visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Mokantiems mažus atlyginimus – papildomas institucijų dėmesys

Mokantiems mažus atlyginimus – papildomas institucijų dėmesys Mokantiems mažus atlyginimus – papildomas institucijų dėmesys

Lietuvoje yra beveik 39 tūkst. įmonių, kuriose bent dešimtadaliui darbuotojų mokamas mažesnis atlyginimas nei minimalioji mėnesinė alga (MMA), kuri šiuo metu yra 300 Eur.

Siekdamos mažinti neapskaitomos ekonomikos mastą, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba („Sodra“), Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ir Valstybinė darbo inspekcija (VDI) šioms įmonėms skirs papildomo dėmesio.

Kiekviena iš jų gaus pranešimą, kuriame bus primenama apie darbuotojams mokamus mažus atlyginimus ir informuojama apie galimus institucijų veiksmus siekiant išsiaiškinti, ar tai daroma pagrįstai. Vėliau kiekviena institucija, įvertinusi rizikos veiksnius, dalį įmonių įtrauks į vykdomus patikrinimus.

„Ne visi darbai dirbami visą dieną, tad kartais mažesnis atlyginimas visiškai pateisinamas. Tačiau Valstybinė darbo inspekcija kasmet nustato vis daugiau atvejų, kai mažesnis oficialus darbo užmokestis yra mokamas deklaruojant trumpesnį darbo laiką, nei yra dirbama realiai, t.y. pažeidžiant darbo laiko apskaitos reikalavimus. Labiausiai dėl to nukenčia darbuotojai, kuriems neužtikrinamos visos socialinės garantijos. Tai ypač aktualu neapskaityto darbo metu įvykus nelaimingam atsitikimui darbe – tokiu atveju darbuotojas netenka valstybės paramos gydymui, reabilitacijai, įvairių išmokų, kurios jam priklausytų“, – sako VDI vadovas Gintaras Čepas. VDI šiais metais planuoja patikrinti apie 1 tūkst. įmonių, kuriose įtariami darbo laiko pažeidimai.

„Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius atkreipia dėmesį, kad nedeklaruojant viso oficialaus atlyginimo nukenčia ne tik darbuotojai, bet ir sąžiningas verslas, priverstas konkuruoti nevienodomis sąlygomis.

„Kita vertus, socialiai neteisinga, kai dirbantis pagal darbo sutartį įmokas moka, pavyzdžiui, nuo 10 eurų, o vykdantis individualią veiklą – nuo MMA, ir jiems abiem garantuojamos vienodos sveikatos apsaugos paslaugos, finansuojamos iš sveikatos draudimo lėšų“, – pastebi M. Sinkevičius.

VMI viršininko pavaduotojo Artūro Klerausko teigimu, VMI taikomas modelis „Įspėjau – pasirink“ jau davė rezultatų. Patikrintose įmonėse darbuotojų, gaunančių MMA dydžio ar mažesnį atlyginimą, dalis susitraukė 15 proc.

„Įvertinę naujausius duomenis spręsime, kurioms iš minėtų 40 tūkst. įmonių taikyti mūsų modelį. Vis dėlto patikiname, kad institucijų patikrinimai nesidubliuos ir sąžiningas verslas papildomų rūpesčių dėl to neturės“, – sako A. Klerauskas.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu veikia 38,9 tūkst. įmonių, kuriose mažiausiai 10 proc. darbuotojų gauna MMA nesiekiantį atlyginimą. Minėtose įmonėse tokių darbuotojų iš viso yra 119,5 tūkst., tarp jų – 22,7 tūkst. asmenų yra iki 29 metų, o 10,7 tūkst. – pensinio amžiaus.

Iki 30 Eur dydžio atlyginimą šiuo metu gauna 6,7 tūkst. asmenų, nuo 30 iki 75 Eur – 17,3 tūkst., o nuo 75 iki 150 Eur – 51,7 tūkst.

Atrinktų draudėjų suvestinė ir darbuotojų, uždirbančių mažiau nei MMA, profesijos

2015-04-30. Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Klientų aptarnavimo metodikos ir informavimo skyrius. Mokantiems mažus atlyginimus – papildomas institucijų dėmesys. www.sodra.lt

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus