visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Patalynės priežiūra. Dulkių erkutės – nepaisyti ar kovoti?

Patalynės priežiūra. Dulkių erkutės – nepaisyti ar kovoti? Patalynės priežiūra. Dulkių erkutės – nepaisyti ar kovoti?

Patalynės priežiūra. Dulkių erkutės – nepaisyti ar kovoti? Kas tos dulkių erkutės? Įvairios alergijos – tai viena iš šio laikmečio rykščių. Žmonės alergiški skirtingiems dalykams – maistui, gyvūnams, dulkėms ir.t.t. Alergiškus žmones nuolat kamuoja sloga, čiaudulys, kosulys, įvairūs bėrimai, niežulys ir kitokie nemalonūs simptomai. Vienas dažniausiai pasitaikančių alergiją sukeliančių veiksnių – dulkių erkutės, kurių apstu praktiškai kiekvienuose namuose.

dulkiu-erkutes-patalynejeTrumpa pažintis

Jeigu dar neteko domėtis šiais parazitais, trumpai supažindinsime. Namų dulkių erkučių mokslinis pavadinimas - dermatophagoides pteronyssinus. Kadangi dažniausiai ir gausiausiai aptinkamos mūsų pataluose, jos dar vadinamos patalynės erkutėmis.  Šios erkutės taip pat aptinkamos ir ant gyvūnų odos, jų guoliuose, paukščių gūžtose, graužikų lizduose, minkštuose žaisluose ar balduose, netgi drabužiuose, kambario kampuose, kilimuose. Jos minta žmogaus odos epidermiu. Alergiją sukelia ne tik pačios erkutės, bet ir jų išmatos.

Alergenai į mūsų organizmą patenka pro kvėpavimo takus, t.y. mes juos įkvepiame, o reakcijos pasireiškia skirtingai. Pradžioje dažniausiai kankina ašarojimas, čiaudulys, sloga, kosulys, vėliau gali pasireikšti dusulys, gali išsivystyti bronchinė astma.

Kodėl patalynėje?

Dulkių erkutės dažniausiai aptinkamos patalynėje, nes ten palankiausia terpė joms gyventi ir daugintis. Šie parazitai mėgsta šilumą ir drėgmę. Be to, minta žmogaus odos epidermių, kurio dalelių gausu mūsų lovose. Žinoma, mažiausiai erkučių naujoje, mažai naudotoje patalynėje. O daugiausia – retai skalbiamoje, nevėdinamoje, nelyginamoje. Ypač daug jų galima aptikti senoviniuose pūkų pataluose ir pagalvėse. Labiausiai erkutės mėgsta tas vietas, kur žmogus sėdi ar guli.

Kaip gintis?

Tad, ką daryti? – paklausite. Galima taikyti liaudiškus metodus – patalynę dažnai vėdinti. Žiemą išnešti palaikyti speiguotame ore, nes erkutės bijo šalčio. Vasarą palaikyti saulės spinduliuose. Minkštus vaikiškus žaislus netgi rekomenduojama palaikyti šaldiklyje. Tačiau naikinant erkutes šalčiu, karščiu ar grynu oru, nepašalinami jų alergenai – išmatos ir lavonėliai, sunaikinamos tik gyvos erkės. Taip pat reikėtų laikytis elementarių higienos normų – dažnai keisti patalynės užvalkalus, juos skalbti tinkamoje temperatūroje, išlyginti, kasmet išvalyti antklodes, pagalves ir čiužinius.

 

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus