visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kalytės sterilizacija – kam, kaip ir kada ji yra atliekama?

Kalytės sterilizacija – kam, kaip ir kada ji yra atliekama? Kalytės sterilizacija – kam, kaip ir kada ji yra atliekama?

Lentvario veterinarijos klinika, MB

lentvariovetklinika.lt

Šiandieną vis daugiau šeimininkų, apsvarstę sterilizacijos privalumus, ryžtasi kalytės sterilizacijai. Privalumų iš tiesų nemažai – sterilizacija padeda išvengti nepageidaujamo augintinės nėštumo, netenka saugoti kalytės nuo patinų, taip pat šunų sterilizacija leidžia išvengti įvairių sveikatos problemų, dažniausiai pasireiškiančių vyresniame šuns amžiuje. Jei planuojate savo augintinio sterilizaciją, tikėtina, kad jums kyla klausimų, kaip tai atliekama, ir kokia bus pooperacinė priežiūra. Į šiuos klausimus juos atsako „Lentvario veterinarijos klinikos“ veterinarai.

Kalytės ruja neretai sukelia įvairių nepatogumų: kalytę nuolatos persekioja patinai, nėra galimybės dalyvauti šunų sporto varžybose ir t.t. Jei šeimininkas neplanuoja veisti šunų, kalytės sterilizacija gali būti iš tiesų palankiu pasirinkimu. Ši operacija yra atliekama naudojant bendrą nejautrą, todėl jūsų augintinė tikrai nejaus skausmo.

Kada geriausia sterilizuoti kales?

Kalių sterilizacija rekomenduojama atlikti nuo 6 mėn. amžiaus. Bet sterilizacija gali būti atliekama ir vėliau, tačiau SVARBU žinoti, kad kalių negalima sterilizuoti per rują ir du su puse mėnesius po jos.

Kaip vyksta pasiruošimas sterilizacijos operacijai?

Prieš sterilizaciją šuo turi būti apžiūrėtas veterinarų, jei reikia, paskiriami tam tikri tyrimai. Svarbu žinoti, kad 12 valandų prieš operaciją augintinio  negalima šerti,  todėl geriausia operaciją planuoti ryte. Prieš operaciją yra taikoma bendroji nejautra, kad augintinis nejaustų jokio skausmo. Kai gyvūnas užmiega, pasirūpinama, kad pjūvio vieta būtų sterili.

Kokia yra sterilizacijos pooperacinė priežiūra?

Po sterilizacijos atlikimo šeimininkas turi stebėti ar šuo nelaižo siūlių – tam tikrais atvejais gali būti naudojamas specialus apsaugantis plastikinis gaubtas. Gijimo periodu  šuns fizinis krūvis turi būti ribojamas, tačiau po dviejų savaičių šuo jau gali užsiimti aktyvia veikla. Po operacijos, praėjus 8 – 14 dienų veterinarijos gydytojas išima siūles.

Šunų sterilizacija nesumažina augintinio aktyvumo, tačiau visiškai išnyksta lytinis potraukis, nebereikia eikvoti energijos ieškant partnerio giminės pratęsimui. Būtent dėl šios priežasties gali pasikeisti augintinio svoris, todėl duodamo pašaro kiekį būtina normuoti.

Kalytės sterilizacijos privalumai

  • Kai kurios kalės yra linkusios dominuoti (klaidinga manyti, kad tai būdinga tik patinams), todėl sterilizacija gali išspręsti šias elgesio problemas.
  • Kai kurios kalės yra agresyvios kitiems šunims, todėl sterilizacija gali prislopinti agresyvų elgesį.
  • Kalytei nebus aktualu ieškoti partnerio giminės pratęsimui, todėl ji gali tapti prieraišesnė savo šeimininkams ir nesistengti pabėgti.
  • Rujos metu kai kurios kalės žymi savo teritoriją, todėl tenka naikinti nemalonų šlapimo kvapą. Po sterilizacijos su šia problema susiduriama kur kas rečiau.
  • Kalytės sterilizacija sumažina pienų liaukų vėžio tikimybę. Taip pat ši operacija padeda išvengti ir kitų ligų, tokių kaip cistinė endometriumo hiperplazija, piometra, kiaušidžių cistos, lėtinis endometritas ir t.t.
  • Po operacijos nepasireiškia stiprus seksualinis elgesys, kuris būdingas nesterilizuotoms kalėms.
  • Sterilizacija padeda išvengti gimdymo komplikacijų. Taip pat tai padeda kontroliuoti šunų skaičių – šiuo metu gimstančių šuniukų yra daugiau nei gerų šeimininkų, norinčių turėti dar vieną šeimos narį.
  • Kai kurių veislių šunims po rujos pasireiškia pseudo nėštumas, kuriam būdingas neįprastas kalytės elgesys.

Jei dvejojate, ar sterilizacija tikrai gali būti geriausiu pasirinkimu, tiesiog pasikonsultuokite su veterinaru, kuris galės atsakyti į įvairius jums kylančius klausimus ir taip pat galės duoti naudingų patarimų. Šiuo metu visos operacijos yra atliekamos saugiai ir moderniai, o po sterilizacijos kalytės atsigauna labai greitai.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus