visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Koks stogas geresnis: skardinis ar šiferinis?

Koks stogas geresnis: skardinis ar šiferinis? Koks stogas geresnis: skardinis ar šiferinis?

ŠALTLITA, UAB

Šis klausimas yra dažniausiai man užduodamas ir šiandien atsakysiu į jį išsamiai. Esu Eugenijus Mačiukas, stogų srityje jau dirbu 14 metų, mačiau įvairiausių stogų ir susidariau savo nuomone apie juos.

Gyvename mes Lietuvoje, kur populiariausi stogai yra vidutinės kainų kategorijos. Skardinis ir šiferinis stogas priklauso vidutiniai kainų kategorijai. Aukštesnė kainų kategorija yra molinės ir betoninės čerpės, o mažesnė kainų kategorija – bituminis šiferis.

Apie bituminį šiferį, kaip produktą, net nesinori daug rašyti. Mano nuomone, stogas su bituminiu šiferiu tarnaus ilgiausiai 5 metus, po to jis susilankstys, išsibanguos, o pro varžtų skyles pradės leisti vandenį.

Pavadinime rašydamas žodį „šiferis“, turiu omenyje ne senovišką, uždraustą pardavinėti, šiferį su asbestu, ne bituminį šiferį, o naujos kartos gaminį iš cemento ir be asbesto.

Iš tiesu ir skardinis stogas, ir šiferinis stogas yra kokybiški, ir jie tarnaus visą Jūsų gyvenimą. Bet kiekviena stogo danga turi tam tikrų savo niuansų, kuriuos reikia žinoti ir Jūs nenusivilsite, kai įsigysite šiuos produktus.

Koks stogas geresnis

Be to, asbestinis šiferinis stogas yra geras variantas, kai stogo nuolydis aukštesnis nei 15 laipsnių. Nors ir pardavėjas rašo minimalų 7 laipsnių nuolydį, aš, iš praktikos, su juo nesutinku. Savo stogo tikrai nedengčiau šiferiu, jei jo nuolydis būtų žemesnis nei 15 laipsnių. Kodėl? Todėl, kad šiferiniai lakštai nėra visiškai sandarūs ir pučiant stipriam priešpriešiniam vėjui jis gali papustyti lietaus vandenį tarp lakštų. Be to, šiferis nėra pati lengviausia stogo danga (10lg/m2), todėl žemesniam nuolydžiui reikalinga ir stipresnė stogo konstrukcija nei skardai (4kg/m2).

Jei pasirinksite šiferinį stogą, turėkite omenyje, kad šiferis blunka greičiau nei skarda. Todėl sumontavus skardines vėjalentes, kraigus, ar kitus skardinius priedus ant šiferio, pamatysite spalvos skirtumą po 4-5 metų.

Koks stogas geresnis

Kai mano kaimynas užsidengė stogą su mažais šiferio lakštais ir apsiskardino su skardinėmis vėjalentėmis, aš stebėjausi ir truputi pavydėjau jo gražaus stogo. Po 4 metų šiferis pabluko, dingo visas jo blizgesys ir vizualiai jis tapo toks „pigesnis“. To aš nebūčiau pastebėjęs, jei ne skardiniai gaminiai ant jo stogo, skarda liko tokia pati – blizganti. Kaip išspręsti šią problemą? Visada montuokite originalias šiferines vėjalentes, kraigus ir kitus priedus, pagamintus to pačio šiferinio stogo gamintojo. Tokiu atveju nesimatys atspalvių skirtumų ir Jūsų stogas atrodys estetiškai. Žinoma, turėkite omenyje, kad sumontuoti originalius šiferinius stogo kraigus yra sudėtingiau, todėl stogdengiai pakels montavimo kainą.

Šiferinės stogo dangos pliusas yra tas, kad ji lengvai ventiliuojama ir nereikia konkrečiai planuoti, kaip padaryti stogą ventiliuojamą. O jei stogas yra sandarus ir ventiliuojamas, jis tarnaus 100 metų.

Kalbant apie skardinį stogą, galima labiau išsiplėsti, nes skardinių stogo profilių yra labai didelis pasirinkimas.

Koks stogas geresnis

Paminėsiu visą punktais, taip bus trumpiau:

  • Plieniniai stogai tyri profilių (valcuojamas klasikinis profilis), kuriuos galima montuoti nuo 4 laipsnių nuolydžio.    
  • Yra mitas, kad plieninis stogas skleidžia garsą per lietų. Iš dalies tai tiesa, ypač tai girdisi po klasikine stogo danga. Bet sumontavus 35cm vatos, triukšmo nesigirdės. Pas mane yra klasikinis stogas, vatos 35cm, o triukšmą girdžių tik per didelę liūtį. Jaunystėje gyvenau palėpėje po šiferiniu stogu, triukšmą taip pat girdėjau.
  • Yra mitas, kad skardinis stogas įkaista. Sutinku, bet turėkite omenyje, kad greitai ir atvėsta, nes jis neturi masės. Po šiferiu, palėpėje gyvenau beveik 15 metų. Atėjus vasaros karščiams (temperatūra virš 25 laipsnių), pirmas kelias dienas karščio nesijausdavo, bet paskui kambariai įkaisdavo. O orams atvėsus, šiferis dar vis atidavinėdavo karštį į kambarius kelias dienas. Taigi, svarbiausia yra gera šilumos izoliacija.
  • Plieniniai stogai turi didesnį ne tik formų pasirinkimą, bet ir spalvų.
  • Skardinis čerpinis ir klasikinis profilis nesiventiliuoja, todėl jiems reikia paruošti oro padavimą tarp skardos ir difuzinės plėvelės.
  • Užsakant skardinę stogo dangą reikia žinoti tikslius stogo matmenys, kas nėra būtina užsakant šiferinį stogą.

Tokie būtų mano pastebėjimai apie šiuos du stogų tipus. Išduosiu Jums paslaptį, kai manęs klausia, kokio tipo stogą rinkčiausi aš, aš atsakau – skardinį. Kodėl? Nes man jis gražesnis, neprimena tarybinių laikų senoviškų stogų.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus