visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Lietuvos laboratorijoje patvirtintas Užtvarų atsparumas ugniai

Lietuvos laboratorijoje patvirtintas Užtvarų atsparumas ugniai Lietuvos laboratorijoje patvirtintas Užtvarų atsparumas ugniai

SAINT-GOBAIN STATYBOS GAMINIAI, UAB

Užtikrinti priešgaisrinę saugą – vienas pagrindinių reikalavimų, keliamų užtvaroms. Gaisro metu užtvara ne gali staiga užsidegti, turi kuo ilgiau sulaikyti ugnies skverbimąsi į šalia esančias patalpas. Todėl užtvaroms naudojamos medžiagos turi pasižymėti tokiomis ypatybėmis, kurios leistų kuo ilgiau palaikyti atskiriamąją funkciją. Gaisrinės saugos pagrindiniuose reikalavimuose numatyta, kad priešgaisrinės užtvaros – statybinės nustatyto atsparumo ugniai ir degumo klasės konstrukcijos. Jos atskiria patalpas atsižvelgiant į šių paskirtį gaisro apkrovos tankį, pastato atsparumo ugniai laipsnį ir skirtos gaisro bei degimo produktų plitimui iš patalpos arba gaisro skyriaus į kitas patalpas apriboti.

Bendrovė „Saint-Gobain statybos gaminiai“ rinkai pristato tris priešgaisrinių užtvarų sistemas, kurios gana gerai stabdo ugnies skverbimąsi į kitas patalpas. Gaisrinių tyrimų centro Atsparumo ugniai laboratorijoje atlikti bandymai patvirtino, kad sistemos atitinka atsparumo ugniai klases EI45, EI60 ir EI90. Vadinasi, užtvaros ugnies skverbimąsi atitinkamai gali atlaikyti ir 45, ir 60, ir 90 minučių.

Bandymai buvo atlikti su užtvaros elementais, sumontuotais iš cinkuotos plieninės skardos „Ultrastil CW/UW“ profilio karkaso, vieno ir dviejų sluoksnių 12,5 milimetro storio A bei DF tipo (priklausomai nuo bandomos sistemos) gipso kartono plokščių „Rigips Rigimetr“, užtvarų vidus buvo užpildytas 75 milimetrų storio „Isover KT40“ mineraline vata. Gipso kartono plokščių sandūroms bei perimetro sandarinimui buvo naudotos sistemai skirtos medžiagos, tokios kaip „Rigips“ popierinė siūlių armavimo bei perimetrą sandarinanti putų polietileno juosta, „Rigips“ sraigtai, „Gyproc Vario“ glaistas.

Pagrindinis išbandytų užtvarų skirtumas nuo kitų gamintojų – šie ne visada gali dokumentais patvirtinti savo siūlomų užtvarų, nes jos dažniausiai montuojamos ne tiksliai iš tų komponentų, iš kurių buvo sudaryta bandomoji užtvara. Kai kurie gamintojai turi ataskaitas apie atliktus bandymus, tačiau skirtingose šalyse naudojamos skirtingos medžiagos. „Ir jeigu jų parametrai nors šiek tiek skirsis, rezultatams tai gali turėti esminę įtaką“, – sakė bendrovės „Saint-Gobain statybos gaminiai“ pardavimų koordinatorius Vygantas Stankevičius.

Anot jo, rezultatų, patvirtintų bandymų ataskaitose, galima tikėtis tik tuomet, jei sistema sumontuota tiksliai taip, kaip aprašyta, t. y. iš tokių pat medžiagų nemėginant vienos pakeisti kuria nors kita. Galima naudoti ir kitose šalyse bandymais patikrintas sistemas, tačiau neabejojama, kad atsivežti visas jų sudėtines dalis gali būti pernelyg brangu.

„Saint-Gobain statybos gaminių“ pasiūlytos sistemos montuojamos iš medžiagų, kurias į Lietuvą tiekia pat bendrovė – nereikia ko nors specialiai užsakyti. „Statybininkai turės pasirinkimą. Žinoma, galima užtvaras mū-ryti, bet galima montuoti ir mažiau darbo reikalaujančias gipso kartono atitvaras. Visa esmė ta, kad turime bandymais patikrintą sistemą, tai patvirtinančius dokumentus ir galime suteikti garantijas montuotojams“, – sakė V. Stankevičius.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus