visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kaip paruošti vaiką priešmokykliniam ugdymui?

Kaip paruošti vaiką priešmokykliniam ugdymui? Kaip paruošti vaiką priešmokykliniam ugdymui?

Tyrimai rodo, jog priešmokyklinis ugdymas yra itin svarbus siekiant vaiką paruošti sėkmingam mokymuisi mokykloje. Priešmokyklinio ugdymo įstaigose nuo dvejų iki septynerių metų amžiaus vaikai mokosi socializuotis su bendraamžiais, ugdo brandą ir mokymosi įgūdžius, reikalingus tolimesniam įsitraukimui į švietimo sistemą.

Kiekvienam vaikui (kaip ir jo tėvams) ėjimas į darželį arba priešmokyklinio ugdymo įstaigą yra svarbus įvykis gyvenime. Kaip galėtų elgtis tėvai, kad priešmokyklinio ugdymo pradžia vaikui būtų kuo sklandesnė?

Nepersistenkite

Labai dažnai vaikai pradeda jausti įtampą ar nerimą dėl prasidedančio mokymosi ne dėl savo pačių būsenos, o dėl tėvų elgsenos. Tėvai turėtų būti tie, kurie kaip tik palengvina vaiko savijautą, „neperspaudžia“ jo. Paprasčiau žvelkite į ateinantį naująjį etapą – leiskite vaikui jaustis vaiku.

Įdiekite rutiną

Likus keliems mėnesiams iki mokymosi pradžios, po truputį pratinkite vaiką prie naujos rutinos: kėlimosi, valgymo, žaidimų reguliariu metu. Vaikai mėgsta rutiną ir aiškumą – jei iš anksto pripratinsite vaiką prie priešmokyklinio ugdymo įstaigoje taikomo ritmo, įsiliejimas į įstaigą vaikui bus daug lengvesnis.

Didinkite savarankiškumą

Vaiko ėjimas į darželį žymi ir jo tam tikrą pirmąjį atsiskyrimą nuo tėvų. Po truputį pratinkite vaiką prie savarankiškumo, kalbant apie higienos įgūdžius, problemų sprendimą ar veiklos susigalvojimą. Žinoma, savarankiškumo lygmuo priklauso nuo vaiko amžiaus.

Skatinkite suprasti ir išreikšti jausmus

Normalu, jei artėjant mokymosi pradžiai vaikas gali jausti nerimą ar kitus jausmus. Dar daugiau, darželyje jis atras ir anksčiau nepažintus jausmus. Mokykite vaiką atpažinti tai, ką jis jaučia ir išreikšti tai teigiamu būdu. Pavyzdžiui, svarbu išmokyti vaiką tinkamai išreikšti pyktį ar liūdesį.  

Žaiskite

Vienas geriausių būdų, kaip pratinti vaiką prie priešmokyklinio ugdymo įstaigos – žaisti ją. Vaikai yra smalsūs ir būtent per žaidimą geriausiai mokosi pažinti pasaulį.

Šeimoje susigalvokite vaidmenis: leiskite vaikui pasijusti mokiniu, o patys „tapkite“ mokytojais – tikėtina, jog tokiu būdu atrasite, kokios abejonės ar neaiškumai vaiką kamuoja, kur jam reikėtų labiau pasistengti.

Priešmokyklinis ugdymas – https://vitliolicejus.lt/ugdymas/

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus