visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kompensuojama daugiau naujų vaistų nuo trombozės

Kompensuojama daugiau naujų vaistų nuo trombozės Kompensuojama daugiau naujų vaistų nuo trombozės

Nuo 2017 m. lapkričio 2 d. apdraustiems privalomuoju sveiktos draudimu Lietuvos gyventojams pradėjus kompensuoti tris inovatyvius geriamuosius antitrombozinius vaistus Apixabanum, Dabigatranum ir Rivaroxabanum, sulaukiama daug gyventojų klausimų dėl jų skyrimo tvarkos. Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja apie šių vaistų skyrimo ir kompensavimo sąlygas.

Iki šiol pacientų insulto ir sisteminės embolizacijos profilaktikai, esant prieširdžių virpėjimui ar plazdėjimui, plaučių embolijai bei giliųjų venų trombozei gydyti buvo skiriamas ir kompensuojamas vaistas varfarinas. Nuo šiol, jei pacientui nepavyksta saugiai sumažinti kraujo krešėjimo varfarinu, galima skirti vieną iš trijų kompensuojamų naujų efektyvių antitrombozinių vaistų.

„Nors varfarinas yra saugus ir veiksmingas vaistas, tačiau jis tinka ne visiems pacientams dėl organizmo polinkio kraujuoti ar kitų galimų kontraindikacijų. Todėl tiems žmonėms, kurie negali būti gydomi varfarinu arba nesėkmingai būdavo juo gydomi, jau gali būti skiriami daugelio pacientų laukti naujieji kompensuojamieji vaistai“, – sakė VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Irma Medžiaušaitė.

Jos teigimu, vaistai Apixabanum, Dabigatranum ar Rivaroxabanum gali būti kompensuojami, esant kelioms sąlygoms: „Pirmiausia, jei pacientui vartoti vaistą varfariną negalima dėl kontraindikacijų. Antra, jei per 3-6 mėn. (esant prieširdžių virpėjimui/plazdėjimui) arba per 3 mėn. (esant plaučių embolijai ar giliųjų venų trombozei) laiką neužtikrinamas reikiamas varfarino veiksmingumas ar saugumas ir tai pagrindžiama atitinkamų rodiklių reikšmėmis bei tai yra įrašyta medicinos dokumentuose“, – paaiškino I. Medžiaušaitė.

Naujų veikliųjų medžiagų vaistai bus skiriami keliasdešimčiai tūkstančių pacientų. Pirmuosius 3 mėnesius šiuos vaistus turi išrašyti  kardiologas arba pulmonologas, o gydant giliųjų venų trombozę – ir kraujagyslių chirurgas. Vėliau šiuos vaistus galės skirti ir šeimos gydytojas. Todėl pacientai, kurie jau vartoja savo lėšomis įsigytus Apixabanum, Dabigatranum arba Rivaroxabanum, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad jis nusiųstų konsultacijos pas minėtus gydytojus specialistus. Šie gydytojai įvertins, ar paciento būklė atitinka kompensuojamųjų vaistų paskyrimo sąlygas, ir išrašys receptus pirmuosius 3 mėnesius.

Kaip ir kiti kardiologiniai vaistai, šie vaistai Lietuvos apdraustiesiems kompensuojami 80 proc. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Skaičiuojama, kad per metus naujųjų vaistų kompensavimui bus išleidžiama daugiau nei 5,4 mln. eurų PSDF lėšų.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus