visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Paradontozės simptomai ir gydymas: Kaip laiku užkirsti kelią periodonto ligoms?

Paradontozės simptomai ir gydymas: Kaip laiku užkirsti kelią periodonto ligoms Paradontozės simptomai ir gydymas: Kaip laiku užkirsti kelią periodonto ligoms

Odontologijos klinika RYKLIO DANTIS, UAB

Spartus šiuolaikinio gyvenimo tempas labai dažnai paverčia mus kasdienybės įkaitais. Žmonės atkreipia dėmesį į savo sveikatą tik tuomet, kai ligos protrūkis tampa jų gyvenimo diskomfortu, pasireiškia skausmu arba dantų praradimu.

Vilniuje įsikūrusios odontologijos klinikos RYKLIO DANTYS gydytojo odontologo Valdemar Šinkovski teigimu, šiuolaikinė medicina yra tiek pažangi, kad gali susidoroti net ir su labai apleistomis ligos formomis, tai nereiškia, kad reikėtų ignoruoti ar delsti su parodontozės gydymu vos pasireiškus pirmiems jos simptomams. Ne mažiau svarbiu dalyku yra suvokimas, kad gydytojo patarimų nevykdymas ir prasta asmeninė burnos higiena lemia galutinį gydymo efektą. Pacientui tikslingai nevykdant odontologo nurodymų, gydymo rezultatas pasmerktas nesėkmei, kurios rezultatas - prarandami dantys

Parodontozės simptomai

Sveikos dantenos yra rausvos spalvos, jos užpildo tarpus tarp dantų. Danties kaklelio apsinuoginimas (paprastai nematomas ruožas tarp karūnos ir šaknies) tai ženklas, kad vystosi pirmieji parodontozės simptomai. Esant tokiai situacijai laukti neverta: patartina nedelsiant kreiptis į odontologą. Ligos procesas bus sustabdytas šalinant dantų akmenis, galimas antibiotikų kursas, dantų lakavimas. Pastaroji procedūra panaikins dantų kaklelių jautrumą.

Kaip papildomą gydymo priemonę, V. Šinkovski pataria tinkamą dantų pastą. Vystantis parodontozei reikalingas dantų pastos, kurios sudėtyje yra priešuždegiminių ir priešbakterinių žolelių kompleksas bei chlorheksidinas, naudojimas.

Burnos ertmės ir dantų sveikatos būklė yra vertinama ne tik pagal dantų ėduonies buvimą, bet ir dantenų, gleivinės ir kaulo stovį. Periodonto ligų gydymas (periodontopatija) leidžia panaikinti dantų kaklelių jautrumą bei apsinuoginimą, blogą burnos kvapą. Tinkama diagnostika ir gydymas padeda išvengti tokių padarinių kaip dantenų kraujavimas, dantų klibėjimas ar jų praradimas.

Paradontozės simptomai ir gydymas: Kaip laiku užkirsti kelią periodonto ligoms

Parodontozės profilaktika ir gydymas

Žmonės, turintys visus dantis ir nekamuojami ėduonies, taip pat gali susidurti su paminėtais simptomais. Papildomų tyrimų pagalba (ortopantomogramas, periodontologinis tyrimas) dažniausiai nustatoma diagnozė yra parodontozė. Tai liga, kuri atsiranda dėl specifinės mikrofloros burnos ertmėje. Šios bakterijos gali būti tokios piktybinės, kad žmogaus organizmas savarankiškai negali su jomis susidoroti. Vienintelis pagrįstas būdas yra pašalinti šias bakterijas ir atkurti pusiausvyrą burnos ertmėje.

Dažnai periodonto ligos vystosi dėl netinkamos burnos higienos. Tinkamai nepašalintos apnašos sukietėja ir virsta akmeniu. Pirmiausiai tai vyksta prie dantenos krašto, vėliau nusileidžia žemiau, o visa tai lemia patologinius pokyčius. Akmuo dirgina dantenas, atsiranda patinimas, skausmas ir kraujavimas valymo metu, dantų jautrumas. Ligai užsitęsus dantys pradeda judėti arba visai kristi.

Paradontozės simptomai ir gydymas: Kaip laiku užkirsti kelią periodonto ligoms

Gydymas vykdomas etapais: pirmiausiai reikia išgydyti uždegimą burnoje, paskui pašalinti apnašas ir akmenis. Dažniausiai tokių manipuliacijų ligai sustabdyti pakanka. Jei liga stipriai pažengusi, rekomenduojami papildomi gydymo budai:

Biostimuliacija - tai terapija panaudojant lazerio spindulį. Gydymo metu dantenos yra švitinamos mažos galios lazerio spinduliu, tai panaikina skausmą ir uždegimą. Taip pat paspartėja minkštųjų audinių regeneracija.

Kiuretažas - dantenų kišenių išvalymas ir gylio mažinimas. Kiuretažo metu nuo dantų paviršiaus nuvalomos kietos apnašos, sumažinamas bakterijų kiekis, išvalomas granuliacinis audinys iš periodonto kišenės. Gijimo metu susidaro audinys, kuris prisitvirtina prie šaknų paviršiaus.

Audinių rekonstrukcija, panaudojant stimuliuojančius preparatus. Reguliari ir tinkama burnos higiena padės jums išvengti šio nemalonaus susirgimo.

Gydytojas odontologas Valdemar Šinkovski.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus