visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Patikima automobilio pakaba: kodėl reikia keisti šarnyrus ir amortizatorius?

Patikima automobilio pakaba: kodėl reikia keisti šarnyrus ir amortizatorius? Patikima automobilio pakaba: kodėl reikia keisti šarnyrus ir amortizatorius?

Kas perspėja apie gedimą, kodėl šarnyrų ir amortizatorių keitimas kartais neišvengiamas?

Prasta kelio danga turi neigiamos įtakos automobilio detalėms. Ypač įvairūs smūgiai važiuojant per kelio nelygumus kenkia transporto priemonės pakabai, kitaip važiuoklei, bei jos dalims. Duobėtas ar nelygus kelias kenkia amortizatoriui, kuris atsakingas už automobilio sukibimą su kelio danga.

Pagrindiniai automobilio pakabos gedimai

Automobilio pakaba yra labai jautri, todėl kelio nelygumai gadina jungiamuosius pakabos elementus, o didelė apkrova trumpina elastingų elementų eksploatacijos laiką. Pažeista automobilio pakaba gali sukelti rimtas problemas vairuojant. Būtent nuo jos priklauso vairavimo saugumas ir komfortas.

Sugedus vienai iš automobilio pakabos detalių – lankstams – greičiau dėvisi ir kitos pakabos detalės. Jų gedimas gali atpalaiduoti ratą nuo pakabos, sugadinti vairo traukes bei amortizatorių. Nepalankios kelio sąlygos skatina ir greitesnį amortizatorių dėvėjimąsi. Dažniausiai amortizatoriai genda dėl plyšusios amortizatoriaus koto gumos. Dėl to ant kitų amortizatoriaus dalių patenka purvas ir kitos apnašos – amortizatorius dėvisi greičiau. Neretas pažeidimas – sulenktas amortizatoriaus kotas, kuris dažnai pažeidžiamas smūgio metu. Sugedę amortizatoriai kenkia automobilio pakabos detalėms. Per didelė vibracija veikia kitų pakabos detalių darbą ir gadina vairo traukes, šarnyrus, stabilizatorius ir kitus pakabos elementus.

Požymiai, kurie išduoda automobilio pakabos gedimus

Kad tam tikros pakabos detalės ir amortizatoriai veikia netinkamai, išduoda tam tikri požymiai. Dažniausiai – neįprasti, vairuojant sklindantys garsai. Sugedus šarnyrams, girdisi tylus automobiliui nebūdingas garsas. Kol gedimas nedidelis, šio garso vairuotojas gali ir nepastebėti. Tik esant stipriau pažeistiems šarnyrams, garsas intensyvėja – šarnyrai atsilaisvina ir pradeda klibėti.

Jei, sukant vairą arba važiuojant nelygiu keliu, girdisi keisti garsai, girgždesys arba dunksėjimas, tikėtina, kad tai perspėja apie amortizatoriaus guolių gedimą. Tuomet gali būti sunku pasukti vairą. Dunksėjimas ar cypimas automobilio gale praneša apie galinių amortizatoriaus guolių gedimą.

Amortizatorių keitimas

Pasireiškus šiems požymiams, amortizatorių greičiausiai teks keisti arba restauruoti. Amortizatorių restauravimas gana įprasta praktika, jei jie itin kokybiški ar pasižymi originaliomis savybėmis. Pasak „Autoaibės“ specialistų, amortizatorius restauruoti verta, kai siekiama pakeisti jų kietumą, aukštį ar pritaikant automobilio pakabas sportui. Tačiau, jei transporto priemonę naudojate kiekvieną dieną ir jūsų amortizatorius susidėvėjo, vertėtų jį pakeisti, o ne restauruoti. Keičiant amortizatorių ar amortizatorių spyruokles, verta apžiūrėti ir pakeisti ir jų atraminius guolius su gumomis bei amortizatoriaus apsaugas.

Taip pat, jei atraminės amortizatoriaus plokštelės smarkiai pažeistos, jas reikėtų keisti arba kiek galima pašalinti pažeistą korozijos metalo sluoksnį bei impregnuoti rūdis šalinančiomis ir neleidžiančioms joms plisti priemonėmis.

Norint suteikti amortizatorių apsauginėms gumoms elastingumo ir pailginti jų naudojimo laiką, verta naujai sumontuotas gumas padengti purškiamu silikonu. Montuojant naują amortizatorių, gerai išvalykite vidinę kėbulo dalį, į kurią ir remiasi amortizatorius. Atraminės plokštelės viršų patepkite silikonu ar kitomis priemonėmis, kurios sulaikytų purvą ir drėgmę.

Sugedusių amortizatorių įtaka vairuojant

Nereikėtų delsti su amortizatorių keitimu, nes laiku nepakeisti amortizatoriai neužtikrina gero ratų sukibimo su kelio danga bei neapsaugo automobilio nuo smūgių važiuojant nelygiu keliu. Automobilis netenka stabilumo bei pailgėja automobilio stabdymo kelias. Dar daugiau, susidėvėję amortizatoriai dėl padidėjusios vibracijos kenkia automobilio pakabai ir jos dalims. Sugedę amortizatoriaus atraminiai guoliai gali neigiamai paveikti vairo stiprintuvą bei spyruokles, tai gali sukelti pakabos deformaciją. Netvarkingi ar sugedę amortizatoriai tiesiogiai veikia automobilio važiavimo kokybę ir saugumą. Todėl reikia juos prižiūrėti ir, esant jų pažeidimams, amortizatorius pakeisti.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus