visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kriochirurgui apgamai teikia svarbią informaciją apie paciento ligas

Kriochirurgui apgamai teikia svarbią informaciją apie paciento ligas Kriochirurgui apgamai teikia svarbią informaciją apie paciento ligas

APGAMAS, Juozo Prušinsko IĮ

Gydytojo Juozo Prušinsko veikla Tarptautinės kriochirurgijos draugijos yra įvertinta aukso medaliu. Tokio įvertinimo privatų kabinetą turintis medikas sulaukė už pasiūlytą naują pakitusių apgamų operavimo būdą – žiedinę kriochirurgiją. Operacijos būdas buvo taikytas daugiau dvidešimt metų ir prieš keletą metų patentuotas.

Unikalus metodas

Jau kelis dešimtmečius apgamus tiriantis ir juos šalinantis gydytojas Juozas Prušinskas išbandė įvairius metodus. Nuolat naujų gydymo būdų ieškantis medikas susidomėjo labai perspektyvia medicinos sritimi – kriochirurgija. Tai toks gydymo metodų rinkinys, kai pakitę audiniai naikinami šalčiu ar iš pradžių navikas užšaldomas, o po to specialiu skalpeiliu-žiedu, pašalinamas. Daug metų dirbęs šioje srityje ir odos darinių šalinimui naudojęs skystą azotą, kurio temperatūra siekia –196,5 oC, medikas ištobulino šį metodą ir sukūrė netgi specialius instrumentus užšalusiam navikui šalinti. J. Prušinsko sukurtas instrumentas žiedu išima užšaldytą pakitusį apgamą, o žaizda paliekama savaiminiam užgijimui, jos nereikia net siūti. Ilgametis patyrimas atskleidė dar vieną onkologinį fenomeną – palikus žaizdą savaiminiam gijimui, nebūna recidyvų ar tolimesnio ligos progresavimo, jei morfologiškai gaunama melanomos atsakymas.

Paprastai onkologinėje chirurgijoje naudojamas metodas, kai šalinamas nemažas audinių plotas aplink navikus, todėl dažnai po tokios operacijos prireikia sudėtingos vietinės ar laisvo plastikos. Naudojant J.Prušinsko sukurtą žiedinės kriochirurgijos metodiką, pasiekiamas optimalus rezultatas, nes išsaugomi žmogaus audiniai, o dideliu šalčiu paveikus naviką ligos atsinaujinimo grėsmė išnyksta.

Toks metodas sudomino pasaulio kriochirurgus ir jie lietuvio išradimą įvertino vienu aukščiausiu apdovanojimu – aukso medaliu. Apdovanojimas buvo įteiktas Vienoje (Austrija), Pasauliniame kriochirurgų kongrese, kuriame tarp gausių Kinijos, Japonijos, Argentinos, Indonezijos, JAV, Rusijos delegacijų dalyvavo ir vienintelis lietuvis. Kitų šalių medikai taip pat pateikė unikalių metodikų, kurių rezultatai teikia didelių vilčių medicinai.
 
Su Rytų medicina

Šiuo metu Vilniuje gyvenantis ir kartą per mėnesį konsultuojantis Panevėžyje, Alytuje ir Vilkaviškyje medikas kalbėjo, kad iki šio išradimo ėjęs tris dešimtmečius. Neseniai išrinktas į Tarptautinės kriochirurgijos draugijos direktorių valdybą, jis apgailestavo, kad, pavyzdžiui, turtingose šalyse medicinos tyrimams ir eksperimentams teikiama daug dėmesio ir skiriamas finansavimas, o mūsų mokslininkams dažnai tenka remtis užsienyje atliktų eksperimentų išvadomis ir tiesiog išprotauti naujovę.

Į jo privačią įmonę „Apgamas“ Vilniuje užsukusį pacientą J. Prušinskas gali nustebinti ne tik nauja apgamų šalinimo technologija, bet ir gydymo metodų derinimu su Rytų medicina. Jau daugiau kaip du dešimtmečius gydytojas tyrinėja odos apgamų sąsajas su energetiškai aktyvių taškų kanalais – meridianais.
Prieš penkis tūkstančius metų kinai atsitiktinai surado biologiškai aktyvius odos taškus, kuriuos sujungiant tam tikra seka susidaro kanalai. 12 magistralinių meridianų simetriškai išsidėstę kūno paviršiuje ir turi energetines jungtis su atitinkamais vidaus organais. Apgamai, kiti odos augliai, atsiradę meridianų srityje, pasak J. Prušinsko, sutrikdo laisvą energijos cirkuliaciją. Kiekvienas taškas, dėmelė ar apgamas atskleidžia tam tikrą informaciją – signalizuoja apie vidaus organų sutrikimus.

Slypi informacija

Už mokslinius darbus, išradimus, kriotechnikos aparatūros ir instrumentų kūrimą beveik prieš dešimt metų Juozui Prušinskui buvo suteiktas Rusijos federacijos Medicinos ir technikos akademijos tikrojo akademiko vardas. Gydytojas įsitikinęs, kad nėra nė vieno žmogaus organo, kuris būtų toks reiklus sau, taip išduotų sėkmes ir nesėkmes, taip ilgai laikytų „pagiežą“ ir išlietų ją pačiu netinkamiausiu metu, kaip oda. Ji yra didžiausias ir išraiškingiausias organas. Todėl mokantiesiems iš jos skaityti nereikia nei echoskopų, nei rentgeno aparatų. Kryptingai ją tyrinėjant ir stebint įmanoma netgi rasti organą, kurio veikla dabar arba ateityje gali sutrikti. Apžiūrėjus odą, galima žmogų siųsti pas konkrečios srities specialistą, kuris tuo metu jam geriausiai padės arba tiesiog pašalinti atsiradusį odos darinį, o kartu – ir kokią nors vidaus organų ligą.

Veido apgamai daugumoje yra virškinamojo trakto funkcinių ir organinių pokyčių žymekliai. Pagal apgamo lokalizaciją galima iš karto pasakyti, kad žmogų, pavyzdžiui, vargina skrandžio opa. Tokiu atveju medikas siūlo arba operuoti opą, arba šalinti apgamą. Pašalinus apgamą, po keletos mėnesių užgyja ir opa.
Galvos plaukuotoje dalyje esantys apgamai rodo giminės psichines ir onkogenines ligas. Šie apgamai būna dviejų rūšių: riebaliniai (parodo centrinės nervų sistemos padidėjusį aktyvumą) ir pigmentiniai, arba rudieji (rodo, jog kažkas iš giminės mirė nuo piktybinės onkologinės ligos). Jeigu apgamas yra kairėje galvos pusėje, galima sakyti, kad nuo šios ligos mirė kas nors iš tėvo pusės, dešinėje – iš motinos.

Pavyzdžiui, pakaušio viršuje esantis apgamas reikš urogenitalinę ligą, šiek tiek žemiau – plaučių, o dar žemiau – skrandžio.

Galima pakeisti

Pasak J. Prušinsko, išmanant galima 80 procentų tikslumu pasakyti, ką reiškia vieno ar kito apgamo arba pigmentinės dėmės atsiradimas. Pavyzdžiui, apgamas tarp plaukų ir ausies dažniausiai reiškia, kad žmogus serga tuberkulioze, o jeigu odos žymė yra prie antakių, vadinasi, kamuoja problemos dėl skrandžio.
Kiekvieno apgamo atsiradimas leidžia nustatyti diagnozę 5–25 metams. Tai labai vertinga informacija, todėl galime atitinkamu laikotarpiu tiesiog labiau atkreipti dėmesį į tą organą. Pavyzdžiui, jei yra padidėjusi rizika susirgti skrandžio ligomis, tiesiog galima pakeisti mitybą, gyvenimo būdą arba imtis papildomų profilaktikos priemonių, stengiantis tą negalavimą atitolinti.

Pasirodyti specialistui reikėtų ir tuo atveju, jeigu į apgamą atkreipėte dėmesį arba nuolat galvojate apie jį, jaučiate dvasinį diskomfortą. Juo labiau apgamas jums kelia nerimą, tuo greičiau jis auga ir keičiasi.

Svarbiausi požymiai, rodantys, kad apgamas kinta, yra jo paviršiaus reljefo, skersmens, iškilumo, spalvos ir kraštų pokyčiai (ypač atsiradę per trumpą laiką). Reikėtų atkreipti dėmesį ir į niežėjimą, skausmą, kraujavimą, aplinkinės odos sudirgimą.

Labai daug skirtingai pasireiškiančių pačių įvairiausių ligų pasižymi skirtingais simptomais, kuriuos pačiam žmogui sunku nustatyti.

Ištyrus nedidelį spuogelį ar rausvą dėmelę gali pasirodyti, kad tai viena pavojingiausių ir klastingiausių kūno ligų – melanoma. Todėl į pakitimus odoje dėmesį turi atkreipti kiekvienas. Atminkite, kad visi apgamai yra įgimti ir atsiranda ne odoje, o nerviniame audinyje stuburo smegenyse embrioniniame laikotarpyje. Melanoma - tai pakitęs nevaldomam dauginimuisi linkęs apgamas-parazitas, kuris turi savybę plisti po organizmą visais kūno skysčių ar tarpląsteliniais keliais.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus