babeziozę.

Lengviau apsaugoti savo augintinį, nei jį vėliau gydyti

Naminių augintinių sveikata yra jų šeimininkų rankose. Šeimininkai turėtų būti labai atidūs ir visuomet kreiptis į veterinarijos gydytojus, kai jų gyvūnams iškyla sveikatos problemų. Savalaikė diagnozė yra sėkmingo gydymo pagrindas. Kadangi erkių pernešamas ligas diagnozuoti yra labai sunku ir todėl sudėtinga jas gydyti, reikėtų pasirūpinti erkių atbaidymu nuo šunų.

Labiausiai paplitę gyvūnų apsaugos nuo erkių ir kitų parazitų būdai yra šie:

  • Antiparazitiniai antkakliai. Tai erkes atgrasanti priemonė. Antkaklis užsegamas gyvūnui ant kaklo ir veikia skleisdamas nemalonų kvapą parazitams. Paprastai antkaklių veiksmingumas tęsiasi apie 4 mėnesius.
  • Antiparazitiniai lašai. Dar viena parazitus atgrasanti priemonė, kuri veikia gyvūnui sulašinus lašiukus ant sprando odos, praskleidus kailį. Paprastai lašiukų veiksmingumas tęsiasi apie 2 mėnesius. „Žvėryno veterinarijos gydyklos“ veterinarai rekomenduoja „Bayer Health Care“ kompanijos sukurtą veterinarinį vaistą „Advantix“. Tai užlašinamasis ant šunų sprando odos tirpalas (veikliosios medžiagos: imidaklopridas ir permetrinas), skirtas šunų apsaugai, nes jis atbaido ir žudo erkes. Erkės negali pasimaitinti šunų, apdorotų „Advantix“ tirpalu, krauju ir todėl negali pernešti ligų. „Advantix“ tirpalo poveikis pasireiškia dviem būdais – jis arba neprileidžia erkių prie gyvūno, arba, jei erkė užlipa ant šuns, ji pasijunta labai nemaloniai ir negali įsisiurbti į odą. Erkė gali mėginti pasilikti ant šuns kailio ir odos, tačiau jai tai nepavyksta ir ji nukrenta. Šio trumpo kontakto pakanka norimam poveikiui – erkė gauna savo nuodų dozę ir ji žūna jau nukritusi nuo šuns. Dėl tokio poveikio „Advantix“ užlašinamasis tirpalas ženkliai sumažina erkių pernešamų ligų pavojų šunims. Be to, „Advantix“ tirpalas efektyviai naikina blusas ir atbaido kraujasiurbius uodus bei mašalus. Šį užlašinamąjį tirpalą labai paprasta naudoti – tiesiog reikia išspausti atitinkamo šuns svoriui dydžio pipetės turinį ant šuns odos.
  • Purškalai ir aerozoliai. Gali būti taip pat naudojami tiek katėms, tiek šunims. Purškalo efektyvumas apie 3 dienos. Purkšti reikia visą gyvūno kailį, saugant akių zoną.

Šių apsauginių nuo erkių priemonių yra įvairiausių rūšių ir įvairiausių gamintojų. Apsilankę veterinarijos  klinikose „VILNIUSVET“, Vilniuje, visada gausite išsamią ir kompetetingą informaciją.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus