visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Nervinė anorekcija ir bolimija. Kai bandelė atstoja draugus arba kas slepiasi po valgymo sutrikimu?

Nervinė anorekcija ir bolimija. Kai bandelė atstoja draugus arba kas slepiasi po valgymo sutrikimu? Nervinė anorekcija ir bolimija. Kai bandelė atstoja draugus arba kas slepiasi po valgymo sutrikimu?

ANTAKALNIO PSICHIATRIJOS KONSULTACIJOS CENTRAS, VšĮ

Nervinė anorekcija ir bolimija. Kai bandelė atstoja draugus arba kas slepiasi po valgymo sutrikimu? Apie valgymo sutrikimus paskutiniais metais kalbama ir rašoma labai daug. Kas tai yra? Ir kaip atpažinti, kada sveikas susirūpinimas savo svoriu, mityba, išvaizda tampa liguistu? Didžioji moterų ir merginų dalis, o paskutiniu metu ir vis daugiau vyrų vienaip ar kitaip jaudinasi dėl savo svorio, maitinimosi ir kūno formų.

Ką galima pamatyti žvelgiant iš šalies? Būnant greta tokio žmogaus galima pastebėti sutrikusį valgymo elgesį. Dažniausiai sutinkami du valgymo sutrikimai – nervinė anoreksija ir nervinė bulimija. Nervinei anoreksijai būdingas nuoseklus suvalgomo maisto porcijų mažinimas, kartais pasiekiantis vieno obuolio per dieną kiekį, kartu save apkraunant dideliu fiziniu krūviu, kurio tikslas mažinti arba išlaikyti mažą kūno svorį. Bulimija pasireiškia persivalgymo priepuoliais, kai per trumpą laiko tarpą suvartojamas didelis maisto kiekis su/arba be po to sekančiu dirbtinai sukeltu vėmimu ar laisvinamųjų vaistų vartojimu. Vemiama, žinoma, slapta, tačiau įtarti tai galima pastebėjus bėgiojimą į tualetą po kiekvieno valgio.

O kas vyksta žmogaus galvoje? Mintys apie maistą, išvaizdą, storumą – liesumą tampa tarsi „apsėdimu“, įkyriai lenda į galvą, tampa nevaldomos, užima daugybę laiko. Susirūpinimas mityba, kalorijų skaičiavimas, maisto gaminimas gali tapti tiesiog gyvenimo būdu, kitos veiklos tampa mažiau svarbios, apleidžiamos. Valgymo sutrikimus lydi nuolatinė  didžiulė baimė sustorėti, įsitikinimas, kad yra per stambi, pasibjaurėjimas savimi, sutrinka savo kūno suvokimas. Nepaisant normalaus arba per mažo kūno svorio mergina – moteris pati sau atrodo stora, bjauri.

Pavojingiausia sveikatai ir netgi gyvybei yra nervinė anoreksija. Ji diagnozuojama, kai kūno masės indeksas nukrenta iki 17,5 arba mažiau. Jos metu dėl maisto medžiagų stygiaus sutrinka medžiagų apykaita, hormonų gamyba, išnyksta menstruacijos. Neretai ginekologas būna pirmas specialistas, į kurį kreipiamasi. Kraštutiniais atvejais sutrinka širdies veikla, sumažėja gliukozės kiekis kraujyje,  krenta kūno temperatūra.

Kokia psichologinė valgymo sutrikimo prasmė? Valgymo sutrikimas nėra vien tik apie valgymą: valgyti ar nevalgyti. Pirmiausia, tai yra ypatingas santykis su maistu. Maistas naudojamas kaip priemonė nusiraminti, atsipalaiduoti, įveikti įtampą, liūdesį, vienišumo jausmą. Sutrikusiu valgymu – badavimu, persivalgymo priepuoliais – mėginama tvarkytis su savo gyvenimiškais sunkumais, valdyti savo emocijas. Santykis su maistu pakeičia ryšius su žmonėmis, užpildo laisvalaikį. Vietoj pokalbio su artimu žmogumi pasirenkama bandelė ar sausainių pakelis arba iš viso atsisakoma maisto. Prisipažinti, kad kenti nuo valgymo sutrikimo atrodo gėda. Tokios merginos, moterys jaučiasi vienišos, nesuprastos, nepriimtos, nepasitiki savimi, patiria nuolatinį nerimą, įtampą, kaltės, vidinės tuštumos jausmą.

Kaip gydyti? Valgymo sutrikimų gydymas trunka ilgai, jo esmė – ne tik normalizuoti valgymo elgesį, atstatyti normalią kūno masę, bet ir stengtis suprasti gilumines valgymo sutrikimo priežastis, ką simptomas moteriai – merginai reiškia, kokius sunkumus jinai tokiu būdu sprendžia. Susivokti savyje, atrasti motyvaciją keistis  padės gydytojas psichoterapeutas, bet gali prireikti ir dietologo ir kitų specialistų pagalbos.

Gyd. Jurgita Baublytė, psichoterapeutė

Vaikų ir paauglių psichiatrė

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus