visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Nuo 2015 m. sausio 1 d. bankroto administratorius įmonėms atrenka kompiuterinė programa

Nuo 2015 m. sausio 1 d. bankroto administratorius įmonėms atrenka kompiuterinė programa Nuo 2015 m. sausio 1 d. bankroto administratorius įmonėms atrenka kompiuterinė programa

Nuo 2015 m. sausio 1 dienos bankrutuojančių ir bankrutavusių įmonių administratoriai atrenkami naudojantis kompiuterine programa. Programa užtikrins skaidrumą ir nešališkumą skiriant administratorių įmonei ir palengvins teismų darbą.

„Iki šiol administratorių teismams siūlydavo kreditoriai ir kiti bankroto proceso dalyviai, o teismai turėdavo derinti administratoriaus kandidatūras su Įmonių bankroto valdymo departamentu prie Ūkio ministerijos ir iš kelių ar net keliolikos tinkamų kandidatų paskirti vieną administratorių. Administratoriaus atrankos kriterijai nebuvo nustatyti, todėl administratoriaus paskyrimas buvo dažnai skundžiamas ir tai užtęsdavo bankroto proceso pradžią. Nauja administratoriaus atrankos ir skyrimo tvarka turėtų paspartinti bankroto procesų pradžią ir užtikrinti greitesnį administratoriaus paskyrimą“, – sako ūkio viceministras Gediminas Onaitis.

Programa veikia kaip integruota Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos valdomos Įmonių restruktūrizavimo ir bankroto informacinės sistemos (ĮRBIS) dalis, kuri susieta su Lietuvos teismų informacine sistema (LITEKO).

Programa pagal aktualius, nuolat atnaujinamus ĮRBIS duomenis atrenka vieną administratorių. Teismas gali neskirti programa atrinkto administratoriaus tik tuo atveju, jei bus nustatyta, kad atrinktas administratorius įstatyme nustatytais neleistinais ryšiais susijęs su įmone ar su bankroto bylą nagrinėjančiu teisėju. Teismai programa parinkę įmonei administratorių tą pačią dieną priims nutartį dėl administratoriaus paskyrimo ir ji bus neskundžiama.

Bankroto administratoriaus atrankoje gali dalyvauti visi į viešai skelbiamą administratorių sąrašą įrašyti asmenys, pateikę sutikimus administruoti įmonę. Programa parenka administratorių įvertinusi teisėjo nurodytą įmonės dydį ir kitus įmonės ypatumus, taip pat ĮRBIS esančius duomenis apie administratoriaus darbo patirtį, krūvį ir kitus administratoriaus veiklos rodiklius. Programa padės reguliuoti administratorių darbo krūvio tolygumą, geriau dirbančiam administratoriui bus suteikiama galimybė administruoti daugiau įmonių.

Siekiant užtikrinti sklandų administratoriaus paskyrimą, 2014 m. pabaigoje buvo organizuoti teisėjų ir administratorių mokymai, parengta ir išplatinta mokomoji vaizdo medžiaga. Programą sukūrė Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos skelbtą viešojo pirkimo konkursą laimėjusi UAB „Leksinova“, kuri dar 2015 m. vykdys programos garantinę priežiūrą, prireikus tobulins programinę įrangą, teiks konsultacijas apie programos naudojimą.

2015-01-05. LR ŪKIO MINISTERIJA. Nuo sausio 1 d. bankroto administratorius įmonėms atrenka kompiuterinė programa. www.ukmin.lt

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus